Beslissingen over TikTok app werden opgelegd door Chinees moederbedrijf

TikTok app

Ex-werknemers van de app TikTok hebben aan The Washington Post verklaard dat het Chinese moederbedrijf van de app grote invloed uitoefende op het contentbeleid van TikTok (originele artikel verwijderd door bron). Er zouden, ook voor de Amerikaanse markt, regels zijn aangehouden die door het Chinese moederbedrijf ByteDance waren opgesteld.

Chinese invloed op de app

Naar aanleiding van zorgen over de Chinese inmenging, ontkende TikTok eerder nog dat het moederbedrijf invloed zou hebben op de content. De zes ex-medewerkers, die begin dit jaar nog bij het bedrijf werkten, zeggen dat er regelmatig beslissingen uit China werden opgelegd aan de Amerikaanse tak van het bedrijf. Het ging hierbij onder ander over richtlijnen voor het verwijderen van video’s. Daarbij zou het gaan om bijvoorbeeld video’s waarin politieke uitingen werden gedaan en zelfs video’s waarin expliciet te zien was hoe twee mensen aan het zoenen waren.

Volgens de Amerikaanse vertegenwoordiging van het bedrijf zouden de zaken inmiddels heel anders lopen. De Amerikaanse versie van de app wordt tegenwoordig vanuit Californië beheerd en het Chinese moederbedrijf zou zich niet meer mengen in beslissingen over bijvoorbeeld content richtlijnen.

Vormt de app een bedreiging voor de VS?

Waar TikTok voorheen een Amerikaans bedrijf was is het in 2017 verkocht aan het Chinese bedrijf ByteDance.  De Committee on Foreign Investment in the United States (CFIUS), een onderzoeksinstituut dat onder andere grote overnames van Amerikaanse bedrijven onderzoekt, is bezig met een onderzoek naar deze overname. Daarbij kijken ze naar de gevolgen van de overname voor gebruikers van de app. Dit gebeurt naar aanleiding van zorgen die Amerikaanse senatoren hadden. Zeker omdat de app heel populair is onder Amerikaanse tieners wil de overheid nu weten hoe er door het bedrijf met hun data wordt omgegaan. Ook wil de Amerikaanse overheid voorkomen dat een andere mogendheid invloed uitoefent op Amerikaanse burgers middels dit soort populaire apps.

Wat is TikTok?

TikTok is een muziekvideoapp die erg populair is onder voornamelijk jonge mensen. TikTok is voortgekomen uit de app Musicl.ly. Mensen delen via de app bijvoorbeeld korte lip-sync filmpjes of comedy sketches. Gebruikers kunnen hun filmpjes in de app aanpassen door muziek toe te voegen, de snelheid te veranderen, of filters te gebruiken. Inmiddels heeft het bedrijf al meer dan een miljard gebruikers wereldwijd.

Update (augustus 2020): in maart besloot het Chinese moederbedrijf ByteDance om niet langer moderatoren uit China in te zetten om niet-Chinese video’s te controleren. Op deze manier wil het bedrijf de zorgen die over Chinese inmenging bestaan wegnemen. Daarom heeft het bedrijf besloten om Chinese moderatoren geen filmpjes meer te laten controleren die buiten China zijn gemaakt. Dit zal in het vervolg enkel door niet-Chinese moderatoren gedaan worden.

Zowel president Trump als de Federal Trade Commission (FTC) zijn van mening dat TikTok een gevaar vormt voor de nationale veiligheid. Het bedrijf zou Amerikaanse burgers bespioneren en persoonlijke informatie delen met de Chinese overheid. De Amerikaanse president heeft een decreet ondertekend waarin staat dat TikTok verboden is in de VS, tenzij het opgekocht wordt door een Amerikaans bedrijf. Microsoft, Twitter en Oracle hebben inmiddels interesse getoond in de Amerikaanse, Canadese, Australische en Nieuw-Zeelandse afdelingen van het bedrijf. Ze hebben negentig dagen de tijd om een deal te sluiten. Lukt dat niet, dan dwingt president Trump het verbod af.

Lees ook ons achtergrondartikel over de privacyrisico’s van TikTok

Tech-journaliste
Tove is reeds sinds 2017 als cybersecurity-redacteur betrokken bij VPNgids. Sinds 2019 is zij tevens coördinator voor het cybersecurity-nieuws dat op de website verschijnt.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen