TikTok opnieuw onder de loep om privacyschending, VS wil Chinese apps weren

TikTok opnieuw onder de loep om privacyschending, VS wil Chinese apps weren

De Federal Trade Commission (FTC) en het ministerie van Justitie stellen opnieuw een onderzoek in naar de praktijken van TikTok. Afgelopen jaar werd het platform op de vingers getikt voor het op de onjuiste manier verwerken van persoonsgegevens. De Amerikaanse consumentenorganisatie wil nagaan in hoeverre TikTok zich nu wel aan de regels houdt. De overheid bestudeert of het mogelijk is om TikTok en andere Chinese apps te verbieden in de VS.

Over TikTok

TikTok is een app van het Chinese ByteDance. Hiermee neem je video’s op die niet langer dan 15 seconden duren. Eventueel kun je instellen om een clip maximaal 60 seconden lang te herhalen. Van huisdieren die opmerkelijke trucjes kunnen tot de culinaire kookkunsten van een gebruiker: je komt de meest uiteenlopende dingen tegen op TikTok. In de meeste video’s zijn echter dansende, zingende of playbackende mensen te zien.

In september 2017 werd Music.ly internationaal gelanceerd, dat in augustus 2018 de naam veranderde in TikTok. Het begon met een handjevol gebruikers, voornamelijk kinderen tot 12 jaar en jonge tieners. Nu lijkt de opmars van TikTok niet te stoppen. Het platform groeit momenteel explosief. Naar schatting telt TikTok voor het einde van het jaar wereldwijd meer dan 800 miljoen gebruikers. Nederland telt volgens de cijfers ongeveer 3,5 miljoen gebruikers. Maandelijks bekijken zij gezamenlijk 12,3 miljard video’s.

Privacyschending, schikking en onderzoeken

Vanaf dag één heeft TikTok veel kritiek over zich gekregen. Begin dit jaar raakte de app nog in opspraak, omdat leidinggevenden een ‘discriminerend en problematisch bedrijfsbeleid’ voerden. Video’s waarin gehandicapten, mensen met overgewicht of LHBTI’ers de hoofdrol speelden, werden gecensureerd. Kinderlokkers daarentegen konden hun vrije gang gaan en zonder enige belemmering seksueel getinte opmerkingen plaatsen. TikTok hoorde de klachten aan en beloofde beterschap.

Vorig jaar kreeg de app van ByteDance een miljoenenboete opgelegd. De FTC oordeelde dat TikTok zonder toestemming persoonsgegevens van kinderen verzamelde. Het ging om zaken als hun naam, en e-mailadres. In de VS geldt dat kinderen jonger dan 13 toestemming van hun ouders nodig hebben om persoonlijke informatie te delen. Daarvoor is de Children’s Online Privacy Protection Act (COPPA) in het leven geroepen. De FTC ging over tot vervolging toen duizenden ouders klaagden dat ze zonder hun medeweten een TikTok-account hadden. Moederbedrijf ByteDance stemde ermee in om een schikking van 5,7 miljoen dollar te betalen. Ook moest ze video’s van kinderen jonger dan 13 jaar wissen.

Ook de Autoriteit Persoonsgegevens maakt zich zorgen over de privacy van Nederlandse TikTok-gebruikers. In mei kondigde de privacywaakhond aan een onderzoek te starten naar het platform. Daarbij kijkt de toezichthouder nadrukkelijk of de app privacyvriendelijk is ontworpen, welke informatie de app verzamelt en of dat voldoende is uitgelegd. Nog voor het einde van het jaar hoopt de belangenorganisatie een rapport te kunnen presenteren.

Gesprekken

De FTC en het ministerie van Justitie vertrouwen het zaakje niet. Heeft TikTok daadwerkelijk zijn leven verbeterd en springt het voorzichtiger om met het verzamelen van persoonsgegevens van jonge gebruikers? Omdat ze daar niet van overtuigd zijn gaan ze opnieuw bekijken of ByteDance zich aan de gemaakte afspraken houdt.

Diverse Amerikaanse media waaronder Tech Times schrijven dat de Center for Digital Democracy en andere mensenrechtenorganisaties in mei aan de FTC hebben gevraagd TikTok opnieuw onder de loep te leggen. Het moederbedrijf weigerde volgens hen namelijk om video’s en persoonlijke informatie van kinderen jonger dan 13 jaar te verwijderen. David Monahan van de Campaign for a Commercial-Free Childhood bevestigt dat de FTC en het Amerikaanse ministerie van Justitie via een conference call om tafel hebben gezeten met vertegenwoordigers van ByteDance.

App-verbod

Eerder deze week hoorden we geluiden dat de VS overwegen om een verbod op te leggen aan TikTok en andere Chinese apps. Experts claimen namelijk dat de app een gevaar vormt voor de nationale veiligheid. De app verzamelt volgens hen niet alleen data, maar speelt deze rechtstreeks door aan de Chinese overheid. De minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo zei tegenover Fox News dat hij de aantijgingen zeer serieus neemt, zo schrijft persbureau Reuters. Hij adviseert Amerikanen om heel voorzichtig om te springen met TikTok. Op de vraag of burgers de app kunnen downloaden, antwoordde hij: “Alleen als je wil dat je privé-informatie in de handen komt van de Chinese Communistische Partij”.

De aankondiging van Pompeo volgt op het moment dat India TikTok en nog 58 andere uit China afkomstige apps heeft verboden. In een persbericht schreef de Indiase overheid dat de apps “schadelijk zijn voor de soevereiniteit en integriteit” van het land. Afgelopen week heeft TikTok uit eigen beweging haar app uit de Google Play Store en App Store in Hongkong verwijderd. Volgens een woordvoerder heeft dat alles te maken met de nieuwe en omstreden veiligheidswet die China begin deze maand lanceerde in de Chinese provincie. Velen vrezen dat Chinese Communistische Partij de wet gebruikt om demonstraties en protestacties in de kiem te smoren. Tevens vergroot China met de veiligheidswet zijn macht en zeggenschap in de regio.

Meer achtergrondinformatie over TikTok

VPNGids.nl heeft uitgebreid het reilen en zeilen van TikTok in kaart gebracht. In ons achtergrondartikel ‘Privacyrisico’s van TikTok – Waarom deze invasieve app zo’n risico vormt’ staan we uitgebreid stil bij de dataverzamelingspraktijken en privacybezwaren van de Chinese app. Je leest er zonder dat wij het verbloemen waarom we op dit momenteel expliciet afraden om TikTok te gebruiken.

Privacy en security redacteur
Techliefhebber pur sang: Anton is gek op alles wat met technologie en internet te maken heeft. Cybersecurity, privacy en internetcensuur hebben dan ook zijn volle aandacht. 
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen