China blokkeert Wikipedia in alle talen

Wikipedia

De Wikimedia Foundation heeft dinsdag verklaard dat de online encyclopedie Wikipedia in geen enkele taal meer te bezoeken is in China. Het lijkt erop dat het land de toegang tot de website heeft geblokkeerd. Hoewel China eerder al de Chinese versie van Wikipedia had geblokkeerd, is de website nu in geen enkele taal meer beschikbaar in China.

Het is niet duidelijk wat de directe aanleiding voor deze blokkade is, maar China is al langere tijd bezig met het blokkeren van niet Chinese websites.

De Chinese Firewall

Eerder al blokkeerde de Chinese overheid bekende social media platformen zoals Facebook en Twitter. Verder zijn geen van de Google services beschikbaar in China. In de afgelopen jaren heeft China bijna alle bekende westerse websites vervangen met een Chinese variant. Hierdoor heeft de overheid meer grip op wat het Chinese volk te zien krijgt en is het makkelijk om censuur uit te voeren.

Baidu Baike

Ook Wikipedia kent een Chinese tegenhanger. Baike is een onderdeel van de grote Chinese zoekmachine Baidu. Hoewel Baike zou moeten functioneren als een platform gelijk aan Wikipedia doet het aan hevige zelfcensuur. De Chinese online encyclopedie toont bijvoorbeeld geen informatie die als een aanval op de staat zou kunnen worden gezien.

China is niet de enige

Dit is niet de eerste keer dat een land de online encyclopedie blokkeert. In 2017 blokkeerde de Turkse overheid de website, omdat het terreur zou steunen. Net als de Chinese overheid, blokkeert de Turkse overheid regelmatig de toegang tot websites en social media, zoals Facebook, Twitter, en YouTube. Ook Venezuela heeft op verschillende momenten de toegang tot Wikipedia geblokkeerd.

Blokkades omzeilen

Het is voor chinezen en toeristen in China lastig om toch deze websites te bezoeken. Met een VPN kun je het internet op alsof je je in een ander land bevindt. Op deze manier kan je dan toch Wikipedia en andere geblokkeerde websites bezoeken in China. Het is duidelijk dat China dit zo veel mogelijk probeert te voorkomen gezien het ook al enkele VPN diensten heeft weten te blokkeren.

Techredacteur
Tove is al een aantal jaar actief bij VPNgids als techredacteur. Haar doel is om belangrijke informatie over veilig internetten en privacy voor iedereen beschikbaar en begrijpelijk te maken. Mensen kunnen zich beter wapenen tegen cybercriminaliteit en internetcensuur wanneer ze weten waar het over gaat. Meer over Tove.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen