Europees Parlement wil onderzoek naar gebruik spyware door Europese overheden

Europees parlementsgebouw op een bewolkte dag

De liberale fractie van het Europees Parlement wil dat er een onderzoek komt naar het gebruik van spionagesoftware door Europese regeringen. “De democratie wordt ondermijnd [met deze software]”, stelde Sophie in ’t Veld (D66) woensdag. De directe aanleiding voor de vraag naar het onderzoek is het nieuws dat Poolse regeringscritici en Hongaarse journalisten doelwit zijn van de spionagesoftware Pegasus. Zo meldt het Financieel Dagblad.

Europarlementariër In ’t Veld: “Er zijn duidelijke aanwijzingen dat regeringen spyware van Pegasus misbruiken tegen de democratische oppositie.” Samen met Europarlementariërs Anna Donáth (Momentum) en Róza Thun (Polska 2050) probeert In ’t Veld nu een meerderheid in het Parlement te krijgen om het onderzoek uit te voeren.

Eerder wilde Bart Groothuis, lid van het Europees Parlement namens de VVD, dat Europa strenger controleert op misbruik van spionagesoftware.

Eerder onderzoek

Pegasus-software is ontwikkeld door het Israëlische bedrijf NSO. Het zorgt ervoor dat iemand mee kan kijken op de smartphone van derden. Zo kunnen hackers, of in dit geval inlichtingendiensten en overheidsinstanties, belangrijke informatie inzien en stelen. In juli 2021 bleek uit onderzoek van Amnesty International al dat wereldwijd veel journalisten het doelwit waren van deze software.

Uit dat onderzoek kwam naar voren dat Hongarije als enige EU-lidstaat Pegasus had aangeschaft. De telefoon van twee journalisten en een voormalige staatssecretaris werden toendertijd gehackt. De Hongaarse regering ontkende echter dat ze de software inzette tegen eigen burgers.

Officieel onderzoek door de Europese Unie werd vorig jaar nog afgewezen. De nieuwe onthullingen uit Polen, waar de officier van justitie Ewa Wroszek, advocaat Roman Giertych en senator Krzysztof Brejza slachtoffer werden van de Pegasus-spyware, geven In ’t Veld hoop dat er nu wel een onderzoek zal komen.

Ze trekt de vergelijking met de focus op afluisterpraktijken in China: “Als de Chinese overheid dissidenten in Hongkong bespioneert staat heel Europa op haar achterste benen. Maar als zoiets hier gebeurt, is de eerste reactie van politici dat het om een nationale aangelegenheid gaat.”

Pegasus wereldwijd

De NSO Group ligt al jaren onder vuur. Vorig jaar begonnen steeds meer partijen actie te ondernemen tegen het bedrijf. Zo verbrak Amazon haar banden met het bedrijf door alle accounts die aan de Amazon Web Service gelinkt waren af te sluiten.

Ook de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties, Michelle Bachelet, riep in de zomer van 2021 overheden op om niet langer gebruik te maken van NSO’s spyware. In november kondigde Apple bovendien aan dat ze het Israëlische bedrijf aanklaagt voor het surveilleren van Apple-klanten.

In november zette het Amerikaanse ministerie van Economische Zaken NSO bovendien op een zwarte lijst. Politici van de Democratische Partij eisten dat de regering maatregelen trof, omdat ze het onacceptabel vonden dat Amerika totalitaire regimes hielp om mensenrechten te schenden.

Nu mogen Amerikaanse instanties dus geen zaken meer doen met het Israëlische bedrijf en mag NSO geen technologie meer leveren. De liberale Europarlementariërs vinden dat de Europese Unie met soortgelijke sancties moet komen.

Techredacteur
Tamara is al jaren bezig met taal en communicatie. De steeds vernieuwde kennis over tech en cybersecurity weet ze zo goed over te brengen op het grote publiek. Tamara is geïnteresseerd in kwesties rondom (overheids)censuur en de balans tussen privacy en vrijheid online.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen