TikTok gebruikt geen Chinese moderatoren meer voor controle niet-Chinese filmpjes

TikTok app

Chinese moderatoren van het bedrijf TikTok zullen geen filmpjes meer beoordelen die buiten China zijn gemaakt. Er zijn al langer zorgen over eventuele inmenging van de Chinese overheid in het bedrijf. Met deze maatregel lijkt het bedrijf de zorgen van gebruikers weg te willen nemen.

Dat schrijft de Amerikaanse krant The Wall Street Journal.

TikTok video’s controleren

TikTok is een video-app waarop gebruikers korte video’s kunnen plaatsen van bijvoorbeeld dansjes. De app is voornamelijk erg populair onder jongeren. Om te zorgen dat er geen content op de app te vinden is die in strijd is met de huisregels, moeten de video’s worden gecontroleerd. Zo mag er bijvoorbeeld geen gewelddadig of haatdragend gedrag in voorkomen. Wanneer een gebruiker zich niet aan de regels houdt, kan het bericht verwijderd worden of zelfs een account (tijdelijk) geblokkeerd worden. Op deze manier wil TikTok het platform veilig houden voor al haar gebruikers.

Chinese inmenging

De laatste paar maanden zijn er, vooral bij Amerikaanse gebruikers, veel zorgen over eventuele inmenging van de Chinese overheid in het bedrijf. TikTok is een dochterbedrijf van het Chinese ByteDance. De angst bestaat er dan ook voornamelijk uit dat het moederbedrijf zich zou bemoeien met de handelswijze van TikTok. In China zijn er strenge regels voor bedrijven die bepalen welke uitlatingen zij wel en niet kunnen doorlaten op hun platformen. Er bestaat een hoge mate van censuur ook vanuit bedrijven zelf. Met dit gegeven in het achterhoofd werd er angstvallige toegekeken door, onder andere, de Amerikanen toen de video-app aan populariteit won. De app heeft de laatste tijd veel veranderingen doorgevoerd om ervoor te zorgen dat het gebruikersvertrouwen niet geschaad wordt.

Moderatoren

Nu pakt het bedrijf ook haar moderatoren aan om zo zorgen bij gebruikers weg te halen. Voorheen waren het voornamelijk Chinese moderatoren die alle content controleerden. Hierdoor ontstond bij sommigen de zorg dat bijvoorbeeld politieke statements zouden worden gecensureerd. Het bedrijf heeft nu besloten om Chinese moderatoren geen filmpjes meer te laten controleren die buiten China zijn gemaakt. Dit zal in het vervolg enkel door niet-Chinese moderatoren gedaan worden.

Door het besluit moet er voor meer dan honderd Chinese moderatoren een andere functie binnen het bedrijf gezocht worden, zo zeggen ingewijden tegen The Wall Street Journal. Officieel zijn ze niet ontslagen, maar naar verluidt gebruikt moederbedrijf ByteDance deze herstructurering wellicht om sommige medewerkers op straat te zetten. Een woordvoerder van TikTok zegt tegen de Amerikaanse krant dat het bedrijf haar best doet om voor iedereen een ander onderkomen te regelen.

Tech-journaliste
Tove is reeds sinds 2017 als cybersecurity-redacteur betrokken bij VPNgids. Sinds 2019 is zij tevens coördinator voor het cybersecurity-nieuws dat op de website verschijnt.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen