Rusland test internet dat binnen de landsgrenzen blijft

Putin

De Russen willen binnenkort gaan testen of het internet binnen Rusland kan functioneren wanneer het van de rest van de wereld is afgesloten.

Cyber-war

De test is een gevolg van een wetsvoorstel wat vorig jaar werd ingediend. De Russen willen dat het verkeer van alle inwoners via het eigen land gaat lopen en niet via buitenlandse servers. Een van de reden die voor deze switch gegeven wordt is dat ze niet willen dat het internet verkeer van Russische gebruikers kan worden afgetapt. Ook kan het worden gezien als een voorbereiding op een eventuele cyber-war.

Censuur

Een andere reden die wordt genoemd is dat de Russische overheid deze wet kan gebruiken om uiteindelijk meer grip te krijgen op het internetgebruik van zijn burgers. Al het verkeer zal tijdens de test via de systemen van telecombedrijf Roskomnadzor lopen, die op deze manier kunnen controleren wat de inhoud van het verkeer is en waar het heen gaat. Het systeem lijkt op deze manier steeds meer op het censuur wat in China reeds functioneel is. Het zou dan ook een slechte ontwikkeling zijn voor de internet vrijheid van de Russische burger.

De meeste internetaanbieders sluiten zich aan bij het wetsvoorstel en zullen ook meewerken aan de test. De doelstelling van de autoriteiten is dat in 2020, 95% van al het internetverkeer binnen Rusland zelf loopt. Wanneer de test precies zal worden uitgevoerd is onbekend, in ieder geval voor 2 April.

Tech-journaliste
Tove is reeds sinds 2017 als cybersecurity-redacteur betrokken bij VPNgids. Sinds 2019 is zij tevens coördinator voor het cybersecurity-nieuws dat op de website verschijnt.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen