Australië investeert komend decennium 1,35 miljard dollar in cybersecurity

Australië investeert komend decennium 1,35 miljard dollar in cybersecurity

Laatst bijgewerkt: 2 juli 2020
Leestijd: 2 minuten, 51 seconden

Australië gaat de komende tien jaar een bedrag van 1,35 miljard Australische dollars (omgerekend zo’n 830 miljoen euro)  investeren in het verbeteren van haar cybersecurity. Onder meer de Australian Signals Directorate (ASD) en het Australian Cyber Security Centre (ACSC) kunnen flinke bedragen tegemoet zien. “Het beschermen van de nationale economie, veiligheid en soevereiniteit is onze topprioriteit. Kwaadaardige cyberactiviteiten ondermijnen dat.”

Dat schrijft premier Scott Morrison in een persverklaring.

Cyberaanvallen

Australië is al geruime tijd het doelwit van cybercriminelen, hackers en statelijke actoren, zo vertelde de premier afgelopen maand tijdens een persconferentie. De overheid, politieke instanties, het bedrijfsleven, onderwijsinstellingen, de zorgsector, telecombedrijven, energiebedrijven: alle denkbare sectoren in de maatschappij worden continu bestookt met DDoS– of cyberaanvallen.

Voor zover bekend zijn er nog slachtoffers waar privacygevoelige data is gestolen of ransomware is geïnstalleerd op het bedrijfsnetwerk. Toch vond Morrison het nodig om de bevolking op de hoogte te stellen van de cyberaanvallen. “Om bewustzijn te creëren, om organisaties aan te sporen de adviezen van experts serieus te nemen en een schild op te werpen om deze kwaadaardige cyberactiviteiten te dwarsbomen.” Met name organisaties in de zorg, vitale infrastructuur en essentiële diensten moeten volgens de premier maatregelen treffen om zich beter te weren tegen hackers.

Wie er volgens de minister-president achter de cyberaanvallen zit, houdt hij in het midden. “Door de omvang en complexiteit weten we dat een statelijke cyberactor verantwoordelijk is voor de aanvallen”, aldus Morrison. Volgens experts zijn maar een handjevol landen in staat om cyberaanvallen op deze schaal en complexiteit uit te voeren, waaronder China, Rusland en Iran. Een beschuldigende vinger wijzen naar één van deze landen gaat de premier te ver.

Investeren

Om bedrijven weerbaarder te maken tegen cyberaanvallen en haar cybersecurity te versterken, heeft premier Morrison een investeringspakket aangekondigd: het Cyber Enhanced Situational Awareness and Response package (CESAR). Hiermee wil de premier cyberdreigingen beter identificeren, cybercriminelen belemmeren aanvallen uit te voeren, allianties bouwen met het bedrijfsleven en burgers beschermen. Door het toenemend aantal criminele cyberactiviteiten is dit broodnodig. “Deze recordinvestering van de overheid in de cybersecurity van ons land, zorgt ervoor dat we hulpmiddelen en competenties hebben om terug te vechten en Australië veilig te houden”, aldus Morrison.

Met het investeringspakket wil Morrison twee doelen bereiken. Allereerst kwaadaardige cyberactiviteiten en cybercriminelen dwarsbomen, en ten tweede meer kennis opdoen zodat de overheid in de toekomst sneller kan ingrijpen bij een cyberaanval. Daarvoor trekt de regering van Morrison 1,35 miljard Australische dollars uit (830 miljoen euro).

Zo’n 150 miljoen dollar gaat naar de Australian Signals Directorate (ASD) voor onderzoek en bestrijding van cybercriminelen. De overheid legt 35 miljoen dollar op tafel om een platform op te richten waar slachtoffers van hackers hun kennis en ervaringen kunnen uitwisselen. 62 miljoen dollar wordt uitgegeven aan nationale voorlichtings- en bewustwordingscampagnes. Tot slot investeert de regering 470 miljoen dollar in het opleiden en trainen van 500 cybersecurity werknemers die bij de ASD in dienst gaan treden.

Frontlinie

Linda Reynolds, minister van Defensie, zegt dat de investeringen voor alle Australische burgers zichtbaar zullen zijn. “Het investeringspakket zet ons in de frontlinie in de strijd tegen cyberdreigingen. Onze investering in cybersecurity werkkrachten zorgt ervoor dat we gekwalificeerde mensen hebben die klaar zijn voor toekomstige cyberdreigingen”, aldus Reynolds.

Volgens de minister van Binnenlandse Zaken Peter Dutton worden zijn ministerie en de Australische federale politie steeds vaker geconfronteerd met brutale cybercriminelen en andere online dreigingen. “Het investeringspakket versterkt de mogelijkheden van mijn departement om iets aan deze aanvallen te doen”, aldus de minister.

Privacy en security redacteur
Techliefhebber pur sang: Anton is gek op alles wat met technologie en internet te maken heeft. Cybersecurity, privacy en internetcensuur hebben dan ook zijn volle aandacht. 

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen