Deel van de Chinese Muur of Great Wall of China

Voormalig NSA-directeur: ‘China loopt twee stappen voor op cyberoorlogvoering’

Laatst bijgewerkt: 14 september 2020
Leestijd: 3 minuten, 18 seconden

Michael Rogers, die tot mei 2018 directeur van de National Security Agency (NSA) was, waarschuwt Australië en andere Westerse landen voor China. Volgens hem is het land bereid om meer drastische maatregelen te nemen om zijn belangen te verdedigen. We moeten dan ook realistisch zijn en erkennen dat China een dreiging vormt op het gebied van cyberoorlogvoering.

Dat zegt de voormalig NSA-topman op een internationaal forum dat georganiseerd werd door Credit Suisse, zo schrijft de Financiel Review.

‘Digitale weerbaarheid van Westerse landen laat te wensen over’

“Laten we niet doen alsof deze dingen [cyberaanvallen, red.] niet gebeuren, of ze negeren. We moeten erkennen dat China een concurrent is die bereid is om dingen te doen die wij niet willen. Ook gaat ze niet vanzelfsprekend mee in de structuren en conventies die we de afgelopen zeventig jaar hebben opgebouwd.”

Met deze woorden waarschuwt Michael Rogers ons om de cyberdreiging vanuit China te bagatelliseren. Volgens de oud-directeur van de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA is op dit moment geen enkel land op het punt aanbeland waar ze zouden willen zijn op het vlak van digitale weerbaarheid en zouden we veel meer moeten doen.

‘Australië geeft het goede voorbeeld voor de rest’

Rogers prijst Australië voor het feit dat ze de komende tien jaar flink investeert in cybersecurity. Het continent wordt al maanden getroffen door cyberaanvallen door een “statelijke actor”. Niets en niemand is hiervoor veilig: naast het bedrijfsleven en politieke instanties worden ook onderwijsinstellingen, de zorg, providers en bedrijven die nutsvoorzieningen regelen getroffen. Deskundigen denken dat China verantwoordelijk is voor de aanvallen, maar daarover wil premier Morrison niets kwijt.

Of het investeringspakket van 1,35 miljard Australische dollars genoeg is om het verdedigingswerk te versterken, moet de toekomst volgens Rogers uitwijzen. Hij zegt dat het in ieder geval een eerste grote en veelbelovende stap is. Hij hoopt van harte dat andere Westerse landen het voorbeeld van Australië volgen.

‘Verhoogd risico voor nationale veiligheid en economie’

Rogers heeft ook een mening over Chinese techbedrijven. Hij zegt dat het “niet noodzakelijk” is om een verbod op te leggen op producten van Chinese techbedrijven. Overheden en ondernemers moeten wel voorzichtig omspringen als ze zaken doen met een Chinese partner in de cruciale infrastructuur. “Stel jezelf de vraag of je je op je gemak voelt bij de gedachte dat Chinese technologie in bepaalde delen van de infrastructuur is verwerkt, of een groot deel van de samenleving”, zo vertelde Rogers.

Volgens de oud-NSA-topman is het niet zo dat alles uit China slecht is en wij goed. “Op sommige gebieden bestaat er een verhoogd risico voor onze nationale veiligheid en economische concurrentievermogen op de lange termijn. In deze gevallen zouden we niet op oplossingen uit China moeten vertrouwen.”

Om die reden weren de VS en het Verenigd Koninkrijk netwerkapparatuur van Huawei bij de aanleg van een landelijk dekkend 5G-netwerk. Ook in Frankrijk gaan stemmen op om Huawei te weren uit het 5G-netwerk. Duitsland zegt niet bij voorbaat bedrijven uit te sluiten. De regering in ons land hanteert momenteel het standpunt om Huawei niet te betrekken bij de aanleg van 5G in kritieke delen van het netwerk. KPN-topman Joost Farwerck denkt niet dat het tot een totaalverbod van Huawei-apparatuur komt in ons land.

Spionagepraktijken van China in praktijk

De waarschuwing van Rogers volgt op het moment dat bekend is geworden dat het Chinese Zhenhua Data privégegevens van miljoenen prominente mensen heeft verzameld. In deze database zijn onder meer namen, geboortedata, woon- en werkadressen, informatie over loopbaancarrières, relatiestatussen, berichten van sociale media en psychologische profielen opgenomen. Er is niet alleen informatie over politici, CEO’s, advocaten, journalisten en popsterren verzameld. Ook de kroost van deze beroepsbeoefenaars wordt nauwlettend in de gaten gehouden.

De database is pas gedeeltelijk geanalyseerd. Uit een eerste inventarisatie blijkt dat er dossiers van onder meer 52.000 Amerikanen, 35.000 Australiërs, 10.000 Indiërs, 9.700 Britten en 5.000 Canadezen zijn opgenomen. Iedereen is bovendien gerangschikt, afhankelijk van de hoeveelheid invloed zij hebben of kunnen uitoefenen. De vergaarde informatie is hoogstwaarschijnlijk gedeeld met de Chinese overheid.

Privacy en security redacteur
Techliefhebber pur sang: Anton is gek op alles wat met technologie en internet te maken heeft. Cybersecurity, privacy en internetcensuur hebben dan ook zijn volle aandacht. 

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen