Wikipedia

Turkse hof noemt Wikipedia blokkade door overheid onwettig

Laatst bijgewerkt: 30 december 2019
Leestijd: 2 minuten, 3 seconden

Het Turkse hof is tot de conclusie gekomen dat het blokkeren van Wikipedia door de Turkse overheid onwettig is. Sinds april 2017 is het voor mensen in Turkije niet mogelijk om de online encyclopedie te bezoeken. Het is nog niet duidelijk of de overheid naar het hof zal luisteren en de blokkade zal opheffen

Rede voor blokkade

De algehele blokkade van Wikipedia in Turkije kwam er in 2017 omdat er op de website pagina’s staan waarop te lezen is hoe hoge Turkse ambtenaren deelnamen aan oliehandel met Islamitische Staat. Hiermee werd gesuggereerd dat Turkije de terroristische beweging steunde. Turkije vroeg Wikipedia om de informatie te verwijderen omdat zij vonden dat het een bedreiging vormde voor het land. Wikipedia gaf aan dat zij dit als censuur zagen en hiermee niet akkoord gingen. Als reactie blokkeert Turkije sindsdien de website.

Tegen de rechten van de mens

De organisatie achter Wikipedia, the Wikimedia Foundation heeft verschillende pogingen ondernomen om de site weer beschikbaar te maken in Turkije. Nadat al hun petities in Turkije op de klippen liepen klopten zij eerder dit jaar aan bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg. Het Hof gaf Turkije tot het einde van dit jaar om zich te verantwoorden over de blokkade van Wikipedia. Verder was het hof ook van mening dat de blokkade in strijd is met de vrijheid van meningsuiting die er in een democratische samenleving zou moeten zijn.

Nu boog plots het Turkse grondwettelijke hof zich over de kwestie. Tien rechters stemden voor en zes rechters tegen de vrije toegang tot Wikipedia. De blokkade is in strijd met de mensenrechten en specifiek met de vrijheid van meningsuiting. De overheid heeft nog niet gereageerd op de uitspraak van het hof. Het is dan ook nog niet zeker of Wikipedia binnenkort weer te bezoeken zal zijn in Turkije.

Censuur omzeilen in Turkije

Wikipedia is bij lange na niet de enige website die in Turkije wordt geblokkeerd. Zeker 127,000 websites en nog eens 95,000 individuele pagina’s worden voor Turkse burgers afgeschermd. De vrijheid van meningsuiting staat er zwaar onder druk. Ook social media outlets als Facebook en Twitter worden er regelmatig tijdelijke afgesloten. Mensen in Turkije die ongecensureerd het internet op willen moeten gebruikmaken van bijvoorbeeld een VPN om blokkades te omzeilen. Met een VPN kun je doen alsof je vanuit een andere land verbinding maakt met het internet. Maar hopelijk is dit binnenkort niet meer nodig om toch op de Wikipedia website te kunnen komen.

Tech-journaliste
Tove is reeds sinds 2017 als cybersecurity-redacteur betrokken bij VPNgids. Sinds 2019 is zij tevens coördinator voor het cybersecurity-nieuws dat op de website verschijnt.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen