Wikipedia eindelijk weer toegankelijk in Turkije

Erdogan

Na een periode van meer dan twee jaar is de online encyclopedie Wikipedia eindelijk weer vanuit Turkije te bezoeken. In december bepaalde een rechter al dat de Wikipedia blokkade van de overheid ongrondwettelijk was. De blokkade zou ingaan tegen de vrijheid van meningsuiting. Nu lijkt het erop dat de overheid zich bij deze uitspraak heeft neergelegd.

991 dagen zonder Wiki

Netblocks.org constateerde dat sinds 15 januari de encyclopedie weer toegankelijk is voor de meeste inwoners van Turkije. Alp Toker, oprichter van NetBlocks, is verheugd, maar zegt de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten te houden. “Er bestaat nog wel een rechtsstaat in Turkije. De vrije meningsuiting is beperkt, maar de situatie verandert. Er zijn instituties en politieke spelers die druk uitoefenen om die vrijheid te vergroten”, aldus Toker tegenover de NOS.

De oprichter van NetBlocks voegt eraan toe: “Bovendien dringt het door in Ankara dat het blokkeren van Wikipedia een hele slechte zet was. Want het betekende dat niemand in Turkije een bijdrage kon leveren aan de inhoud van de site. Daarmee gaf het land alle controle uit handen over hoe Turkije wordt beschreven.” Toker verwacht dat de inhoud van Wikipedia-pagina’s in de toekomst door dit voorval een grotere politieke lading krijgen. Al met al is Wikipedia 991 dagen niet bereikbaar geweest in Turkije.

In 2017 werd het platform geblokkeerd nadat enkele pagina’s suggereerden dat hoge Turkse regeringsambtenaren nauwe banden hadden met IS en oliedeals met hen sloten. Ook zou Turkije volgens deze pagina’s terroristische organisaties steunen. Turkije probeerde via de rechter af te dwingen dat de inhoud van deze pagina’s gewijzigd moest worden. Toen dit niet lukte besloot de Turkse overheid dat de website volledig geblokkeerd moest worden, omdat het een bedreiging voor het land vormde.

Op het moment dat het nieuws bekend werd gemaakt, had nog niet iedereen in Turkije toegang tot Wikipedia. Dat komt omdat de blokkade in fases werd opgeheven. Turkse internetproviders moesten namelijk de blokkade voor hun eigen netwerk opheffen alvorens iedereen de site weer kon bezoeken. Volgens Toker is dit normaal: “De toegang zal stukje bij beetje worden hersteld, want elke provider moet zelf gehoor geven aan het rechterlijk besluit.” Rond 22:00 Nederlandse tijd hadden de meeste Turken weer toegang tot de internetencyclopedie.

Wikimedia lobby

Dat Wikipedia nu weer terug is is voornamelijk te danken aan de lobby van de Wikimedia Foundation. Op social media vierde Wikimedia vandaag op luchtige wijze dat Wikipedia weer te bereiken was in Turkije, maar daar ging een lange strijd aan vooraf. Nadat ze meermaals in Turkije het onrecht onder de aandacht probeerde te brengen bij politici, zochten ze het uiteindelijk hogerop bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg. Nadat het hof Turkije vroeg om zich te verantwoorden, boog in december het Turkse hof zich over de zaak. Het heeft even gekost maar uiteindelijk toch zijn vruchten afgeworpen.

Turkije en censuur

De Turkse overheid blokkeert regelmatig websites wanneer ze vinden dat deze in strijd zijn met hun ideologie. Dit is erg zorgelijk voor de vrijheid van meningsuiting in het land. Om in Turkije ongecensureerd te genieten van internet vrijheid ondernemen veel mensen stappen zoals het aanschaffen van een VPN. Op deze manier kunnen zij de overheidsblokkades omzeilen en het internet op alsof ze zich niet in Turkije bevinden.

Tech-journaliste
Tove is reeds sinds 2017 als cybersecurity-redacteur betrokken bij VPNgids. Sinds 2019 is zij tevens coördinator voor het cybersecurity-nieuws dat op de website verschijnt.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen