Hoe maak of herstel ik een WhatsApp back-up?

Hand houdt smartphone vast met logo dat lijkt op dat van WhatsApp met back-up iconen op de achtergrond
Klik hier voor een korte samenvatting
In het kort: een back-up maken van je WhatsApp-chats

Als je switcht van telefoon en je wilt je WhatsApp-chats bewaren, is het verstandig een back-up te maken. Op een Android-telefoon doe je dat als volgt:

 1. Ga naar de instellingen binnen de WhatsApp-app.
 2. Klik hier op ‘Chats’ en selecteer ‘Chat back-up’.
 3. Je maakt direct een back-up naar Google Drive door op de knop ‘Back-up maken’ te klikken.
 4. Klik op ‘Back-up maken naar Google Drive’ om een periodieke back-up in te stellen.
 5. Selecteer het Google-account waarop je de back-up wilt instellen. Kies ook of dit alleen via de wifi mag gebeuren of ook via je mobiele data.

Benieuwd naar hoe je jouw back-up herstelt of hoe dit op andere telefoons, zoals iPhone of Windows Phone werkt? Lees dan snel verder.

Op WhatsApp bespreken we tegenwoordig van alles. We gebruiken het voor alles van privégesprekken tot zakelijke berichten. Logisch dat we graag een back-up van deze gesprekken willen hebben. Zo weet je zeker dat je jouw belangrijke gesprekken, foto’s en video’s niet verliest. Hoe dit precies werkt verschilt per telefoon. Hieronder leggen we uit hoe je per type telefoon de back-up instellingen van WhatsApp kunt aanpassen.

WhatsApp back-up op Android

Op je Android-telefoon kun je automatisch een WhatsApp back-up laten maken naar je Google Drive. Ook is het mogelijk handmatig een back-up te maken.

Een (automatische) WhatsApp back-up op je Android-telefoon

 1. Open WhatsApp en ga naar je instellingen door op de drie puntjes in de rechter bovenhoek te klikken.
 2. WhatsApp homescherm waarbij de drie puntjes die leiden naar de instellingen is uitgelicht
 3. Klik hier op ‘Chats‘.
 4. WhatsApp Instellingen waarbij het menu-item "Chats" is uitgelicht
 5. Selecteer ‘Chat back-up‘.
 6. WhatsApp Scherm Chats
 7. Door op de knop ‘Back-up maken‘ te klikken, maak je direct een back-up naar Google Drive. Je kunt ook instellen dat dit periodiek (dagelijks, wekelijks of maandelijks) gebeurt. Klik hiervoor op ‘Back-up maken naar Google Drive
 8. WhatsApp Scherm Chat Back-Up
 9. Je moet wel een Google Account kiezen waarop de back-up wordt gemaakt. Als je geen Google Account hebt, kun je deze gratis aanmaken. Je hebt bovendien de keuze om in te stellen dat automatische back-ups alleen via wifi worden uitgevoerd.

Let op! Ook al worden WhatsApp back-ups versleuteld, toch is WhatsApp niet de ideale oplossing als je een chatapp zoekt die jouw privacy het best waarborgt. In WhatsApps gebruikersovereenkomst staat namelijk dat het jouw data overal ter wereld mag verwerken en opslaan. Dit doet de dienst in datacenters waarvan jij, of enige andere partij behalve WhatsApp, niet weet wie die beheert.

Daarom is het wellicht goed om ook na te denken over mogelijke alternatieven voor WhatsApp. Wil je echter gewoon meer informatie over het maken en herstellen van een WhatsApp back-up, lees dan snel verder.

Je WhatsApp back-up overzetten of herstellen op Android

Het is natuurlijk erg fijn om een back-up te maken van je belangrijke WhatsApp gesprekken. Dit heeft natuurlijk echter weinig zin als je deze back-up niet kunt herstellen of overzetten. Gelukkig is dat een van de eerste dingen waar WhatsApp zelf om vraagt als je het installeert en je telefoonnummer verifieert.

Je krijgt dan een verzoek om je chats en media te herstellen. Druk simpelweg op ‘Herstellen‘. Dit is natuurlijk een lekker makkelijke manier om je WhatsApp chats en media over te zetten naar een nieuwe smartphone. De simpelste manier om WhatsApp data over te zetten is met een Google Drive back-up, maar je kunt uiteraard ook een lokale back-up op je SD kaart overzetten of herstellen.

Het mooie aan het gebruik van Google Drive voor WhatsApp back-ups is dat je zelfs makkelijk chats en media van een Android-telefoon naar een iPhone kunt overzetten. Er is namelijk ook een iOS app voor Google Drive.

Soms kan WhatsApp echter geen back-up vinden om te herstellen of over te zetten. Dit kan de volgende oorzaken hebben:

 • Je bent niet ingelogd op het Google account waar je WhatsApp back-up op staat.
 • Je gebruikt niet het telefoonnummer waar de back-up mee is gemaakt.
 • De WhatsApp chatgeschiedenis of SD kaart is beschadigd.
 • Er staat geen WhatsApp back-up op je Google Drive of op je telefoon.

WhatsApp back-up problemen op Android (Google Drive)

Ook als je netjes alle stappen volgt, kan het toch zijn dat je problemen ervaart bij het maken, herstellen of overzetten van een WhatsApp back-up op Android. We raden je aan om in dat geval de onderstaande oplossingen te proberen.

Oplossingen voor problemen bij het maken van een back-up

 • Zorg dat er een Google Drive account is toegevoegd aan je telefoon.
 • Controleer of Google Play is geïnstalleerd op je telefoon.
 • Controleer, indien je mobiele data gebruikt, of je genoeg mobiele data hebt om een back-up te maken. Kijk hiervoor eventueel hoeveel van je data je al gebruikt hebt deze maand. Dit kun je vaak terugvinden in je telefooninstellingen. Anders is het ook mogelijk je  telefoonprovider te contacteren.
 • Soms helpt het om een ander netwerk te proberen. Het kan zijn dat je bijvoorbeeld beter een wifi-netwerk kunt gebruiken of juist dat je beter naar je eigen mobiele netwerk kunt switchen.

Problemen bij het herstellen of overzetten van een back-up

 • Controleer of je hetzelfde telefoonnummer en hetzelfde Google account gebruikt als waarmee de back-up is gemaakt.
 • Zorg dat er voldoende vrije ruimte is op je telefoon.
 • Controleer of Google Play is geïnstalleerd op je telefoon.
 • Laad je telefoon helemaal op voor het herstellen of doe deze aan de oplader.
 • Zorg voor een goede en stabiele internetverbinding. Lukt het niet via een mobiel netwerk, probeer het dan via een wifi-verbinding.

WhatsApp back-ups op je iPhone

Op je iPhone kun je een reservekopie van je WhatsApp gesprekken maken op je iCloud. Je kunt zowel handmatig een back-up maken, of zorgen dat dit automatisch gebeurt met een frequentie die je zelf kunt kiezen. Op de volgende manier maak je een reservekopie:

 1. Open WhatsApp en ga naar ‘Instellingen‘.
 2. Instellingen op iOS met "Chats" uitgelicht
 3. Klik op ‘Chats‘.
 4. WhatsApp scherm "Chats" op iOS
 5. Selecteer ‘Reservekopie‘. In dit menu vind je de opties ‘Maak nu een reservekopie‘ en ‘Automatische reservekopie‘. Wanneer je de automatische back-up functie selecteert, kun je de frequentie instellen. Daarnaast kun je hier aangeven of je video’s wel of niet mee wilt nemen in de back-up.
 6. WhatsApp scherm "Maak reservekopie" op iOS

Er zijn wel een paar kleine dingetjes waar je op moet letten bij het maken van een WhatsApp back-up op je iPhone:

 • Zorg dat je aangemeld bent met de Apple ID die je voor iCloud gebruikt.
 • Je iOS-versie kan niet ouder zijn dan iOS 7. Gebruik je iOS 7, schakel dan Documenten en Data in. Gebruik je iOS 8 of later, schakel dan iCloud Drive in.
 • Zorg voor voldoende vrije ruimte op je iPhone en in je iCloud voor je met een back-up begint.

Tot slot is het belangrijk om te beseffen dat een WhatsApp back-up heel wat MB’s of zelfs GB’s kost. Als je hier liever niet je mobiele data voor gebruikt, kun je zorgen dat back-ups alleen gemaakt worden met wifi. Dat doe je zo:

 • iOS 7: Ga naar iPhone Instellingen > iCloud > Documenten en Data > Schakel ‘Gebruik mobiele data‘ uit.
 • iOS 8 en later: Ga naar  iPhone Instellingen > Mobiele Data > Schakel ‘iCloud Drive‘ uit.

Herstel je WhatsApp chatgeschiedenis vanuit iCloud

Een back-up maken is natuurlijk hartstikke mooi, maar zinloos als je deze niet ook weer kunt herstellen. Gelukkig maakt de iPhone dit laatste lekker makkelijk:

 1. Controleer of je (automatisch) of handmatig een WhatsApp reservekopie hebt gemaakt met iCloud. Ga hiervoor naar WhatsApp Instellingen > Chats > Reservekopie.
 2. Nadat je hebt bevestigd dat je inderdaad een iCloud back-up hebt gemaakt van alle chats en media die je wilde bewaren, verwijder en installeer je WhatsApp simpelweg opnieuw. Gebruik hiervoor de App Store.
 3. Volg na verificatie van je telefoonnummer de instructies op het scherm om je chatgeschiedenis te herstellen.

Zoals je ziet, is het herstellen van een WhatsApp back-up uit iCloud op je iPhone erg gemakkelijk. Deze optie kan bijvoorbeeld nuttig zijn wanneer je per ongeluk wat WhatsApp chats en/of media hebt verwijderd en deze wilt herstellen. Of als de SD kaart waar je WhatsApp media op stond beschadigd is geraakt. Tot slot is dit een handige manier om WhatsApp data van de ene naar de andere iPhone over te zetten.

Let op: Het overzetten van WhatsApp data van iPhone naar Android is vaak een stuk lastiger dan andersom! De makkelijkste manier, en de manier die we je aanraden, is de volgende.

Download de Google Drive app voor iOS vóór de je de switch maakt van iPhone naar Android. Deze gebruik je vervolgens om een back-up te maken van al je WhatsApp chats en media en eventuele andere data die je wilt overzetten. Wanneer je WhatsApp downloadt op je nieuwe Android-telefoon, kun je zo lekker makkelijk je hele WhatsApp back-up overzetten. Mocht je dit lastig vinden, kijk dan nog even terug naar het stukje “WhatsApp back-up op Andoid”.

Tot slot kun je ook je iCloud back-up direct overzetten naar Google Drive, maar dit is iets minder simpel.

Problemen bij het maken of herstellen van een WhatsApp back-up met iCloud

Stel dat het toch niet lukt om een reservekopie te maken van je WhatsApp chats of media, dan kun je de volgende oplossingen proberen:

 • Zorg dat je bent aangemeld met de Apple ID die je gebruikt voor jouw iCloud.
 • Zorg ervoor dat je genoeg vrije ruimte hebt op je iPhone en in je iCloud.
 • Indien je mobiele data wilt gebruiken voor de back-up, zorg dan dat dit is ingeschakeld.
 • Mocht niks werken, dan kun je een handmatige back-up maken met het internetnetwerk dat je het meest gebruikt.
 • Gebruik voor het herstellen van een back-up het telefoonnummer en de Apple ID waarmee de back-up is gemaakt.
 • Zorg dat iCloud Drive is ingeschakeld.

Nog een mooie feature van WhatsApp back-ups op de iPhone is dat je een specifieke chat naar jezelf kunt mailen om deze te bewaren. Dit doe je zo:

 1. Open de WhatsApp-chat die je wilt bewaren.
 2. Tik op de naam van het chatcontact of van de groep.
 3. Tik op ‘Exporteer chat‘.
 4. Als je ook de media graag wilt bewaren of juist niet, kun je voor de opties ‘Voeg media bij‘ of ‘Voeg media niet bij‘ kiezen.
 5. Selecteer de e-mail app.
 6. Typ je e-mailadres in en druk op ‘Verstuur‘.

WhatsApp back-up Windows Phone

Op je Windows Phone wordt elke dag om 03:00 uur een back-up gemaakt van je chats. Deze wordt opgeslagen op het geheugen van je telefoon of je SD-kaart. Wanneer je een nieuwe smartphone gaat gebruiken of wanneer je WhatsApp gaat verwijderen en je chats niet kwijt wilt raken, kun je een back-up maken naar je OneDrive.

 1. Open WhatsApp en ga naar Meer > Instellingen > Chats en oproepen > Back-up maken.
 2. Kies nu de frequentie van de back-ups en kies of je video’s wel of niet wilt toevoegen aan de reservekopie.
 3. Klik nu op ‘Back-up maken‘.

Wil je eenmalig een reservekopie opslaan in je OneDrive? Vul dan geen frequentie in en klik direct op ‘back-up maken’.

Herstel jouw Windows Phone WhatsApp back-up

Wil je jouw WhatsApp chats en media vanuit Onedrive herstellen op jouw Windows Phone? Verzeker jezelf er dan natuurlijk eerst van dat er ook echt een OneDrive back-up is gemaakt. Om dit te checken ga je naar WhatsApp > Instellingen > Chats en oproepen > Back-up maken.

Kloppen de datum en tijd die vermeld staan bij de back-up en bevat de back-up dus alle data en media die jij wilt bewaren? Verwijder WhatsApp dan en installeer het opnieuw vanuit de Microsoft Store. WhatsApp zal je na je nummerverificatie vragen of je jouw chats en media wilt herstellen. Bevestig dit door te drukken op ‘Herstellen‘.

Problemen met het maken of overzetten van je WhatsApp back-up op Windows Phone

Net als op andere telefoons, zoals Android en iPhone toestellen, kan het gebeuren dat je problemen ondervindt bij het maken van een WhatsApp back-up op je Windows Phone. In dat geval is het goed om een aantal basis dingen te controleren:

 • Ben je wel ingelogd bij OneDrive en gebruik je het telefoonnummer waarmee je ook de back-up gemaakt hebt?
 • Zorg er ook voor dat je OneDrive account gelinkt is aan WhatsApp.
 • Check of er een OneDrive WhatsApp back-up bestaat.
 • Controleer of je wel genoeg ruimte hebt op je telefoon.
 • Zorg er ook voor dat je minstens 8.1. of een nieuwere versie van Windows Phone gebruikt.
 • Zorg dat je een goede wifi verbinding of mobiel netwerk hebt.

Het laatste redmiddel: de WhatsApp FAQ

Het kan gebeuren dat je toch nog een probleem hebt met het maken van een WhatsApp back-up, zelfs na het lezen van deze handleiding. Of misschien gebruik je wel een toestel, platform of een versie van WhatsApp die we niet hebben besproken. Kortom, je komt er nog steeds niet uit, ook niet met deze handleiding. Dan is het goed om even naar de WhatsApp FAQ te kijken. Hier kun je ook terecht voor andere WhatsApp gerelateerde problemen.

Een back-up maken van je WhatsApp-geschiedenis: veelgestelde vragen

Heb je een korte vraag waar je snel antwoord op wilt? Lees dan onze FAQ. Je kunt je vraag ook stellen in de reacties.

Om een back-up te maken van al je chats op WhatsApp volg je simpelweg deze stappen:

 1. Open WhatsApp.
 2. Ga naar de instellingen binnen de app.
 3. Selecteer ‘Chats’.
 4. Kies ‘Chat back-up’.
 5. Je kunt direct een back-up maken door op ‘Back-up maken’ te klikken. Klik op ‘Back-up maken naar Google Drive’ om een periodieke back-up in te stellen.

Meer hulp nodig? Of wil je weten hoe het proces werkt op je iPhone of Windows Phone? Lees dan ons hele artikel over een back-up maken van je WhatsApp.

De meeste telefoons vragen je bij het inloggen of je een WhatsApp back-up wilt herstellen. Zorg er dan voor dat:

 • Je bent aangemeld met het Google of Apple ID waarmee je de back-up hebt gemaakt.
 • Je een stabiele internetverbinding hebt en voldoende opslagruimte op je telefoon.
 • Dat je Google Drive, OneDrive of de iCloud op je telefoon hebt staan.

Meer tips vind je in ons artikel over het maken van WhatsApp back-ups en het herstellen hiervan.

Om je gesprekken van WhatsApp over te zetten naar een nieuwe telefoon moet je ervoor zorgen dat je eerst een back-up maakt op je oude telefoon. Wanneer je jouw nummer verifieert op je nieuwe telefoon, krijg je de optie om de back-up te herstellen.

Om geen foto’s of gesprekken kwijt te raken, moet je er dus voor zorgen dat je een goede back-up van je WhatsApp-chats maakt.

Techredacteur
Nathan is een internationaal opgeleide journalist en hij heeft vooral interesse in de preventie van cybercrime, vooral waar het kwetsbare groepen betreft. Voor VPNgids.nl doet hij onderzoek op het gebied van cybersecurity, internetcensuur en online privacy.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen