Nieuws:
Home » Tips en Truuks » Howto: Veilig alle data verwijderen van je iPhone of iPad

Howto: Veilig alle data verwijderen van je iPhone of iPad

Wiping_iPad_AiriPhones en ipads willen nog wel eens van eigenaar wisselen. Vóór je je iOS apparaat verkoopt wil je natuurlijk wel al je persoonlijke gegevens permanent verwijderd hebben. We laten in dit artikel zien hoe je alle persoonlijke en gevoelige gegevens op een iPad of iPhone veilig kan verwijderen, zodat je het zonder risico’s kunt.


Bij de verkoop van een iPhone of iPad, is het absoluut noodzakelijk dat u alle gevoelige gegevens permanent wist. Zo niet, kan een gewetenloze koper toegang tot uw sociale media profielen, uw financiële informatie en zelfs uw persoonlijke foto’s en video’s krijgen, met alle risico’s en nare gevolgen van dien.

Foto´s van je iPhone – iPad verwijderen

Gelukkig is het heel gemakkelijk om een iPad of iPhone volledig te wissen. Volg gewoon de stappen in deze handleiding en de veiligheid van uw gegevens wordt gewaarborgd. (We gebruiken iOS 7, maar het proces is vrijwel identiek in iOS 6, 8 en 9 en ook eerdere versies. Het ziet er mogelijk net iets anders uit.)

Voordat we het device volledig gaan wissen gaan we een back-up maken van in dit geval de iPad Air via iTunes. Een backup is nodig om bijvoorbeeld een nieuw iOS apparaat direct in te stellen met jouw voorkeuren (of als je toch je iphone of ipad niet wilt verkopen..). Recovery anderzijds zal vrijwel onmogelijk zijn. Als u een back-up van uw iOS-apparaat wilt maken, sluit hem dan aan op je Mac – of PC – en klik op het pictogram van je apparaat in iTunes. selecteer vervolgens reservekopie maken, onder de sectie Overzicht in het menu links onder instellingen. Let op als je whatsapp berichten wil backuppen om over te kunnen zetten naar een nieuwe iphone adviseer ik om dat via whatsapp -> instellingen te doen dmv icloud.

Op naar het verwijderen.

 

Open de app Instellingen en selecteer Algemeen uit de linkerkolom. Scroll naar beneden en klik op Reset alle gegevens en instellingen.

Delete ios

Op de Reset-pagina, moet u de tweede optie kiezen, ‘Wis alle inhoud en instellingen’. Wanneer het dialoogvenster verschijnt, klikt u op Wissen (en type uw toegangscode in als je hebt een). Er zal een korte vertraging zijn en dan de iPad of iPhone zal worden leeggemaakt.

Delete van iOS 2

Data recovery: Is het mogelijk om gegevens te redden van een gewiste iPhone of iPad?

Vrijwel zeker niet, daarom hoef je niet meer stappen te ondernemen dan bovenstaande. De gegevens op een iOS apparaat zijn automatisch versleuteld, en als je het apparaat wist vernietigt het de coderingssleutel, waardoor het min of meer onmogelijk is om iets terug halen wanneer het apparaat volledig gewist is.

In geval van nood zou je kunnen proberen te spreken met iemand in de Apple Genius Bar, maar ook deze kunnen normaal gesproken niks voor je betekenen. (Dit geldt voor een volledig gewist apparaat / na resetten, let wel -. In andere omstandigheden, zoals data corruptie, een defecte apparaat en ga zo maar door, kunnen de experts vaak wel helpen). Dit versterkt ook het advies om regelmatig een back-up te maken.

Als de gegevens op je iphone of ipad echt staatsgeheimen (of bedrijfsgeheimen) bevatten kun je een app als iShedder proberen. Dit is een App die je opslaggeheugen een aantal keer overschrijft met random data. In theorie is dit alleen nodig voor magnetische opslagdata en niet voor flashdrives (zoals in de iphone / ipad zitten), maargoed extra zeker kun je dan wel zijn. Aan de andere kant, als je zulke belangrijke geheimen te verbergen hebt kun je wellicht beter het apparaat vernietigen óf niet gebruik maken van een consumentenapparaat zoals dezen.

 100% VOLLEDIG alles verwijderen:

Er zijn berichten dat de lokale cache van sommige apps die iCloud/Dropbox gebruiken om te syncen niet versleuteld is. Die lokale cache is na het zgn. wissen op het iDevice nog aanwezig en kan na een hernieuwde jailbreak (met enige creativiteit) benaderd worden. Om dit te voorkomen kun je het beste je toestel herstellen via iTunes, dan wordt het besturingssysteem er opnieuw opgezet en alles echt permanent gewist.

Let op: Op je iCloud zullen je bestanden mogelijk nog wel staan.

 

Geef een reactie