BolehVPN PNG Logo

BolehVPN Review 2022

Update: 23 maart 2022
Hoogtepunten
 • Torrents en Netflix werkend
 • Geef je verschillende handige VPN configuraties als opties
 • Geen dedicated app voor iOS
Score
6.4

Onze BolehVPN score

 • Snelheid
  6.5
 • Veiligheid
  6.5
 • Gebruiksgemak
  6.5
 • Servers
  6.0

BolehVPN review (2022) – Veel customizationopties en servervarianten

Wanneer je een VPN gebruikt is het niet alleen belangrijk dat je privacy gewaarborgd blijft en dat je data goed beveiligd is, maar ook dat je internetverbinding snel en stabiel is. BolehVPN is een VPN-provider die als doel heeft je te voorzien van absolute privacy en veiligheid zonder dat dit ten koste gaat van de internetsnelheid. In deze review bekijken we in detail wat BolehVPN jou als consument te bieden heeft.

Specificaties BolehVPN
Besturingssysteem
 • Android
 • ,
 • Windows
 • ,
 • Mac
 • ,
 • Linux
Gelijktijdige verbindingen
 • 3
Torrents
 • Torrents toegestaan
Netflix
 • Werkt met Netflix
Protocollen
 • OpenVPN
 • ,
 • L2TP/IPsec
Betaalmethoden
 • PayPal
 • ,
 • Creditcard
 • ,
 • Bitcoin
Geld-terug-garantie
 • Ja
Werkt ook met
 • Netflix
 • Torrent

BolehVPN: in het kort

Heb je last van het feit dat je bepaalde websites niet kunt bezoeken of maak je je zorgen dat jouw internetactiviteiten zichtbaar zijn voor anderen? Dan biedt BolehVPN een oplossing. Met BolehVPN wordt er namelijk een soort tunnel aangelegd tussen jouw computer en de servers van BolehVPN waardoor het voor anderen niet mogelijk is internetverkeer te onderscheppen.

Heb je eenmaal verbinding gelegd met de VPN-server van BolehVPN, dan zal deze externe server de verdere zorg dragen voor de verbinding. De tegenpartij of de website die je bezoekt ziet dan het IP-adres van de de BolehVPN-server in plaats van jouw eigen IP-adres, waardoor niet meer te traceren valt wie jij bent.

Bij BolehVPN heb je de keuze om diverse gradaties qua internetveiligheid te kiezen. Zo kun je gaan voor een top encryptie of je kunt kiezen voor gedeeltelijke encryptie of juist voor een VPN-server die speciaal is ingericht om een zo hoog mogelijke snelheid te leveren, met name voor streaming.

BolehVPN is met name gericht op de Aziatische markt, maar het bedrijf heeft servers die over de hele wereld geïnstalleerd staan. Dit zorgt ervoor dat men ook gewoon in Nederland altijd een relatief nabijgelegen server kan vinden en dat serverafstand dus geen belemmerende factor wordt voor de snelheid.

Snelheid – hoe snel is BolehVPN?

BolehVPN heeft speciale Netflix US servers voor streaming. We hebben de snelheid van de Amerikaanse Netflix US server getest. Ook testten we een server in Nederland. De resultaten van de speedtests zie je hieronder.

VerbindingPingDownloadsnelheid (Mbps)Uploadsnelheid (Mbps)
Zonder VPN15 ms141.0132.49
Nederlandse BolehVPN-server17 ms36.0036.13
Amerikaanse Netflix BolehVPN-server106 ms90.9916.87

De snelheid van de Amerikaanse Netflix BolehVPN-server verschilt niet erg veel van de nulmeting. De uploadsnelheid is wel aanzienlijk minder dan onze internetverbinding zonder VPN. Dit heb je echter niet vaak nodig bij het streamen van Netflix. We hebben ook metingen gedaan met ‘normale’ servers van BolehVPN in de Verenigde Staten. De downloadsnelheid lag bij die servers een stuk lager.

Zoals te zien is in de speedtestresultaten, is de snelheid van de Nederlandse BolehVPN-server die wij testten een stuk trager dan onze internetsnelheid zonder VPN. Dit merkten we enigszins bij het browsen, maar toch werkte de VPN fatsoenlijk.

Snelheid in alledaags gebruik

Bij het browsen merkten wij weinig snelheidsverschil wanneer we met de Amerikaanse Netflix US server van BolehVPN verbonden waren. We hebben de VPN op verschillende wijzen getest; we hebben ermee gebrowset, gegamed, gestreamd en gedownload, en alles werkte prima.

Bij de ‘normale’ servers in de Verenigde Staten merkten we wel een aanzienlijk verschil in snelheid. Bovendien viel de verbinding vaak weg. Ook uploaden en downloaden ging moeizaam. Pas als we de VPN-verbinding stopzetten, konden we bestanden up- en downloaden. De Nederlandse servers waren weliswaar langzamer, maar konden uiteindelijk wel bestanden uploaden en downloaden. Ook bijvoorbeeld gamen ging met de Amsterdamse server prima.

Veiligheid – hoe veilig is BolehVPN?

Een VPN zorgt niet alleen voor meer online anonimiteit, het geeft je ook nog eens extra veiligheid. Daarom is het belangrijk om te weten hoe een VPN-provider met je persoonlijke gegevens omgaat en op welke manier je internetverkeer wordt versleuteld. We hebben de veiligheid van BolehVPN goed onder de loep genomen.

Protocollen

Wat betreft encryptie maakt BolehVPN gebruik van 256-bit AES versleuteling met een RSA-2048 handshake. Er is ook een 128-bit versleuteling aanwezig en dit is bestemd voor streaming- of surfgebruik. De meeste verbindingen maken gebruik van een shared IP wat als voordeel heeft dat er moeilijk te traceren valt welke gebruiker nu precies wat doet.

Een andere handige optie is de ‘xCloak’ mogelijkheid. Deze techniek zorgt ervoor dat data nog verder wordt versleuteld zodat het allemaal nog moeilijker wordt om alles te ontcijferen.

BolehVPN gebruikt het OpenVPN protocol. Dit is een erg goed protocol. Daarnaast kun je kiezen voor L2TP. Hiervoor moet je echter een aparte installatieprocedure volgen.

Logbeleid en privacy

BolehVPN houdt geen logs bij. De provider houdt enkel logs van algemeen verkeer op zijn servers bij, maar niet op individueel level. Dit is om het gebruik van de servers te analyseren en misbruik te voorkomen. Als BolehVPN ongebruikelijke activiteit op een van zijn servers ontdekt, kan de dienst tijdelijk logs aanzetten om de desbetreffende gebruiker te identificeren.

Als duidelijk is wie de server misbruikt, wordt het account van deze persoon beëindigd en worden de logs verwijderd. BolehVPN stelt ons gerust dat men zich hier als doorsnee gebruiker geen zorgen over hoeft te maken en dat het bedoeld is ter optimalisatie van het systeem.

BolehVPN heeft een hoofdkantoor op de Seychellen en bijkantoren in Hong Kong en Maleisië. Deze landen vallen buiten de 14 eyes-alliantie. Er geldt geen plicht om internetgegevens bij te houden. Zelfs als BolehVPN een gerechtelijk bevel zou krijgen om gegevens van gebruikers over te dragen aan bijvoorbeeld de overheid, zou de dienst dit niet kunnen. BolehVPN houdt namelijk geen logs bij.

Transparantie

BolehVPN is transparant over zijn logbeleid. De dienst publiceert iedere maand een warrant canary. Hierin stelt BolehVPN nog nooit een gerechtelijk bevel te hebben ontvangen. Bij de warrant canary schrijft de dienst:

Hoewel BolehVPN onderworpen is aan de Maleisische wet en niet aan wetten zoals de Amerikaanse Patriot Act, zullen we in het belang van transparantie en verantwoording een maandelijkse “warrant canary” uitgeven binnen de eerste week van elke kalendermaand. Dit zal BolehVPN gebruikers beschermen in het geval we door de wet verplicht worden te zwijgen over zoekacties, inbeslagnames van gegevens of vereisten om te loggen.

BolehVPN voegt een aantal actuele nieuwsartikelen van persbureau Reuters toe om de datum te bewijzen.

Welke gegevens heeft BolehVPN nodig?

BolehVPN verzamelt gegevens die je bij het inschrijven achterlaat. Dit zijn je e-mailadres, de besteldatum en de datum en methode van betaling. Betaling kan overigens anoniem en je kunt een nep e-mailadres aanmaken. Zo blijf je volledig anoniem bij BolehVPN.

De dienst geeft wel aan analytics op de website te gebruiken om te bepalen waar gebruikers vandaan komen. Dit is volgens BolehVPN geanonimiseerde data.

Hoe gebruiksvriendelijk is BolehVPN?

De gebruiksvriendelijkheid van een VPN kan doorslaggevend zijn bij het kiezen van een provider. Daarom hebben we de gebruiksvriendelijkheid van BolehVPN getest. We keken onder andere naar de eenvoudigheid van de installatieprocedure, de uitstraling van de website en de app, de klantvriendelijkheid en de prijzen en betaalmogelijkheden.

Website

De website van BolehVPN is redelijk overzichtelijk. Het is duidelijk hoe je de VPN kunt aanschaffen. Wanneer je op de homepage omlaag scrolt, krijg je uitleg over de VPN. Helemaal onderaan vind je de prijzen.

BolehVPN website homepage

Opvallend is dat de knop ‘Blog’ nergens naartoe leidt. Bovendien zijn de terms of service voor het laatst in 2017 geüpdatet, wat ons deed vrezen dat de dienst offline was gehaald. Dit was echter niet het geval, aangezien we de VPN gewoon konden downloaden. Ook de warrant canary was in de eerste week van de maand geüpdatet, zoals beloofd door BolehVPN.

Installatieprocedure

Om een abonnement aan te schaffen, dien je eerst een account aan te maken. Hiervoor heb je enkel een naam, e-mailadres en wachtwoord nodig. Nadat je hebt ingelogd kom je op een pagina met clients voor verschillende besturingssystemen. Je kunt BolehVPN gebruiken op Windows, Android, Mac en Linux.

BolehVPN installatiemethoden

Wij hebben de client voor Windows gedownload. Na het downloaden dien je de software te installeren en vervolgens in te loggen bij de app. De installatieprocedure is lastiger dan bij providers zoals NordVPN of ExpressVPN, onder meer vanwege de pagina met clients die er ietwat technisch uitziet.

Om BolehVPN op je iOS-apparaat te gebruiken dien je de connectie te maken middels de OpenVPN Connect-app. Een dedicated app is er niet voor iOS. Heb je een Android apparaat? Dan kun je gebruikmaken van de VPN voor Android. Zorg ervoor dat je ook de configuratiebestanden downloadt en deze daarna opent in het programma zodat de juiste instellingen worden overgenomen.

Onder ‘Support’ op de website vind je handige installatiehandleidingen voor verschillende besturingssystemen. Wanneer je deze volgt, zul je in staat moeten zijn de VPN te downloaden. Je kunt drie verbindingen op één IP-adres opzetten.

Uitstraling en gebruiksvriendelijkheid

Heb je eenmaal de Windows client gedownload en geïnstalleerd, dan krijg je te maken met een overzichtelijk scherm. In het hoofdscherm kun je de verbinding beheren en word je in staat gesteld alle belangrijke informatie omtrent je verbinding te bekijken zoals bandbreedte.

BolehVPN app

Binnen de client vind je ook een aantal zeer handige opties. Zo kun je automatische verbinding en DNS leak activeren, gebruikmaken van de kill switch en een log raadplegen betreffende jouw VPN connectie.

BolehVPN app settings

De client biedt tevens de mogelijkheid om een proxy in te stellen. Wel dien je eerst de nodige software geïnstalleerd te hebben alvorens je deze functie kunt gebruiken.

Wij vonden de interface van BolehVPN bij de eerste oogopslag iets complexer dan bij veel andere VPN-providers, maar dit komt ook omdat je als gebruiker veel opties kan instellen. Bij sommige andere VPN-diensten kun je kiezen voor aan/uit, en daar houdt het op. Bij BolehVPN heb je veel opties tot je beschikking en kun je je verbinding helemaal afstellen op je eigen behoeften. Natuurlijk komen daar meer instellingen, knopjes en menu’s bij kijken. Als je eenmaal gewend bent aan de interface werkt het allemaal fijn.

Wat ons opviel is dat je iedere keer opnieuw toestemming moet geven dat de app wijzigingen aan je apparaat aanbrengt wanneer je de app wilt opstarten. Als je de app veel wilt gebruiken, kun je hem beter op de achtergrond aan laten staan in plaats van afsluiten.

Prijzen en betaalmogelijkheden

Bij BolehVPN heb je de keuze uit vijf abonnementsvormen:

 • Een 7-dagen proefperiode voor $ 3,70.
 • Een 30-dagen abonnement voor $9,99.
 • Een 60-dagen abonnement voor $16,99.
 • Een 180-dagen abonnement voor $44,99.
 • Een 365-dagen abonnement voor $79,99.

Er bestaat ook de mogelijkheid om een proefabonnement af te nemen. In dat geval krijg je te maken met een 1-dag proefperiode. Je kunt je hier direct registreren voor een gratis trial account. Nadat je een activatie-link aanklikt die je per e-mail krijgt toegezonden wordt de account geactiveerd. Je kunt dus direct aan de slag. Je kunt een e-mailadres wel slechts éénmaal gebruiken; mocht je nogmaals een testaccount willen op hetzelfde e-mailadres dan kun je de klantendienst contacteren.

Mocht je niet tevreden zijn met de dienst, dan kun je bij BolehVPN eventueel binnen 14 dagen na activatie van je VPN-account een teruggave vragen (of binnen twee dagen in het geval van testaccounts). Je moet dan wel even duidelijk bij BolehVPN aangeven welke problemen je hebt ondervonden met je account en wat de reden is van je opzegging, zodat de medewerkers de kans krijgen om eventuele problemen voor je te verhelpen.

BolehVPN geeft je erg veel betaalmogelijkheden. Je kunt onder andere betalen middels creditcard, Paypal, Bitcoins, Dash, Monero en Zcoin. Het gebruik van een prepaid creditcard uit bepaalde landen kan soms problemen geven, maar daarvoor kun je altijd BolehVPN contacteren. Door middel van cryptovaluta kun je dus ook anoniem betalen bij BolehVPN.

BolehVPN betaalmogelijkheden

Klantenservice

Heb je eenmaal een account aangemaakt bij BolehVPN, dan krijg je een dashboard voorgeschoteld waar je direct toegang hebt tot de meest belangrijke functionaliteiten. Je kunt dan denken aan het plaatsen van een order, installatiebestanden downloaden en vragen om support. Ook zeer handig is een uitgebreide blog waar je niet alleen informatie over BolehVPN kunt terugvinden, maar ook informatie over VPN-techniek zelf. Deze blog was er bij eerdere reviews van ons wel, maar is nu vreemd genoeg offline gehaald. De knop staat nog steeds in beeld, maar leidt nergens toe.

Middels de support-desk van BolehVPN kun je een ticket versturen. Helaas is er geen live chat aanwezig. Hetzelfde geldt voor telefonisch contact. Eventueel kun je ook de Facebook- en Twitterpagina raadplegen voor support.

Om de klantenservice te testen, hebben wij een support ticket gestuurd. We kregen een dag later een positieve en nuttige reactie.

Servernetwerk BolehVPN

BolehVPN heeft 35 servers staan in 13 landen. Deze landen zijn:

 • Canada
 • Frankrijk
 • Duitsland
 • Italië
 • Japan
 • Luxemburg
 • Maleisië
 • Nederland
 • Singapore
 • Zweden
 • Zwitserland
 • Engeland
 • USA

Bij de gratis proefperiode van één dag, zijn de servermogelijkheden een stuk beperkter. Je kunt slechts gebruikmaken van vijf servers: twee in Canada, en verder in Duitsland, Singapore en Luxemburg. Wij hebben de servers van de proefperiode ook getest. De servers in Canada en Singapore deden het prima. Bij de server in Duitsland kregen wij een ‘unknown error’. De VPN gaf wel aan verbonden te zijn met de server in Luxemburg, maar kon geen internetverbinding tot stand brengen.

De servers bij de premium versie leken het beter te doen. Ook hier kregen wij af en toe een foutmelding, maar dit kon verholpen worden door opnieuw met de server te verbinden. Ook viel de verbinding bij verschillende servers af en toe weg, en hadden we problemen met uploaden en downloaden.

Verder duurt het erg lang voordat de software verbinding heeft gemaakt met een server. Dit kan soms wel een aantal minuten duren.

Configuraties

Het aparte aan BolehVPN is dat je bij de serverkeuze kunt kiezen uit verschillende configuraties. Met maar liefst zes verschillende opstellingen probeert BolehVPN aan ieders wensen te voldoen. De configuraties worden in een handige video uitgelegd op de website. Deze video is echter oud en de configuraties lijken veranderd te zijn. Wij hadden de keuze uit:

 • De Surfing configuratie.
 • De Proxy configuratie. Deze configuratie is speciaal bedoeld voor het geval je maar een deel van je internetverkeer via een VPN-server wil laten verlopen. Dit omdat je anders met vertragingen te maken kunt krijgen indien je gebruikmaakt van applicaties als Skype of gaming. Belangrijk is wel dat je eerst de proxy zelf instelt. BolehVPN heeft hiervoor handleidingen beschikbaar.
 • De Cloak servers configuratie. Dit zijn multi-secured servers. In principe heb je hier te maken met twee lagen aan encryptie. Je hebt de standaard encryptielaag en daar bovenop komt een extra laag die de data verder versleutelt. Heb je te maken met landen die geavanceerde firewalls gebruiken of een hoge mate van censuur? Dan is deze configuratie de oplossing.
 • De Streaming configuratie. Hiermee kun je specifieke content unblocken, zoals Netflix of de BBC iPlayer.

Standaard wordt er bij BolehVPN bij de configuraties gebruikgemaakt van het UDP protocol. Naast het UDP-protocol heb je ook het TCP-protocol. UDP is ten opzichte van TCP vele malen sneller, alleen is het nadeel dat dit protocol vaak wordt geblokkeerd. In zo’n situatie wordt door BolehVPN aangeraden dat je dan van het TCP-protocol gebruikmaakt.

Hoewel er zes configuraties mogelijk zouden moeten zijn, is het ons niet gelukt toegang te krijgen tot de BolehGEO configuratie en de Fully Routed configuratie.

Mogelijkheden BolehVPN

BolehVPN geeft aan in staat te zijn om content te unblocken. We hebben daarom geprobeerd toegang te krijgen tot inhoud op Netflix en de BBC iPlayer.

Netflix en torrents

Netflix blokkeerde onze verbinding niet vanwege het gebruik van een VPN. We kregen gemakkelijk toegang tot de Amerikaanse Netflix en de BBC iPlayer, en konden content die in ons land is geblokkeerd gewoon bekijken. Bij de gratis proefperiode is dit niet mogelijk, omdat er geen servers in de Verenigde Staten of het Verenigd Koninkrijk beschikbaar zijn. Deze versie is dus niet geschikt om de VPN uit te testen; er zijn simpelweg te weinig servers beschikbaar om een goed beeld van de volledige dienst te krijgen.

Voorheen werd in de blog van BolehVPN uitgelegd welke instellingen je moest gebruiken om handmatig geo-blokkades te omzeilen. De blog is echter offline gehaald, waardoor we dit niet konden zien. Het downloaden van torrents werkte prima.

Conclusies BolehVPN

 • Aangezien BolehVPN op de Seychellen gevestigd is, hoef je niet te vrezen dat je met opgeslagen logbestanden te maken krijgt. De wet eist dat daar namelijk niet. Bovendien heeft BolehVPN een compleet no-log beleid.
 • BolehVPN maakt voor zijn VPN service gebruik van de OpenVPN en L2TP protocollen.
 • P2P verkeer is toegestaan, dus het downloaden van torrents is mogelijk.
 • Je kunt tegelijk drie verbindingen opzetten op één IP-adres.
 • Bij de servers kun je kiezen uit verschillende configuratieopties.
 • De gratis proefversie van BolehVPN is erg beperkt.
 • De blog is offline gehaald, maar de link staat nog steeds op de site.
 • De klantenservice is niet erg snel, maar geeft wel nuttige reacties.

Eindoordeel

BolehVPN levert een goed product af. Handig zijn de speciale streamingservers en het feit dat je kunt betalen middels bitcoin. Verder heb je erg veel configuratieopties voor verschillende doeleinden.

Constant bij elke server een hoge snelheid halen is niet helemaal te verwezenlijken. Deels is dit afhankelijk van het configuratiebestand dat je gebruikt. We hebben van anderen gehoord dat ze soms moeite hadden met het aanmaken van een account, maar inmiddels heeft BolehVPN het registratiesysteem vernieuwd en versimpeld en zouden deze moeilijkheden nu verleden tijd moeten zijn. Er is geen live chat en telefonisch support, maar de klantensupport doet hard zijn best om klanten tijdig en snel te helpen.

Afgezien van het beperkte servernetwerk, zijn wij redelijk tevreden over BolehVPN. Vooral het zero-log beleid is een groot voordeel. Echter, BolehVPN is erg duur voor de service die de dienst biedt. Dit zorgt ervoor dat wij de BolehVPN uiteindelijk niet aanraden.

Persoonlijke meningen experts VPNgids.nl

“BolehVPN biedt een heel aardige VPN-dienst. Zowel Netflix als torrents werken.”
Onze score
6.4
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen

Bezoek BolehVPN