Windows op laptop

Windows 10 update zorgt voor problemen met Windows antivirus

Laatst bijgewerkt: 20 november 2020
Leestijd: 2 minuten, 4 seconden

Een recente Windows 10 update zou ervoor zorgen dat het ingebouwde antivirusprogramma Windows Defender zijn virusscan niet goed kan voltooien. De scan stopt na een aantal minuten. Gebruikers melden dat het programma zegt dat er een bestand is overgeslagen tijdens de scan. Hierdoor lijkt het alsof de scan niet wordt afgemaakt en blijven gebruikers in het ongewis over de beveiliging van hun apparaten.

Dat schrijft de techsite Windows Latest. Op het Amerikaanse techforum Reddit zeggen sommige gebruikers al twee weken last te hebben van dit probleem.

Bug veroorzaakt error

De bug lijkt Windows Defender versie 4.18.2003 of nieuwer te hebben getroffen na de laatste update. Deze werd uitgevoerd om andere problemen op te lossen. De storing komt alleen voor in Windows 10, niet in andere versies van het besturingssysteem. Het is niet duidelijk of de scan voltooid wordt wanneer het bericht “scan heeft item overgeslagen vanwege een uitsluiting of netwerk scan instellingen” verschijnt. Ook is het onhelder welke bestanden er precies worden overgeslagen. Gebruikers die bericht doen van het probleem geven aan dat zij geen uitsluitingen hebben ingesteld.

Het is ook niet duidelijk of de software überhaupt dreigingen weet op te sporen binnen Windows 10. De pop-ups zouden ook zonder enige reden kunnen verschijnen, wat betekent dat de scan wellicht wel goed is uitgevoerd. De offline versie van Windows Defender werkt wel zonder enige problemen.

Online veiligheid

Als Windows Defender momenteel niet blijkt te werken, word je software niet beschermd. Sommige gebruikers zijn bang dat de bug een symptoom is van een virus, maar de meesten gaan ervan uit dat er gewoon een foutje in de updates zat. Dit is helaas nog niet bevestigd door Microsoft, dus de oorzaak van het probleem blijft onduidelijk. Als Windows Defender je enige antivirus software is dan is dit het moment om extra voorzichtig te zijn. Misschien is het tijd om een extra antivirus programma te installeren en om je Wifi te beveiligen met een VPN.

Ben je op zoek naar een antivirusprogramma en vind je het niet erg om hiervoor enkele tientjes te betalen? Dan heb je de keuze uit een groot aantal AV-pakket. Hier op VPNGids.nl testen we regelmatig de laatste antivirussoftware. Check bijvoorbeeld onze bevindingen van Avast Premium Security. Ook Bitdefender hebben we uitvoerig onder de loep genomen. Ook het antivirusprogramma van de Tsjechische antivirusprovider AVG is uitgebreid door onze redactie getest. Het Russische Kaspersky mag uiteraard niet op deze lijst ontbreken. Doe er je voordeel mee en bescherm je computer en data tegen ongenode gasten en virussen.   

Tech-journaliste
Tove is reeds sinds 2017 als cybersecurity-redacteur betrokken bij VPNgids. Sinds 2019 is zij tevens coördinator voor het cybersecurity-nieuws dat op de website verschijnt.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen