Home - Tips en Trucs - Facebook: 12 tips voor een veiliger gebruik van Facebook

Facebook: 12 tips voor een veiliger gebruik van Facebook

facebook-privacy-tipsHet overkomt ons allemaal wel eens: Je loopt weg uit een situatie en hebt al direct spijt van de dingen die je gezegd hebt. En nu steeds meer van dat soort situaties online plaatsvinden, staan je uitspraken vaak ook nog eens zwart op wit. We onthullen het ene na het andere persoonlijke verhaal op social media als Facebook, zonder ons te bekommeren over de informatie die we wereldkundig maken. Bovendien houden de meeste mensen er een bar slechte beveiliging op na waar het Facebook betreft. Tijd om de beveiliging van je Facebook account eens onder de loep te nemen.

Ben je nieuw op Facebook? Zorg dan dat je onze tips voor een veiliger account snel opvolgt. Zo ben je van het begin af aan verzekerd van een veiliger online bestaan. Je deelt vanaf dan je foto’s en hersenspinsels met de mensen die er toe doen, in plaats van met de complete wereldbevolking.

Ook voor wie zich al wat langer op Facebook bevindt hebben we een aantal goede tips. Het is nog niet te laat! Zorg dat je de schade van eerdere onhandige posts beperkt en ga voortaan veilig door je online leven dankzij onze 12 tips voor een veiliger gebruik van Facebook.

1. Lees de voorwaarden

Een veiliger gebruik van Facebook begint al vóórdat je daadwerkelijk een account hebt. Maar laten we eerlijk zijn: wie leest ook alle kleine letters voor hij zich aanmeldt bij een website? De vaak ellenlange teksten vol juridisch taalgebruik zijn weinig uitnodigend en worden veelal genegeerd onder het mom ‘het zal wel goed zijn’. Maar wat als het niet goed is? Je komt er maar op één manier achter: lezen. Dan kun je daarna voor jezelf bepalen of je akkoord bent en eventueel verder gaan met het maken van je account.

2. Zorg voor extra beveiliging (tweestapsverificatie)

Inloggen met een gebruikersnaam en wachtwoord lijkt veilig, maar het kan beter! Met tweestapsverificatie verklein je de kans dat een ander ongewenst inlogt in jouw account. De eerste stap blijft het ‘gewone’ inloggen. Na het invullen van de juiste inloggegevens ontvang je een verificatiecode per sms. Dat betekent dat iemand die wil inloggen in jouw account, ook jouw telefoon in zijn bezit moet hebben.

3. Verberg je profiel voor zoekmachines

Met een simpele instelling op Facebook zorg je ervoor dat zoekmachines je profiel niet indexeren.  En als zij je profiel niet bezoeken, dan wordt deze ook niet weergegeven in de zoekresultaten. Natuurlijk kunnen je vrienden (en hun vrienden) je nog steeds vinden, maar je kunt er wel voor zorgen dat miljoenen anderen nooit op jouw profiel terecht zullen komen.

facebook-privacy-instellingen

Om je profiel buiten bereik van zoekmachines te houden, moet je het volgende doen:
Ga naar Instellingen > Privacy > Wie kan me opzoeken? Op de vraag ‘Wil je dat zoekmachines buiten Facebook doorverwijzen naar je profiel?’ geef je als antwoord ‘nee’.

4. Wees de baas over je eigen tijdlijn

Je Facebook-tijdlijn is de plek waar het allemaal gebeurt. Je kunt er allerlei berichten plaatsen: Je mening over het laatste nieuws, de gebeurtenissen van een dag, leuke foto’s, gekke filmpjes. Ook anderen kunnen jouw tijdlijn vullen met berichten over jou of dingen die ze graag met je willen delen. Zo wordt je tijdlijn een bron van vermaak voor jou en je vrienden.

Kun je je vrienden vertrouwen? Dan is er niets mis mee dat ze op jouw tijdlijn kunnen posten. Maar let op: Als een vriend of vriendin genânte foto’s van jou plaatst die jij liever niet online wil hebben… Dan heeft de wereld ze al gezien voor jij ze hebt kunnen verwijderen. En dan had je gewild dat je je privacy opties anders had ingesteld…

facebook-tijdlijn-instellingen

Ben jij graag zelf de baas over je eigen tijdlijn? Je instellingen aanpassen doe je via ‘Instellingen > Tijdlijn en taggen > Wie kan dingen op mijn tijdlijn plaatsen’. Onderaan de pagina kun je ook aangeven dat je tags eerst zelf wil keuren voor deze op je tijdlijn belanden.

5. Stop de verspreiding van Facebook advertenties

Facebook is gratis en daar zijn we allemaal uiteraard bijzonder blij mee. Maar in het kader van ‘voor niets gaat de zon op’, zal Facebook natuurlijk wel ergens geld mee moeten verdienen: advertenties. Meeliftend op het succes van mond-tot-mond reclame gebruikt Facebook jouw voorkeuren en interesses maar wat graag om producten en diensten bij jouw vrienden aan te bevelen.

Wil je niet dat je netwerk advertenties te zien krijgt op basis van jouw likes, deelacties en reacties? Ga dan naar ‘Instellingen > Advertenties’ en beantwoord de optie ‘Advertenties op basis van mijn acties op sociale media’ met ‘niemand’.

6. Wees voorzichtig met wat je deelt

Goed, je zit dus op Facebook en daar deel je graag dingen met je vrienden. Ons advies: denk goed na over wat je deelt! Het kan verleidelijk zijn om alles online te zetten, maar het is lang niet altijd verstandig.

Heb je een grote voorraad contant geld in huis, laat je je huis tijdens je vakantie drie weken onbeheerd achter of is het slot van je garage kapot? Deel het niet op Facebook!

Kun je het écht niet laten, deel het dan bewust met je vrienden en niet openbaar met de rest van de wereld. Maar pas op: een vrij groot deel van de inbraken wordt gepleegd door een bekende van het slachtoffer. Criminelen zitten online te wachten op sufferds die aanleiding geven tot een bezoekje. Wie alles openbaar deelt, moet dus niet gek opkijken als zijn huis bij thuiskomst van vakantie compleet is leeggeroofd.

inbreker

Vergeet daarnaast ook niet dat posts die leuk zijn voor je vrienden, niet altijd geschikt zijn voor familie of collega’s met wie je op Facebook bevriend bent…

7. Stop je vrienden in een hokje

Over delen gesproken..niet ieder Facebookbericht is geschikt voor al je vrienden. Iets dat leuk is voor je echte vrienden, hoeft niet perse ook bij familie of collega’s in het nieuwsoverzicht te belanden. Gelukkig heeft Facebook daar iets voor bedacht: lijsten. Door je vrienden in te delen in lijsten kun je per status update bepalen welke groep mensen jouw bericht te zien krijgt. Zo verveel je je collega’s voortaan niet meer met familiefoto’s en ziet je oma geen updates over wilde avondjes stappen. Handig!

In de zijbalk links van je nieuwsoverzicht (op de startpagina) kun je naar beneden scrollen tot je ‘vrienden’ ziet staan. Klik vervolgens op ‘meer’ en je komt op een pagina met opties om nieuwe lijsten te maken of bestaande lijsten te beheren.

8. Bepaal wie je berichten mogen zien

Deel jij het laatste nieuws graag met de hele wereld? Dan kun je in je instellingen alles op ‘openbaar’ zetten. Veiliger (en dus slimmer) is het, om iets minder openlijk te zijn en je status updates alleen te delen met je vrienden. Dat doe je bij ‘Instellingen > Privacy > Wie kan mijn inhoud zien?’. Gebruik je de lijsten waar we het hierboven over hadden? Dan kun je dat per bericht instellen.

Wat te doen met al je voorgaande berichten nu je heb besloten niet meer openbaar te delen? Die blijven – helaas – openbaar. Scroll eens over je profiel om te kijken wat voor berichten dat zijn. Voor de dingen die je echt beter wil afschermen, kun je per bericht nog aangeven dat je het niet openbaar wil delen. Een tijdrovend klusje als je al langere tijd actief bent op Facebook, maar de moeite waard als je privacy je lief is.

9. Pas op voor Facebook apps

Facebook is een geliefd platform voor allerlei externe applicaties die binnen Facebook gebruikt kunnen worden. Spelletjes, quizzen, fotobewerking en meer zorgen voor extra entertainment op Facebook en worden dus ook massaal gebruikt.

Maar let op! Iedere Facebook app komt met een eigen set aan voorwaarden en ook hier gaat de zon weer voor niets op. Adverteerders komen maar al te graag meer over jou en je vrienden te weten en willen daarom toegang tot je profiel in ruil voor het gratis gebruik van de app. Dat lijkt onschuldig, maar in werkelijkheid hebben we geen idee wat ze exact met de verzamelde informatie gaan doen.

Het beste advies zou zijn om te stoppen met het gebruik van Facebook apps (of hier simpelweg nooit aan te beginnen), maar het is begrijpelijk dat dit niet altijd haalbaar is. Gelukkig kun je achteraf nog wel aanpassen welke toegang je een app wil toestaan. Deze wijzigingen kun je maken via ‘Instellingen > Apps’. Door te klikken op het kleine potloodje naast een app kun je instellingen bekijken én aanpassen.

10. Klaar op Facebook? Zorg dat je uitlogt!

Zeker als je op je persoonlijke computer of laptop gebruik maakt van Facebook, is het gemakkelijk om te vergeten uit te loggen. Probeer hier toch een gewoonte van te maken! Je zult niet de eerste zijn bij wie vrienden voor de grap een raar bericht op Facebook plaatsen, simpelweg omdat ze de verleiding van je ingelogde account niet konden weerstaan. Om nog maar niet te praten over wie er toegang tot je account krijgen als je ingelogd blijft op een openbare computer, bijvoorbeeld in de bibliotheek of op kantoor.

Bang dat je toch ergens vergeten bent om uit te loggen? Geen nood! Je kunt via je account altijd zorgen dat Facebook op alle locaties uitlogt. Ga naar ‘Instellingen > Beveiliging > Waar je bent aangemeld’ en kies ‘Alle activiteiten beëindigen’ om overal uit te loggen. Handmatig per locatie uitloggen is hier uiteraard ook mogelijk.

facebook-beveiligingsinstellingen

Via ‘Instellingen > Beveiliging > Aanmeldingswaarschuwingen’ kun je instellen dat je altijd een melding krijgt wanneer iemand ergens inlogt met jouw inloggegevens. Komt dat niet overeen met je eigen gebruik? Dan weet je dat iemand anders gebruik maakt van jouw profiel.

11. Verdoe geen tijd met Facebook chat

Steeds vaker maken mensen gebruik van Facebook chat. Naast een sociale manier om je tijd te verdoen, wordt het ook steeds vaker ingezet voor zakelijke communicatie. Logisch, want het is een stuk sneller en gemakkelijker dan het typen van lange zakelijke e-mails met onberispelijk taalgebruik.  Eenmaal online besteed je echter gemakkelijk teveel tijd aan het chatten en je beschikbaarheid nodigt mensen uit om met je in gesprek te gaan. De oplossing: Stel Facebook chat zo in dat alleen bepaalde vrienden zien dat je online bent óf toon niemand je aanwezigheid en stuur je vrienden berichtjes wanneer jij daar tijd voor en zin in hebt.

12. Blokkeer wie je dwars zit

Volg de adviezen uit dit artikel en de veiligheid van je Facebook gebruik schiet omhoog! Rest ons alleen nog een advies over hoe je omgaat met mensen, apps, evenementen en pagina’s die zich agressief gedragen: blokkeren. Ga naar ‘Instellingen > Blokkeren’ en ontzeg ze alle mogelijke toegang tot jouw tijdlijn en de informatie die je deelt. Opgeruimd staat netjes.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *