Safelabs PNG Logo

SafeLabs Review 2022

Update: 29 december 2021
Hoogtepunten
 • Heeft extra internetfilter voor kinderen
 • Logt je IP-adres
 • Opties zijn erg beperkt
Score
6.0

Onze SafeLabs score

 • Snelheid
  7.0
 • Veiligheid
  5.0
 • Gebruiksgemak
  6.0
 • Servers
  6.0

SafeLabs review (2022) – Een kindvriendelijke VPN

Safelabs Logo SVGSafeLabs is een VPN-provider die speciaal is ontworpen om kinderen online te beschermen. Ze noemen zich een “Child Safe” VPN-service dat automatisch ongeschikte content op het internet blokkeert. Tegelijkertijd bieden ze ook de bescherming van een normale VPN: online veiligheid en anonimiteit. Om deze VPN/internetfilter te beoordelen, hebben we gekeken hoe SafeLabs scoort op verschillende gebieden zoals snelheid, gebruiksgemak en veiligheid. Ook hebben we hun filtersysteem op de proef gesteld.

Let op! Recent probeerden wij SafeLabs nogmaals te testen, en het lijkt erop dat de provider offline is. Het lukte niet de VPN te installeren. Bovendien bestonden de ‘Terms of Service’ (algemene voorwaarden) niet meer en kregen wij geen reactie op onze vragen. De dienst lijkt dus niet meer te bestaan.

Specificaties SafeLabs
Prijs
Besturingssysteem
 • iOS
 • ,
 • Android
 • ,
 • Windows
 • ,
 • Mac
Gelijktijdige verbindingen
 • 1
Torrents
 • Torrents toegestaan
Protocollen
 • OpenVPN
 • ,
 • IKEv2
Werkt ook met
 • Torrent
 • Apple
 • Android
 • Windows

Snelheid – Hoe snel is SafeLabs?

Het gebruik van een VPN kan je internetverbinding flink vertragen. Al jouw internetverkeer moet immers omgeleid worden via een andere, versleutelde, server. Om te zorgen dat dit je niet weerhoudt van je normale internetactiviteiten, is het belangrijk om te weten hoe groot het effect van een VPN op jouw verbindingssnelheid is. Dit geldt ook voor SafeLabs. Daarom hebben wij dit voor je onderzocht.


Speedtest resultaten SafeLabs

Allereerst hebben we de snelheid van onze verbinding zonder VPN getest. Dit zijn de resultaten:

Snelheid zonder VPN (speedtest.net):

Safelabs speedtest zonder VPN

Vervolgens activeerden we SafeLabs, die ons op dat moment automatisch verbond met een server in Montreal, Canada. Alle snelheidstests met de VPN zijn gedaan met gebruik van het IKEv2-protocol, wat SafeLabs zelfs aanraadt voor de beste resultaten. Met deze verbinding behaalden wij de volgende snelheden:

Server in Canada (speedtest.net):

Safelabs Canada speedtest

De ping is behoorlijk gestegen en de downloadsnelheid is aanzienlijk gedaald. Dit zou zeker kunnen betekenen dat je internetsnelheid merkbaar vertraagd wordt bij het gebruik van SafeLabs. Dit resultaat ligt waarschijnlijk aan het feit dat de afstand tussen onze werkelijke locatie en de VPN-server erg groot is: ons dataverkeer wordt omgeleid en moet daarbij zo’n beetje de halve wereld over.

Het is bij SafeLabs mogelijk om zelf handmatig een serverlocatie uit te kiezen middels de volgende adressen:

 • canada.safelabs.net
 • germany.safelabs.net
 • finland.safelabs.net
 • uk.safelabs.net
 • france.safelabs.net

Wij testten vervolgens een server in Duitsland.

Server in Duitsland (speedtest.net):

Zoals je ziet is de snelheid, vooral de downloadsnelheid, met een server die zich relatief dichter bij onze werkelijke locatie bevindt een stuk beter. De ping is echter behoorlijk gestegen ten opzichte van de speedtest zonder VPN. Ook de downloadsnelheid en uploadsnelheid zijn gedaald, vergeleken met de test zonder VPN. Toch is het snelheidsverlies een stuk minder extreem dan bij de server in Canada. Dit betekent dat je waarschijnlijk minder vertraging zult merken als je met een Europese server van SafeLabs verbonden bent.


Snelheid in alledaags gebruik

Deze vertragingen waren voor ons merkbaar in het dagelijks gebruik: de laadtijden op YouTube zijn langer en soms duurt het even voor websites helemaal geladen zijn. SafeLabs is geen supersnelle VPN, maar doet zijn werk verder goed. Zodra films en streams eenmaal geladen zijn, blijven ze werken. Je kind kan dus met een gerust hart zijn of haar filmpjes in één keer afkijken.

Houd er wel rekening mee dat je internetsnelheid van veel verschillende factoren afhangt. Eén daarvan is de locatie van je VPN-server en de afstand tussen die server en jouw daadwerkelijke locatie. Bij het gebruik van een andere server zullen de snelheden sterk verschillen. Bovendien zegt SafeLabs zelf dat het aanschaffen van een dedicated IP-adres je een snellere verbinding kan geven. Dan hoef je je server immers niet met vreemden te delen en is je snelheid stabieler. We zullen later nog terugkomen op de dedicated IP-opties van SafeLabs.


Conclusie snelheid SafeLabs

 • Onze speedtests met SafeLabs lieten zien dat er een groot verschil in snelheid zit tussen verschillende servers
 • Ook in het dagelijks gebruik zorgde dit voor vertragingen
 • Met een dedicated IP-adres zouden snelheidsproblemen voorkomen kunnen worden

Veiligheid – Hoe veilig is SafeLabs?

De veiligheid van een VPN is ontzettend belangrijk, zeker als het om de online veiligheid van je kinderen gaat. Een goede VPN zorgt ervoor dat jij en je kinderen veilig online kunnen, zonder dat jullie gegevens zomaar in de handen van vreemden terechtkomen. Om dit op een goede manier te doen, is het belangrijk betrouwbare VPN-protocollen te gebruiken. Daarnaast proberen de beste VPN’s ook de privacy van hun gebruikers te accepteren door zo min mogelijk gegevens over ze op te slaan. We leggen je uit hoe dit zit bij SafeLabs.


Protocollen

SafeLabs werkt met verschillende VPN-protocollen, namelijk IPSec, IKEv2 en OpenVPN. Dit zijn stuk voor stuk goede en betrouwbare manieren om je gegevens te versleutelen. Vooral OpenVPN staat erom bekend dat het erg snel, stabiel en veilig is. Bovendien kun je met OpenVPN in één keer je hele wifi-router beveiligen, zodat iedereen die via de router online gaat, meteen beveiligd is.


Logbeleid en Privacy

SafeLabs geeft in hun privacyverklaring aan dat ze geen logs over je browse-activiteiten bijhouden wanneer je gebruikmaakt van hun VPN-service. Dit betekent echter niet dat ze helemaal geen logs bijhouden. Het bedrijf slaat namelijk wél je IP-adres en het protocol dat je gebruikt op. Dit is erg ongebruikelijk voor een VPN. Bovendien verzamelt SafeLabs eens in de maand ‘operational data’. Deze data wordt gebruikt om te zorgen dat klanten zich aan de gekozen gratis en betaalde pakketten houden. Je staat dus veel belangrijke informatie af aan SafeLabs, en bijna al die gegevens slaan ze ook op.


Welke gegevens heeft SafeLabs nodig?

De gegevens die SafeLabs nodig heeft om je van een VPN-verbinding te voorzien zijn je naam, een e-mailadres en een betaalmethode. Je kunt uiteraard een neppe naam opgeven en een nieuw e-mailadres aanmaken dat niet naar jou te herleiden is. Je kunt bovendien betalen via zowel PayPal als Coingate (dat werkt met verschillende cryptocurrencies zoals Bitcoin, Litecoin en Ethereum). Zo kun je dus vrijwel geheel anoniem een SafeLabs-account aanmaken.


Conclusie veiligheid SafeLabs

 • SafeLabs gebruikt verschillende betrouwbare protocollen om je gegevens te versleutelen
 • SafeLabs houdt je internetactiviteiten niet bij, maar slaat wel je IP-adres op
 • Het is mogelijk om anoniem een account bij SafeLabs aan te maken

De gebruiksvriendelijkheid van SafeLabs

Naast veiligheid en snelheid is ook de gebruiksvriendelijkheid van een VPN erg belangrijk. Zeker SafeLabs, dat speciaal voor kinderen ontworpen is, moet als VPN erg gemakkelijk en haast onmerkbaar werken.


De SafeLabs website

De website van SafeLabs is erg rustig en overzichtelijk. Je vindt er een duidelijke en korte uitleg van de mogelijkheden van SafeLabs. In het menu vind je ook informatie over de verschillende abonnementen en hoe je je computer met SafeLabs verbindt. Met behulpzame video’s weet je als klant snel waar je aan toe bent.

SafeLabs Hoofdpagina Website

De site heeft eveneens een veelgestelde vragen-sectie en biedt allerlei informatie over SafeLabs’ partners en verschillende onderzoeken over veilig internet voor kinderen. Met al deze componenten is de website van SafeLabs erg informatief en effectief.


Installatieproces SafeLabs

De vele instructievideo’s op de website komen erg goed van pas, want het installeren van SafeLabs is lang niet zo eenvoudig als het geval is bij veel andere VPN-providers. SafeLabs werkt op verschillende besturingssystemen, namelijk Windows 10, MacOS, Android, iOS en je wifi-router. Om SafeLabs werkend te krijgen op Windows, moesten we een bestand downloaden, uitpakken en vervolgens op een erg specifieke manier openen en installeren. De video’s maken het proces iets gemakkelijker, maar alsnog blijft het lastig. Bovendien zijn de video’s alleen beschikbaar in het Engels.


Uitstraling en gebruiksgemak SafeLabs software

Als je SafeLabs eenmaal hebt geïnstalleerd, kun je inloggen met je account. Nadat je dit hebt gedaan, verdwijnt het scherm en kun je alleen bij je internetverbindingen rechts onderin je scherm zien dat je met de VPN bent verbonden.

SafeLabs verbonden Windows

De provider heeft dus geen dashboard of andere zichtbare software waar je servers kunt kiezen. Dit kan handig zijn, omdat kinderen zo niet doorhebben dat ze via een VPN en internetfilter online gaan. De kans is dus ook veel kleiner dat ze het (per ongeluk of expres) uitzetten. SafeLabs is als het ware een ‘onzichtbare’ VPN.

Helaas betekent dit ook dat je totaal geen controle hebt over de server die je gebruikt, de protocollen waar je mee werkt (je moet aparte programma’s downloaden afhankelijk van het gewenste protocol), of enige andere instellingen. De mogelijkheden zijn ernstig beperkt.


Prijzen en betaalmogelijkheden

De prijs die je betaalt voor SafeLabs varieert afhankelijk van het plan dat je kiest. Er is een gratis versie, die op de hoofdpagina van de website wordt aangeraden. Deze gratis versie heeft een maandelijks datalimiet van 500MB en staat drie gelijktijdige verbindingen toe.

SafeLabs prijs gratis

Er zijn verschillende betaalde versies van de software, die allemaal verschillende limieten hebben. Deze limieten gaan van 200GB tot 2TB per maand met 6 tot 30 gelijktijdige verbindingen. De prijzen van deze abonnementen variëren van $3.75 tot $18.75 per maand bij een jaarabonnement. Ook kun je kiezen voor een dedicated IP met ongelimiteerde data en 100 gelijktijdige connecties. Deze zijn $50 per maand of $37,50 per maand bij een jaarabonnement (wat uitkomt op $450 per jaar).

SafeLabs Prijs Dedicated IP

SafeLabs heeft geen niet-goed-geld-terug-garantie. De gratis versie is voor iedereen beschikbaar, dus kunnen klanten die eerst uitproberen om de software te ervaren. Als ze vervolgens meer data nodig hebben, kunnen ze hun gratis account upgraden naar een betaald abonnement.

SafeLabs biedt de volgende betaalmogelijkheden:

 • PayPal
 • CoinGate (Bitcoin, LiteCoin, Ethereum, etc.)

Ondanks dat er maar weinig manieren zijn om te betalen, heb je alsnog de mogelijkheid om anoniem te betalen via Coingate. Zo hoef je zelfs bij een betaalde account haast geen persoonlijke informatie af te staan.


Klantenservice

Kom je een probleem tegen terwijl je met SafeLabs werkt? Dan kun je de klantenservice contacteren. SafeLabs heeft een uitgebreide FAQ op hun website die je kunt raadplegen voor algemene vragen. Ook kun je via het SafeLabs portal contact opnemen met het support team. Dit gaat via een ticket-systeem: je logt in op het portaal en stelt je vraag in een formulier. Het support team beantwoordt je vraag vervolgens, en het antwoord wordt automatisch naar je e-mail verzonden.


Conclusie gebruiksgemak SafeLabs

 • De website van SafeLabs ziet er goed, overzichtelijk en informatief uit
 • Het installeren van SafeLabs is erg lastig, zelfs met de behulpzame installatievideo’s
 • SafeLabs heeft geen eigen software, maar werkt op de achtergrond van je computer
 • Instellingen, protocollen en servers kunnen niet zelf ingesteld worden, enkel met een enorme omweg
 • Er zijn veel verschillende abonnementen waar je uit kunt kiezen, inclusief een uitgebreide gratis optie
 • De SafeLabs-klantenservice werkt via hun cliëntenportaal en via e-mail

Servernetwerk SafeLabs

Het servernetwerk van een VPN is erg belangrijk als je de mogelijkheid wilt hebben om geoblokkades te omzeilen. SafeLabs heeft echter met hun product de focus gelegd op veilig internet voor kinderen. Er is dus minder nadruk gelegd op de grootte van het servernetwerk.


Aantal servers en locaties

Omdat SafeLabs geen dashboard heeft, is er geen mogelijkheid om zelf een server binnen hun netwerk te kiezen. Je krijgt automatisch een server en nieuw IP-adres toegeschreven elke keer dat je met SafeLabs verbindt.


Dedicated IP-adres

Je kunt bij SafeLabs een dedicated IP-adres aanvragen. Dit IP-adres blijft altijd hetzelfde, waardoor de locatie die je computer naar andere servers stuurt ook niet verandert. Alsnog is je daadwerkelijke locatie veilig: de locatie van je dedicated IP is anders dan die van je eigen IP. Een dedicated IP-abonnement maakt 100 gelijktijdige verbindingen mogelijk. Dit zou je dus kunnen gebruiken om je eigen beveiligde familie- of schoolnetwerk te creëren.


Mogelijkheden SafeLabs

Als je een VPN zoals SafeLabs in de achtergrond hebt draaien, wil je er zeker van zijn dat je daarmee kunt doen wat je wilt terwijl je online bent. Werkt Netflix? Kun je eventueel veilig bestanden downloaden? Kortom, de mogelijkheden van een VPN zijn ontzettend belangrijk. Natuurlijk gaat dit ook over de extra opties die SafeLabs biedt met betrekking tot de internetveiligheid van je kinderen.


SafeLabs en Netflix

SafeLabs werkt helaas niet met Netflix. Zodra je op Netflix een serie of film probeert te kijken, krijg je een melding. Je wordt verteld dat je eerst je proxy uit moet zetten vóór je verder kunt kijken. Dit betekent dat je kinderen dus geen gebruik kunnen maken van hun Netflix-account zolang SafeLabs geactiveerd is.


SafeLabs en torrents

Met SafeLabs kun je ook veilig torrents downloaden. Houd er wel rekening mee dat de meeste abonnementen van SafeLabs datalimieten hebben. De gratis versie van de VPN geeft je bijvoorbeeld maar 500MB data per maand. Zodra je een groot bestand hebt gedownload, zit je hier al snel overheen. Daarom raden wij ook af om torrents te downloaden met de gratis versie van SafeLabs.


SafeLabs’ internetfilter

Het meest unieke onderdeel van de SafeLabs VPN is hun ingebouwde contentfilter. Zodra je verbonden bent met SafeLabs, wordt alles wat je ziet op het internet automatisch gefilterd. Websites van verschillende blacklists worden geblokkeerd, waardoor je kinderen niet per ongeluk op sites met pornografische inhoud of heftig geweld terechtkomen. Expliciete beelden worden automatisch geweerd. Bovendien zegt SafeLabs er constant voor te zorgen dat hun blacklists up-to-date zijn. Zodra er een nieuwe website met ongeschikte content online komt, probeert SafeLabs die binnen twee dagen aan hun lijsten toe te voegen.

Zoekresultaten op zoekmachines zoals Google en Bing worden ook gefilterd, dit keer met hulp van SafeSearch. Dit wordt automatisch geactiveerd zodra SafeLabs aanstaat en werkt erg effectief.

Helaas is geen enkel internetfilter 100% betrouwbaar. Met de snelheid waarop nieuwe sites de lucht in gaan en links veranderd worden, is het haast onmogelijk voor een geautomatiseerd programma om dit allemaal goed te filteren. Wij testten de SafeLabs internetfilters en kwamen tot de conclusie dat een aantal populaire sites met volwassen inhoud niet door de software geblokkeerd worden. Hieronder vind je onze bevindingen.

WebsiteSafeLabs blokkade actief
PornhubGeblokkeerd
YoupornGeblokkeerd
TheyncGeblokkeerd
LiveleakNiet geblokkeerd
BedpageNiet geblokkeerd
RedtubeNiet geblokkeerd
xHamsterGeblokkeerd
shooshtimeGeblokkeerd
xvideosGeblokkeerd
xnxxGeblokkeerd
BrazzersGeblokkeerd
xbomboNiet geblokkeerd

Conclusies opties van SafeLabs

 • Met SafeLabs kun je niet naar Netflix kijken
 • SafeLabs staat het downloaden van torrents toe
 • Het SafeLabs internetfilter blokkeert veel ongeschikte inhoud, maar toch zijn er een aantal websites die langs het filter glippen

Conclusies – onze ervaring met SafeLabs

PluspuntenMinpunten
Bescherming van een VPN gecombineerd met internetfilterGroot snelheidsverschil tussen servers
Betrouwbare en goede VPN-protocollenLogt je IP-adres en andere informatie
Overzichtelijke websiteGeen keuze uit server(locatie)s
‘Onzichtbare’ softwareNetflix niet werkend
Gratis versie beschikbaarInternetfilter blokkeert niet alles
Anoniem betalen mogelijkLastig te installeren
Mogelijkheid tot dedicated IP-adres

SafeLabs is een unieke combinatie tussen een VPN en een internetfilter. Voor veel ouders die niet alleen hun kinderen, maar ook zichzelf willen beschermen tegen online dreigingen, kan dit een goede oplossing zijn.

Het feit dat SafeLabs verschillende logs opslaat, maakt dat het als VPN geen prijzen wint. De privacy van gebruikers is niet gegarandeerd. Uiteraard heeft dit alles te maken met de focus die SafeLabs gekozen heeft: ze richten zich op de internetveiligheid voor kinderen, en richten zich daarom minder op privacy tussen hun bedrijf en hun klanten en meer op beveiliging tegen externe kwaden.

Helaas is de snelheid van SafeLabs niet altijd om over naar huis te schrijven. Er zitten grote verschillen tussen de verschillende servers. Je kunt bovendien geen servers kiezen en er zitten datalimieten aan veel van de abonnementen. Ook het installeren is lastig en omslachtig. Als VPN op zich is SafeLabs dus geen fantastische keuze.

Wél weet SafeLabs je kinderen veilig te houden door het IP-adres aan te passen. Hierdoor weten vreemden online niet waar je kind zich daadwerkelijk bevindt, wat veel narigheid zoals vormen van online seksueel misbruik kan voorkomen. Ook de zoekresultaten worden effectief gefilterd. Helaas werkt het filter niet op alle websites: een aantal sites met volwassen content komen nog gewoon langs het filter.

SafeLabs is een stap in de goede richting. Het combineren van een VPN en een internetfilter is een goed idee dat veel ouders een hoop werk en stress zou kunnen schelen. Jammer genoeg heeft het nog wel enige gebreken, die hopelijk mettertijd bijgewerkt zullen worden. Tot die tijd is het waarschijnlijk effectiever om apart programma’s te gebruiken. Als je bijvoorbeeld een ExpressVPN of Surfshark-abonnement combineert met Kliksafe, ben je op dit moment beter beschermd.

Persoonlijke meningen experts VPNgids.nl

“SafeLabs combineert internetfilters met een VPN, maar heeft nog veel verbetering nodig”
Onze score
6.0
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen

Bezoek SafeLabs