ProtonVPN haalt alle servers weg uit India

Man opent ProtonVPN op zijn smartphone om een account aan te maken

Om de gemeenschap te beschermen, haalt ProtonVPN alle fysieke servers weg uit India. De VPN-provider speelt daarmee in op de nieuwe, strenge wetgeving die deze maand in werking treedt in het land. Klanten die een Indiaas IP-adres nodig hebben, kunnen deze krijgen dankzij Smart Routing servers.

ProtonVPN kondigt de maatregel aan via haar blog.

Dit moet je weten over de nieuwe strenge logregels

Voor het begin van het verhaal moeten we terug naar april van dit jaar. De Indiase regering deelde toen mede dat er nieuwe wetgeving aan zat te komen voor VPN- en VPS-providers, datacentra en aanbieders van clouddiensten.

De overheid eiste dat deze bedrijven vanaf 27 juni logs zouden bijhouden van hun systemen. Ze moesten onder meer registreren wie er gebruikmaakte van hun diensten, de begin- en einddatum van een abonnement, het oorspronkelijke IP-adres van gebruikers, e-mailadressen, contactgegevens, financiële transacties en opheffingsdata van accounts.

Deze gegevens moeten vijf jaar lang bewaard worden als een klant zijn account opheft. De logbestanden van de computersystemen moeten 180 dagen bewaard worden in India. Indien nodig moeten deze gegevens overhandigd worden aan het Indiase Computer Emergency Response Team (CERT-In). Tot slot zijn techbedrijven verplicht om een ernstig beveiligingsprobleem, cyberaanval, datalek of datadiefstal binnen zes uur te melden.

Na de mededeling kondigde de ene na de andere VPN-provider aan hun servers in India weg te halen. Het begon met ExpressVPN, even later volgden Surfshark en Private Internet Access (PIA).

Na drie maanden uitstel treden nieuwe logregels in werking

Het nieuws zorgde voor veel commotie in de technologiewereld. Techbedrijven waren bang dat de maatregel tot een afbraak van hun cybersecurity zou leiden en ten koste ging van de privacy van hun klanten. In een brandbrief vroegen ze om meer tijd om zich voor te bereiden op de aanstaande wetgeving.

De Indiase regering besloot daarop om de inwerkingtreding van de wet drie maanden uit te stellen. Dat gaf de techbedrijven wat ademruimte en de mogelijkheid om maatregelen te treffen. Eind september zijn de nieuwe logregels echt van kracht.

‘Wij zullen nooit jullie privacy in gevaar brengen’

ProtonVPN ziet niks in de plannen van de Indiase overheid. De VPN-aanbieder heeft daarom besloten om alle servers in het land weg te halen. “Dit is een reactie op een nieuwe wet in India die in september 2022 van kracht wordt en die vereist dat de datacenters waarmee wij samenwerken beginnen met het loggen van gebruikersactiviteiten. Dit druist in tegen alles waar wij voor staan”, zo schrijft het bedrijf in een verklaring.

Het doel van ProtonVPN is om alle internetsessies privé te houden. Zo wil de VPN-provider de privacy van gebruikers waarborgen. Een strikt no-log policy hoort daarbij. Door de aanstaande wetgeving kan de provider dit niet garanderen voor haar Indiase gebruikers. “Wij bewaren nooit IP-adressen, browsegeschiedenis, DNS-zoekopdrachten of andere informatie die uw privacy in gevaar kan brengen”, zo belooft de VPN-aanbieder.

Een Indiaas IP-adres krijgen met Smart Routing servers

Eén van de voordelen van een VPN is dat je er geografische restricties mee kunt omzeilen. Zo is het mogelijk om vanuit het buitenland Indiase televisieprogramma’s en series te kijken. Het enige dat je hiervoor nodig hebt is een Indiaas IP-adres. Deze krijg je normaliter door verbinding te maken met een locatieserver in India.

Nu ProtonVPN straks geen fysieke servers meer heeft in India, is het niet langer mogelijk om op deze manier een Indiaas IP-adres te krijgen. Daarvoor heeft de aanbieder een oplossing bedacht: Smart Routing servers. “Deze geven je een Indiaas IP-adres en gedragen zich net als onze fysieke servers in India. Het enige verschil is dat ze in werkelijkheid in Singapore zijn gevestigd”, aldus ProtonVPN.

“Door gebruik te maken van onze Smart Routing servers in Singapore, kunnen we de Proton community een privacyvriendelijke, no-logs VPN service blijven aanbieden met een Indiaas IP adres. Als je in India woont of van elders verbinding maakte met onze Indiase VPN-servers, kun je overschakelen naar deze Smart Routing-servers en Proton VPN net als voorheen gebruiken”, zo belooft de VPN-provider.

Techredacteur
Techliefhebber pur sang: Anton is gek op alles wat met technologie en internet te maken heeft. Cybersecurity, privacy en internetcensuur hebben dan ook zijn volle aandacht. Meer over Anton.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen