Houseparty-app op telefoon

Houseparty-app biedt $1 miljoen voor bewijs laster na vermeende hack

Laatst bijgewerkt: 2 april 2020
Leestijd: 3 minuten, 10 seconden

Houseparty, een sociale video-app die snel aan populariteit wint tijdens de wereldwijde coronacrisis, belooft een beloning van 1 miljoen dollar uit te reiken aan de eerste persoon die bewijs levert over het verhaal achter de ‘hack’ van de app. Houseparty denkt dat de geruchten rondom de hack deel zijn van een betaalde commerciële campagne die bedoeld is om de video-app zwart te maken. In de afgelopen dagen claimden meerdere mensen op social media dat Houseparty was gehackt. Door deze hack zouden verschillende accounts in gevaar zijn gebracht.

Houseparty ontkent bestaan hack

Afgelopen weekend verspreidden geruchten over de hack zich snel op social media. Een groot aantal gebruikers beweerde dat hun online accounts waren aangevallen nadat ze Houseparty hadden gedownload en geïnstalleerd. Op maandag maakten drie Britse tabloids – The Sun, The Express en Mirror Online – melding van de mogelijke hack.

Verschillende mensen meldden dat hun Instagram, Spotify en Snapchat-accounts slachtoffer van de hack waren geworden. Anderen zagen onregelmatigheden op hun Paypal- en eBay-accounts en zelfs hun bankrekeningen en beschuldigden Houseparty openlijk van het bewust stelen of delen van rekeninginformatie. Hoewel weinig mensen in staat waren details te geven over wat er daadwerkelijk aan de hand was, gingen de geruchten al snel viraal. Als gevolg verwijderden duizenden gebruikers de app en riep men andere gebruikers op hetzelfde te doen.

Houseparty ontkent alle beschuldigingen en bevestigt dat er geen teken of bewijs van een data-inbreuk is. “Alle accounts zijn veilig – de service is veilig, is nooit gecompromitteerd geweest en verzamelt geen wachtwoorden voor andere sites”, tweette Houseparty eerder deze week.

Beloning van $1 miljoen voor bewijs

Houseparty liet weten dat ze vermoeden dat deze geruchten onderdeel zijn van een commerciële lastercampagne. Ze zijn daarom een onderzoek begonnen. Als onderdeel hiervan biedt de eigenaar van de app, Epic Games, een beloning van 1 miljoen dollar aan de eerste persoon die het bewijs levert dat Houseparty slachtoffer is van een lastercampagne. Enig bewijs kan worden verstuurd naar het e-mailadres bounty@houseparty.com.

Epic Games is eveneens de maker van het populaire spel Fortnite. In juni 2019 kochten ze Houseparty voor een onbekend bedrag. De app Houseparty werd oorspronkelijk gelanceerd in 2016. De gebruikersgegevens van beide platformen worden niet onderling gedeeld.

De populariteit van de video-app is sterk aan het groeien. Houseparty is op dit moment al meer dan 10 miljoen keer gedownload via Google Play. De dagelijkse downloads zijn gestegen van iets minder dan 25.000 per dag in februari tot een verbazingwekkende 650.000 downloads op 25 maart.

Privacyrisico’s video-apps zijn een groot probleem

De kans dat Houseparty daadwerkelijk is gehackt, is erg klein. Of er in plaats daarvan daadwerkelijk sprake is van een lastercampagne of dat de hacks simpelweg toeval zijn, is nog onduidelijk. Op dit moment is er echter geen bewijs dat gebruik van Houseparty resulteert in gehackte accounts. Hoewel geen enkele app 100% veilig kan worden genoemd, heeft eerdere analyse door cybersecurity-deskundigen geen enkel misbruik van Houseparty aan het licht gebracht. Wel is bekend dat Houseparty kampt met meerdere privacyproblemen.

Beveiligingsdeskundigen en de Amerikaanse FBI waarschuwen gebruikers onder andere voor het zogenaamde “zoombombing”, waarbij vreemdelingen binnendringen in ‘gesloten’ videomeetings. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, beperkt dit relatief nieuwe fenomeen zich niet tot de Zoom-app. In theorie kan het op elk platform gebeuren, ook op Houseparty.

Veilig videobellen

Er zijn genoeg programma’s die je in staat stellen op een veilige manier te videobellen. Zo kunnen bijvoorbeeld thuiswerkers ook ten tijden van de coronacrisis veilig aan de slag. Om hacks te voorkomen, is het belangrijk om sterke en unieke wachtwoorden te kiezen voor elk account dat je gebruikt. Vervolgens is een wachtwoordmanager handig, zodat je al je wachtwoorden niet zelf hoeft te onthouden. Tot slot adviseren we je om waar mogelijk tweestapsverificatie in te schakelen en het gebruik van een VPN te overwegen, zodat je je online veiligheid en privacy kunt beschermen.

Cybersecurity analist
David is cybersecurity analist en een van de oprichters van VPNgids.nl. Geïnteresseerd in het fenomeen van de ‘digitale identiteit’, met speciale aandacht voor het recht op privacy en bescherming van persoonsgegevens.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen