Poetin

Poetin wil Wikipedia vervangen door “betrouwbare” Russische variant

Laatst bijgewerkt: 6 november 2019
Leestijd: 1 minuut, 23 seconden

Vladimir Poetin heeft aangegeven dat hij Wikipedia wil gaan vervangen door een moderne Russische encyclopedie. Dit doet hij omdat hij ervoor wil zorgen dat het ‘in elk geval betrouwbare informatie’ zal bevatten. Daarmee hij impliciet dat dat voor Wikipedia nu niet geldt.

Plannen voor een Russische online encyclopedie

In het Kremlin werden plannen gepresenteerd voor een Russische online encyclopedie. De overheid trekt 1.7 miljard roebel uit voor het ontwikkelen van dit platform. Het geld gaat naar een uitgever die voorheen een papieren variant van de Russische encyclopedie produceerde. Deze uitgever kan met dit geld de komende jaren gaan werken aan een moderne online versie van hun encyclopedie.

Rusland vs Wikipedia

De Russische minister van Media raadde studenten in augustus al aan om geen gebruik te maken van Wikipedia. De informatie op de website zou lang niet altijd even betrouwbaar zijn omdat deze in principe door iedereen aangepast kan worden.

In 2015 werd Wikipedia tijdelijk geblokkeerd in Rusland door een pagina over cannabis. De inhoud van de pagina zou aanstootgevend zijn geweest. De blokkade was gelukkig van korte duur. Landen die de online encyclopedie voor langere periodes blokkeerde zijn onder ander Venezuela, Turkije en China.

Russisch internet

Poetin doet al deze uitspraken terwijl er in Rusland net een wet in werking is getreden die er voor zorgt dat de overheid het internet in Rusland kan loskoppelen van de rest van de wereld. Rusland is al langere tijd bezig om meer vat te krijgen op het internet dat hun burgers te zien krijgen. De groeiende online censuur in Rusland is erg zorgelijk. Het komt al regelmatig voor dat russen een VPN of soortgelijke technieken moeten gebruiken om bepaalde websites te bezoeken.

Tech-journaliste
Tove is reeds sinds 2017 als cybersecurity-redacteur betrokken bij VPNgids. Sinds 2019 is zij tevens coördinator voor het cybersecurity-nieuws dat op de website verschijnt.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen