Microsoft nog steeds geïnteresseerd in overname TikTok na gesprek Trump

Microsoft kantoor in Sunnyvale Californië

Microsoft is bereid verder te gaan met het exploreren van een mogelijke overname van TikTok na een gesprek met de Amerikaanse President Trump. Dat heeft het bedrijf laten weten in een blogpost van afgelopen zondag. De techgigant is geïnteresseerd in een mogelijke overname van het populaire sociale medium, ondanks de berichten dat Trump TikTok zou willen verbannen in de Verenigde Staten. Na een gesprek tussen Microsoft CEO Satya Nadella en Donald Trump zou het techbedrijf nog steeds een mogelijke overname willen onderzoeken. Wat de twee precies hebben besproken is onbekend.

Microsoft en ByteDance willen voor 15 september helderheid

In de blogpost geeft Microsoft aan dat zij, samen met TikTok moederbedrijf ByteDance, voor 15 september klaar willen zijn met de gesprekken rondom de overname. Waarschijnlijk komt deze haast door de op de loer liggende ban van het sociale medium in de Verenigde Staten. Zo ligt TikTok al langere tijd onder de loep vanwege vermeende privacyschending. Deze privacyschending en zorgen over mogelijke Chinese spionage van Amerikaanse TikTok gebruikers hebben ertoe geleidt dat Trump de app wil verbannen.

Microsoft wil zorgen Trump adresseren

Microsoft geeft aan de zorgen van Trump omtrent TikTok op prijs te stellen en is vastbesloten om TikTok over te nemen onder voorbehoud van een volledige veiligheidscontrole. Het bericht van Microsoft doet geloven dat het bedrijf niks aan de gebruikservaring van TikTok wil veranderen, maar enkel de veiligheid en mate van privacy wil verhogen. Hierdoor zou er meer plek zijn voor transparantie en zou ervoor moeten worden gezorgd dat overheden inzicht kunnen krijgen in de veiligheid van het platform. Als concreet voorbeeld hiervan geeft Microsoft dat alle data van Amerikaanse gebruikers zou worden overgeplaatst naar servers in Amerika en dat deze daar ook zou blijven. De data die op buitenlandse servers staan zou daarna worden verwijderd.

Trump gaf eind juli aan TikTok te gaan verbannen

Opmerkelijk is dat deze berichtgeving van Microsoft 2 dagen komt na het bericht dat Trump TikTok zou gaan verbannen. Trump zou met deze ban de mogelijke deal tussen Microsoft en ByteDance vrijwel onmogelijk maken. Blijkbaar is er tussen de eerdere berichtgeving en het bericht van Microsoft van afgelopen zondag dus toch iets veranderd.

TikTok al langere tijd in opspraak vanwege privacyconcerns

TikTok en privacyproblemen worden al langere tijd met elkaar in verband gebracht. Zo zou het Chinese moederbedrijf, ByteDance, invloed hebben op welke video’s worden verwijderd. Enkele ex-medewerkers van TikTok gaven aan dat het bedrijf video’s die gehandicapten, gebruikers met obesitas of LHBTI’ers lieten zien, zou censureren. Ook de Nederlandse Autoriteit Persoonsgegevens maakt zich zorgen over de privacy van Nederlandse TikTok-gebruikers en is een onderzoek gestart.

Techredacteur
Quinten is inmiddels al enkele jaren als cybersecurity- en VPN-expert betrokken bij VPNgids. Daarnaast is hij verantwoordelijk voor het opzetten van speciale onderzoeken over cybersecurity en online privacy voor VPNgids.nl.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen