TikTok vecht decreet president Trump aan in de rechtbank

TikTok-icoontje op een smartphone

TikTok kijkt niet met lede ogen toe hoe Amerikaanse bedrijven met elkaar praten en onderhandelen over de toekomst van de applicatie. De immens populaire applicatie stapte maandag naar de rechter om het decreet van president Trump aan te vechten. Het bedrijf zegt ‘geen andere keus’ te hebben.

Dat schrijft TikTok in een blog.

‘We hebben geen andere keus’

Het gerucht dat TikTok juridische stappen gaat ondernemen tegen het executive order van president Trump doet al langere tijd de ronde. Nu voegt het bedrijf daad bij woord. Via haar weblog laat TikTok weten dat ze een aanklacht heeft ingediend bij de federale rechtbank om het verbod van de applicatie in de VS aan te vechten.

TikTok schrijft dat het decreet van de president verregaande gevolgen heeft voor alle gebruikers. Wat het bedrijf nog erger vindt, is dat president Trump geen enkel bewijs heeft dat TikTok een gevaar vormt voor de nationale veiligheid, en deze ‘extreme actie’ rechtvaardigt. “Nu is het tijd om actie te ondernemen. Het aanklagen van de overheid vatten we niet licht op. Maar we hebben geen andere keus hebben dan juridische stappen te ondernemen om voor onze rechten, die van onze community en onze werknemers op te komen”, zo schrijft TikTok.

‘Decreet brengt onherstelbare schade aan’

TikTok zegt verder dat ze alles heeft gedaan om de zorgen van de Amerikaanse regering weg te nemen, maar dat de overheid deze niet serieus neemt. “Het decreet beoogt TikTok te verbieden vanwege speculaties dat de app gemanipuleerd kan worden door de Chinese regering”, zo schrijft het bedrijf. “Zoals de Amerikaanse regering goed weet hebben de eisers buitengewone maatregelen genomen om de privacy, veiligheid en persoonsgegevens van Amerikaanse TikTok-gebruiker te beschermen. Deze data wordt buiten China opgeslagen (in de VS en Singapore). Door softwarebarrières op te werpen, worden de persoonsgegevens van Amerikaanse TikTok-gebruikers apart opgeslagen van de gebruikersgegevens van andere ByteDance-producten.”

TikTok eindigt zijn blog door te stellen dat zij de voorkeur geeft aan een ‘constructieve dialoog’. “Maar het decreet dreigt een verbod in te stellen op onze plannen voor de Amerikaanse markt, waardoor 10.000 banen verloren gaan en onherstelbare schade wordt aangebracht”, zo betoogt TikTok.

TikTok heeft 90 dagen de tijd om een Amerikaanse koper te vinden

Het botert al geruime tijd niet tussen president Trump en TikTok. Volgens de president vormt de applicatie een gevaar voor de nationale veiligheid van zijn land. Zo zou TikTok persoonlijke gegevens van Amerikaanse burgers verzamelen en doorspelen aan de Chinese Communistische Partij. Bovendien kan de Chinese overheid bedrijven opleggen om dit soort data door te sturen.

De Federal Trade Commission (FTC) en Committee on Foreign Investment in the United States (CFIUS), een onderzoeksinstituut dat grote overnames door Amerikaanse bedrijven onderzoekt, delen de mening van de president. Op 6 augustus tekende Trump daarom een executive order of decreet waarin de app in de VS verboden wordt. Tenzij een Amerikaans bedrijf TikTok inlijft. Microsoft, Twitter en Oracle hebben interesse getoond in TikTok.

Aanvankelijk gaf president Trump TikTok 45 dagen de tijd om een Amerikaans bedrijf te zoeken die TikTok wilde overnemen. Inmiddels is deze periode via een tweede decreet verlengd tot 90 dagen. Dat betekent dat TikTok tot 12 november de tijd heeft om een Amerikaanse koper te vinden.

‘President Trump wil verkoop forceren’

Of het daadwerkelijk tot een verbod komt is nog maar de vraag. Frederik Zuiderveen Borgesius, hoogleraar ICT en privaatrecht aan de Radboud Universiteit in Nijmegen, denkt dat dat president Trump het zover laat komen. “Ten eerste: als er een Amerikaanse koper is, loopt het anders af. En zelfs als dat afketst, denk ik niet dat Trump zin heeft in ruzie met een miljard TikTok-gebruikers”, zo zegt hij tegenover RTL Nieuws.

Een meer praktisch argument waarom het wellicht niet tot een verbod komt, heeft te maken met een veiligheidsoverweging. Als TikTok niet langer aangeboden mag worden in de App Store en Google Play Store, dan kan moederbedrijf ByteDance geen updates aanbieden. En gebruikers die hun apps niet updaten, lopen een groot veiligheidsrisico. Borgesius denkt dat Trump een verkoop wil forceren en dat het uiteindelijk allemaal met een sisser afloopt.

Techredacteur
Techliefhebber pur sang: Anton is gek op alles wat met technologie en internet te maken heeft. Cybersecurity, privacy en internetcensuur hebben dan ook zijn volle aandacht. Meer over Anton.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen