‘Twitter heeft interesse in TikTok’

Smartphone op een toetsenbord met diverse social media apps waaronder TikTok,Twitter en Instagram

Naast Microsoft heeft Twitter naar verluidt ook interesse om TikTok in te lijven. Volgens ingewijden is de microblogdienst geïnteresseerd in de Amerikaanse tak van de immens populaire app. Of Twitter ook kan opboksen tegen het kapitaalkrachtige Microsoft, is nog maar de vraag.

Dat zeggen anonieme, maar welingelichte bronnen tegenover The Wall Street Journal.

‘TikTok is een gevaar voor de nationale veiligheid’

TikTok is al enige tijd het gesprek van de dag. Enerzijds ziet president Trump de app als een gevaar voor de nationale veiligheid, omdat het persoonsgegevens van Amerikaanse burgers zou verzamelen en delen met de Chinese overheid. Anderzijds heeft Microsoft interesse om de app van moederbedrijf ByteDance over te nemen.

Laten we met het eerste punt beginnen. President Trump is er heilig van overtuigd dat TikTok in opdracht van de Chinese overheid Amerikaanse burgers bespioneert. De Federal Trade Commission (FTC) deelt deze mening en kwam vorige maand met het advies om nog eens kritisch te kijken of ByteDance zich aan de gemaakte privacyafspraken houdt.

‘TikTok stapt naar de rechter om verbod aan te vechten’

Trump besloot om het advies naast zich neer te leggen en direct actie te ondernemen. Afgelopen week ondertekende de president een decreet waarin hij het gebruik van TikTok binnen 45 dagen verbiedt. De naar schatting 80 miljoen Amerikanen die actief zijn op TikTok mogen de app vanaf 15 september niet langer gebruiken. Volgens de Amerikaanse inlichtingen- en veiligheidsdienst CIA is er overigens geen bewijs dat TikTok zich schuldig maakt aan cyberspionage.

Moederbedrijf ByteDance is het niet eens met de gang van zaken. Om te beginnen opereert het bedrijf geheel zelfstandig en staat het niet onder gezag van de Chinese overheid. Daarnaast is er geen bewijs dat TikTok privacygevoelige gegevens verzamelt en doorspeelt. Om die reden is het verbod in de VS dan ook onwettig. Volgens het geruchtencircuit stapt ByteDance dan ook naar de rechter om het verbod aan te vechten.

‘Twitter geïnteresseerd in TikTok, maar heeft weinig vertrouwen’

De overname van TikTok door Microsoft had dit moeten voorkomen. Het Amerikaanse hard- en softwarebedrijf is echter niet de enige kaper op de kust. Volgens nieuwe geruchten zou Twitter ook interesse hebben in de app. The Wall Street Journal citeert bronnen die stellen dat de overnamegesprekken tussen Twitter en ByteDance niet in hetzelfde stadium verkeren als Microsoft. Desalniettemin zou de microblogdienst serieuze interesse hebben om TikTok over te nemen.

Tegelijkertijd stellen de bronnen dat Twitter weinig vertrouwen heeft dat de onderhandelingen in hun voordeel uitpakken. Microsoft is een gigant in de techwereld, Twitter is naar verhouding maar een kleine speler. Zeg maar David versus Goliath. Het is nu nog echter te vroeg om te zeggen hoe groot de kans is dat Twitter en ByteDance er samen uitkomen.

Om deze reden heeft Twitter mogelijk interesse in TikTok

Waarom Twitter TikTok wil inlijven, laten de geciteerde bronnen in het midden. Zo vreemd is het echter niet. Van 2012 tot 2016 was Twitter immers eigenaar van Vine. Net als TikTok was het een sociaal medium waar gebruikers korte video’s konden opnemen en delen met de wereld. Echt een groot succes is Vine nooit geworden. TikTok daarentegen is enorm populair. Volgens de laatste cijfers heeft TikTok wereldwijd ruim 800 miljoen gebruikers. Ons land is naar schatting 3,5 miljoen TikTok’ers rijk, zij kijken maandelijks gezamenlijk 12,3 miljard video’s. Mogelijk wil Twitter met TikTok nogmaals proberen om een videoplatform te lanceren en advertentie-inkomsten te genereren. Welk bedrag Twitter voor de Chinese app overheeft, is onbekend.

Privacy en security redacteur
Techliefhebber pur sang: Anton is gek op alles wat met technologie en internet te maken heeft. Cybersecurity, privacy en internetcensuur hebben dan ook zijn volle aandacht. 
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen