Wikipedia

Turkse hof noemt Wikipedia blokkade door overheid onwettig

Laatst bijgewerkt: 18 juni 2020
Leestijd: 2 minuten, 30 seconden

Het Turkse hof is tot de conclusie gekomen dat het blokkeren van Wikipedia door de Turkse overheid onwettig is, omdat het de vrijheid van meningsuiting schendt. Sinds april 2017 is het voor mensen in Turkije niet mogelijk om de online encyclopedie te bezoeken. Het is nog niet duidelijk of de overheid naar het hof zal luisteren en de blokkade zal opheffen.

Rede voor blokkade

In april 2017 legde de Turkse regering een algehele blokkade van Wikipedia op. De overheid stoorde zich dat er op de website pagina’s staan waarop te lezen is hoe hoge Turkse ambtenaren deelnamen aan oliehandel met de jihadisten van Islamitische Staat. Hiermee werd gesuggereerd dat Turkije de terroristische beweging steunde. Turkije vroeg Wikipedia om de informatie te verwijderen, omdat zij vonden dat het een bedreiging vormde voor het land. Wikipedia gaf aan dat zij dit als censuur zagen en hiermee niet akkoord gingen. Als reactie blokkeert Turkije sindsdien de website.

Tegen de rechten van de mens

The Wikimedia Foundation, de organisatie achter Wikipedia, heeft verschillende pogingen ondernomen om de site weer beschikbaar te maken in Turkije. Nadat al hun petities in Turkije op de klippen liepen, klopten zij eerder dit jaar aan bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg. Het Hof gaf Turkije tot het einde van dit jaar om zich te verantwoorden over de blokkade van Wikipedia. Verder was het hof ook van mening dat de blokkade in strijd is met de vrijheid van meningsuiting die er in een democratische samenleving zou moeten zijn.

Nu boog plots het Turkse Grondwettelijke Hof zich over de kwestie. Tien rechters stemden voor opschorting van de blokkade van Wikipedia, zes rechters waren tegen. De blokkade is volgens het Hof in strijd met de mensenrechten en specifiek met de vrijheid van meningsuiting. De overheid heeft nog niet gereageerd op de uitspraak van het hof. Het is dan ook nog niet zeker of Wikipedia binnenkort weer te bezoeken zal zijn in Turkije.

UPDATE: medio januari maakte de Turkse regering na een periode van twee jaar Wikipedia weer toegankelijk voor haar burgers. Het was onduidelijk of de overheid zich bij de uitspraak van het Grondwettelijke Hof zou neerleggen. Kennelijk heeft ze besloten om eieren voor haar geld te kiezen. Jimmy Wales, bedenker en oprichter van Wikipedia, plaatste op Twitter een tweet waarin hij de Turkse vlag vasthoudt met daaronder de tekst “Welkom terug, Turkije!”.

Censuur omzeilen in Turkije

Wikipedia is bij lange na niet de enige website die in Turkije wordt geblokkeerd. Zeker 127.000 websites en nog eens 95.000 individuele pagina’s worden voor Turkse burgers afgeschermd. De vrijheid van meningsuiting staat er zwaar onder druk. Ook social media outlets als Facebook en Twitter worden er regelmatig tijdelijke afgesloten. Mensen in Turkije die ongecensureerd het internet op willen moeten gebruikmaken van bijvoorbeeld een VPN om blokkades te omzeilen. Met een VPN kun je doen alsof je vanuit een andere land verbinding maakt met het internet. Maar hopelijk is dit binnenkort niet meer nodig om toch op de Wikipedia website te kunnen komen.

Tech-journaliste
Tove is reeds sinds 2017 als cybersecurity-redacteur betrokken bij VPNgids. Sinds 2019 is zij tevens coördinator voor het cybersecurity-nieuws dat op de website verschijnt.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen