Home - Pagina - Wat is het Dark Web?

Wat is het Dark Web?

Het Dark Web maakt onderdeel uit van het Deep Web. Het Dark Web is een obscuur deel van het wereldwijde web dat niet toegankelijk is middels normale browsers en zoekmachines. Om toegang te krijgen tot het Dark Web dient men gebruik te maken van browsers die de internetgebruiker anonimiteit bieden. Een voorbeeld hiervan is de TOR Browser. Het Dark Web wordt onder meer gekenmerkt door een levendige illegale markt.

Schimmige zaken op het Dark Web

Het is in principe niet illegaal om op het Dark Web te zitten, in elk geval niet vanuit Nederland. Maar zodra je je op het Dark Web begeeft, is voorzichtigheid wel geboden. De meest voorkomende sites op het Dark Web zijn namelijk:

  • Zwarte markten waar onder meer drugs en wapens worden verhandeld;
  • Frauduleuze websites;
  • E-mail services;
  • Botnet-platformen;
  • Bitcoin websites.

Het Dark Web wordt gekenmerkt door een absentie van regulering. Er zijn veel louche en gevaarlijke websites te vinden op het Dark Web. Met een normale browser als Chrome of Firefox zou je nooit toegang hebben tot dergelijke websites. En in veel gevallen hebben browsers als Chrome en Firefox een goede reden om sites op het Dark Web te blokkeren. Niet alleen zijn er veel sites met illegale content, er zijn ook genoeg sites die malware proberen te verspreiden. We benadrukken daarom nogmaals dat je op moet passen met welke websites je bezoekt. Voor je het weet hebben internetcriminelen toegang tot je computer, je belangrijke documenten en je persoonsgegevens. Daarnaast is inmiddels bekend dat ook opsporingsdiensten activiteiten op het Dark Web monitoren. De Tor browser biedt dan ook geen veiligheidsgaranties.

Dark web explained

Klokkenluiders

Het Dark Web wordt ook gebruikt door klokkenluiders (bijvoorbeeld WikiLeaks en Edward Snowden) om informatie te verspreiden die op het reguliere wereldwijde web geweerd wordt. Klokkenluiders hebben via het Dark Web een medium om anoniem informatie te publiceren.

Duitse versie

in TOR

Related Articles

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *