‘Oracle heeft interesse in TikTok, wil Microsoft overbieden’

Logo van softwarebedrijf Oracle bij een van de Amerikaanse filialen

Er is een nieuwe kaper op de kust in de overnamestrijd van TikTok. Naast Microsoft en Twitter heeft Oracle ook interesse in het sociale medium. Het bedrijf voert naar verluidt gesprekken met moederbedrijf ByteDance voor een eventuele overname.

Dat zeggen althans ingewijden tegenover de Financial Times.

Oracle heeft zijn zinnen gezet op TikTok

De overnamestrijd van TikTok is begonnen. Begin augustus maakte Microsoft bekend dat ze interesse heeft om de populaire video-applicatie in te lijven. Niet veel later meldde Twitter zich als mogelijke overnamekandidaat. Het bedrijf was vroeger eigenaar van Vine, een vergelijkbare dienst als TikTok. Dat bleek een commerciële mislukking en daarom stootte Twitter het platform in 2016 af. De microblogdienst heeft overigens nooit publiekelijk bevestigd dat ze daadwerkelijk geïnteresseerd is in TikTok, het is een roddel uit het geruchtencircuit.

Na Microsoft en Twitter is er mogelijk nog een derde partij die zich TikTok wil toe-eigenen: Oracle. Het in Redwood City gevestigde technologiebedrijf is volgens de Financial Times in de race om het sociale medium in te lijven. Ingewijden zeggen tegen de krant dat het softwarebedrijf gesprekken voert met moederbedrijf ByteDance om de afdelingen in de VS, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland te kopen.

Om dit mogelijk te maken moet Oracle met een zak met geld op de proppen komen. Voor dat doel werkt het bedrijf volgens de aangehaalde bronnen samen met een groep Amerikaanse investeerders die al een aandeel bezitten in het Chinese ByteDance. Het zou gaan om onder meer General Atlantic en Sequoia Capital.

TikTok ligt onder vuur

TikTok is al maanden het onderwerp van gesprek. Zelfs het Witte Huis laat zich al maanden negatief uit over het videoplatform. President Trump beschouwt TikTok als een gevaar voor de nationale veiligheid. Hij claimt dat de app persoonsgegevens van Amerikaanse burgers verzamelt en doorspeelt aan de Chinese overheid. De Federal Trade Commission (FTC) deelt deze mening.

Enig bewijs voor deze beschuldiging is overigens nooit geleverd. De FBI zei eerder deze maand dat er geen aanwijzingen zijn dat TikTok op grote schaal persoonlijke informatie verzamelt en doorspeelt aan China. Diverse ontwikkelaars hebben de broncode van TikTok bestudeerd en concluderen dat de app geen verdachte activiteiten vertoont en net zoveel data verzamelt als bijvoorbeeld Facebook, Instagram of Snapchat. Van cyberspionage is dan ook geen sprake.

Maar dat terzijde. President Trump dreigt TikTok te verbieden in de VS, tenzij het in handen is van een Amerikaans bedrijf. Dat is de reden waarom Microsoft, Twitter en Oracle interesse hebben in de Chinese videoapplicatie. Aanvankelijk stelde president Trump een deadline van 45 dagen om tot een overname te komen. Inmiddels heeft hij deze verlengd tot 90 dagen. Dat betekent dat Microsoft en andere geïnteresseerde partijen tot eind oktober de tijd hebben om tot een deal te komen.

Overname is een technisch complex verhaal

Of het ook daadwerkelijk lukt om voor die tijd alles geregeld te hebben, is maar de vraag. Anonieme bronnen stelden eerder dat de overname van TikTok op technisch vlak lastig in elkaar steekt. Om te beginnen moet de servercode gescheiden worden van andere producten en diensten van ByteDance. Deze code wordt gebruikt om TikTok zijn basisfunctionaliteit te geven, zoals voor het opslaan van gebruikersdata, algoritmes om nieuwe video’s aan te bevelen en het beheer van gebruikersprofielen. Wie TikTok wil inlijven moet de servercode bestuderen, deze aanpassen en een nieuwe backend infrastructuur leveren. Dat is een proces dat veel tijd, geld en energie vergt en niet voor het einde van de deadline gerealiseerd kan worden.

De grootste uitdaging zit hem in de segmentering van gebruikersdata. Om het algoritme van TikTok te kunnen blijven gebruiken, moet er een manier gevonden worden om relevante data uit een berg van informatie te scheiden. De app wordt wereldwijd gebruikt, maar de Amerikaanse bedrijven hebben interesse in slechts een deel van deze data. Bij een eventuele overname moet Microsoft TikTok dus niet alleen gesplitst worden van moederbedrijf ByteDance, maar ook van de diverse regio’s.

En volgens advocaten kan het maanden duren om een goed beeld te krijgen welke bedrijfsonderdelen, intellectueel eigendom en andere activa wel en niet worden meegenomen bij de acquisitie. Het is niet realistisch om te verwachten dat dit voor eind oktober allemaal geregeld is. Het zou ons dan ook niet verbazen als Trump de deadline opnieuw verschuift.

Privacy en security redacteur
Techliefhebber pur sang: Anton is gek op alles wat met technologie en internet te maken heeft. Cybersecurity, privacy en internetcensuur hebben dan ook zijn volle aandacht. 
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen