Protesten in Venezuela, mensen met vlaggen

Venezuela blokkeert toegang tot Wikipedia

Laatst bijgewerkt: 28 januari 2019
Leestijd: 1 minuut, 11 seconden

Sinds 12 januari is Wikipedia in zijn geheel geblokkeerd in Venezuela, aldus The Netblocks Group. Deze complete blokkade zou een gevolg zijn van een aanhoudende strijd op Wikipedia waarbij editors tegenstrijdige opvattingen plaatsten over het leiderschap van Venezuela. Zo wordt oppositieleider Juan Guaidó genoemd als ‘echte’ president van de Bolivariaanse Republiek Venezuela in plaats van de door de recente stemming verkozen Nicolás Maduro.

Presidentiële crisis in Venezuela

Sinds 10 januari is het dispuut over de rechtmatige president van Venezuela verandert in een ware crisis. Velen geloven dat de uitslag van de presidentiële verkiezing die vorig jaar plaatsvond ongeldig is. Zij hebben oppositieleider Guaidó naar voren geschoven als ‘officiële’ president van Venezuela in plaats van de herkozen Maduro. Beide kampen krijgen steun van verschillende bevolkingsgroepen en andere landen. Deze politieke tumult heeft grote gevolgen voor het Zuid-Amerikaanse land dat al jaren in een staat van crisis is.

Complete blokkade van Wikipedia

De politieke situatie heeft er nu toe geleid dat, naast enkele lokale sites, ook Wikipedia in het land is geblokkeerd. Bewoners van Venezuela zouden alleen met een VPN nog toegang kunnen krijgen tot de site. Het is tot nu toe nog onbekend wie deze blokkade heeft ingevoerd. Of het wordt doorgezet of binnenkort wordt opgeheven is eveneens nog onduidelijk. Andere Wikimedia projecten zoals Wikidata en Wikimedia Commons zijn nog wel toegankelijk. Venezuela is hiermee het tweede land ter wereld, naast Turkije, dat Wikipedia in zijn geheel blokkeert.

Techredacteur
Quinten is inmiddels al enkele jaren als cybersecurity- en VPN-expert betrokken bij VPNgids. Daarnaast is hij verantwoordelijk voor het opzetten van speciale onderzoeken over cybersecurity en online privacy voor VPNgids.nl.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past