Erdogan

Wikipedia eindelijk weer toegankelijk in Turkije

Laatst bijgewerkt: 16 januari 2020
Leestijd: 1 minuut, 30 seconden

Na een periode van meer dan twee jaar is de online encyclopedie Wikipedia eindelijk weer vanuit Turkije te bezoeken. In december bepaalde een rechter al dat de Wikipedia blokkade van de overheid ongrondwettelijk was. De blokkade zou ingaan tegen de vrijheid van meningsuiting. Nu lijkt het erop dat de overheid zich bij deze uitspraak heeft neergelegd.

991 dagen zonder Wiki

In totaal is Wikipedia 991 dagen niet bereikbaar geweest in Turkije. Netblocks.org constateerde dat sinds 15 januari de encyclopedie weer toegankelijk is voor de meeste inwoners van Turkije. In 2017 werd het platform geblokkeerd nadat enkele pagina’s zouden suggereren dat hoge Turkse ambtenaren handelden met IS. Dit was in de ogen van de Turkse overheid een bedreiging voor het land, en onder die noemer werd de website dan ook geblokkeerd.

Wikimedia lobby

Dat Wikipedia nu weer terug is is voornamelijk te danken aan de lobby van de Wikimedia Foundation. Op social media vierden Wikimedia vandaag op luchtige wijze dat Wikipedia weer te bereiken was in Turkije, maar daar ging een lange strijd aan vooraf. Nadat ze meermaals in Turkije het onrecht onder de aandacht probeerde te brengen bij politici, zochten ze het uiteindelijk hogerop bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg. Nadat het hof Turkije vroeg om zich te verantwoorden, boog in december het Turkse hof zich over de zaak. Het heeft even gekost maar uiteindelijk toch zijn vruchten afgeworpen.

Turkije en censuur

De Turkse overheid blokkeert regelmatig websites wanneer ze vinden dat deze in strijd zijn met hun ideologie. Dit is erg zorgelijk voor de vrijheid van meningsuiting in het land. Om in Turkije ongecensureerd te genieten van internet vrijheid ondernemen veel mensen stappen zoals het aanschaffen van een VPN. Op deze manier kunnen zij de overheidsblokkades omzeilen en het internet op alsof ze zich niet in Turkije bevinden.

Tech-journaliste
Tove is reeds sinds 2017 als cybersecurity-redacteur betrokken bij VPNgids. Sinds 2019 is zij tevens coördinator voor het cybersecurity-nieuws dat op de website verschijnt.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen