‘TikTok kiest voor Oracle, Microsoft heeft het nakijken’

TikTok logo op een smartphonescherm

ByteDance kiest er niet voor om TikTok te verkopen aan een Amerikaans bedrijf. In plaats daarvan gaat het een samenwerkingsverband aan met Oracle. Laatstgenoemde wordt verantwoordelijk voor het beheer van de gegevens van Amerikaanse TikTok-gebruikers. Op deze manier hoopt het moederbedrijf van het sociale netwerk een Amerikaans verbod te voorkomen.

Dat zeggen anonieme bronnen tegen persbureau Reuters.

Update: maandagavond Nederlandse tijd bevestigt Oracle dat er een deal is gesloten met ByteDance. Het moederbedrijf van TikTok heeft afgelopen weekend het voorstel opgestuurd naar het Amerikaanse ministerie van Financiën. Meer details over de gemaakte afspraken geeft het softwarebedrijf momenteel niet. Hieronder volgt het oorspronkelijke bericht. 

Amerikaanse techbedrijven azen op TikTok

Het ziet er naar uit dat de onderhandelingen tussen Amerikaanse techbedrijven enerzijds en TikTok anderzijds tot een einde zijn gekomen. President Trump roept al enkele maanden dat het sociale netwerk van het Chinese ByteDance een gevaar vormt voor de nationale veiligheid van de VS. Volgens de president heeft het bedrijf nauwe banden met de Chinese overheid. TikTok verzamelt naar verluidt informatie van Amerikaanse burgers en speelt deze door aan de Chinese Communistische Partij en het leger. TikTok heeft deze beschuldigingen altijd ontkend.

Trump stelde moederbedrijf ByteDance voor de keuze: of ze verkoopt TikTok aan een Amerikaans bedrijf, of de app wordt verboden in de VS. Via een Executive Order of decreet sommeerde de president dat er voor half september afspraken gemaakt worden. Zo niet, dan zou het verbod in werking treden.

Diverse partijen toonden interesse in het Chinese videoplatform. Begin augustus zei Microsoft TikTok te willen inlijven. Ook Twitter, Oracle en Walmart werden genoemd als potentiële overnamekandidaten. Als we de laatste berichten mogen geloven gaat Oracle er met de winst vandoor.

ByteDance slaat bod van Microsoft af

Anonieme, maar welingelichte bronnen vertellen tegenover Reuters dat Oracle een partnership met ByteDance heeft gesloten. Het Amerikaanse softwarebedrijf is straks verantwoordelijk voor het beheer van de gegevens van Amerikaanse gebruikers. Volgens schattingen zijn dat er zo’n 100 miljoen.

Ook onderhandelt Oracle met ByteDance om een deel van het dagelijkse reilen en zeilen in de VS over te nemen. De bronnen die Reuters aanhaalt stellen dat Oracle geen inzage krijgt in de broncode van TikTok.

Afgelopen nacht maakte Microsoft bekend dat ByteDance het bod van het bedrijf had afgeslagen. Waarom het moederbedrijf van TikTok er niets in zag, is onbekend. “We zijn ervan overtuigd dat ons voorstel goed was voor de TikTok-gebruikers en onze nationale veiligheid verzekerde”, aldus het Amerikaanse hard- en softwarebedrijf. “We zouden aanzienlijke veranderingen hebben doorgevoerd om de beste beveiliging, privacy, online veiligheid en bestrijding van desinformatie mogelijk te maken. We zien graag hoe de dienst zich ontwikkelt op deze belangrijke gebieden.”

Gaat president Trump akkoord met het samenwerkingsverband?

Het nieuws van het partnership is nog door geen van beide partijen officieel bevestigd. Of president Trump akkoord gaat met deze samenwerking, is op dit moment nog een vraagteken. TikTok blijft immers in handen van ByteDance. De mogelijkheid bestaat dat de president alsnog het Chinese videoplatform verbiedt in de VS.

De onderhandelingen over TikTok verliepen de laatste tijd stroef. Dat komt omdat de Chinese regering nieuwe exportregels in het leven had geroepen. Volgens deze regels mogen Chinese bedrijven niet zomaar hun algoritme of andere slimme technologie aan buitenlandse investeerders verkopen. Niet zonder nadrukkelijke toestemming van de Chinese overheid welteverstaan. Het gerucht gaat dat China nog liever de deuren zou sluiten van ByteDance, dan een deel van het bedrijf gedwongen te verkopen aan een Amerikaans bedrijf. De overheid wilde koste wat kost gezichtsverlies zien te voorkomen.

TikTok voert juridische strijd tegen decreet van president Trump

Mogelijk krijgt de kwestie nog een staartje. Eind augustus maakte TikTok bekend juridische stappen te nemen en het decreet van president Trump aan te vechten. Volgens TikTok heeft de Amerikaanse president geen enkel bewijs voor zijn beschuldigingen en daarmee brengt hij het bedrijf “onherstelbare schade” aan. TikTok zei de voorkeur te geven aan een “constructieve dialoog”, maar Trump zou dit onmogelijk maken. Het videoplatform zei “geen andere keus” te hebben dan naar de rechter te stappen.

Privacy en security redacteur
Techliefhebber pur sang: Anton is gek op alles wat met technologie en internet te maken heeft. Cybersecurity, privacy en internetcensuur hebben dan ook zijn volle aandacht. Meer over Anton.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen