KPN verwacht geen verbod op Huawei-apparatuur in Nederlands 5G-netwerk

Logo van KPN op een filiaal in Heerlen

KPN denkt niet dat de Nederlandse overheid telecombedrijven gaat verbieden om zaken te doen met Huawei. Het Chinese techbedrijf is nodig om een landelijk dekkend 5G-netwerk in ons land te realiseren. Sterker nog, apparatuur van het bedrijf wordt nu al in een aantal kritische systemen gebruikt. Tegelijkertijd is KPN niet volledig afhankelijk van Huawei om een 5G-netwerk uit te rollen.

Dat Joost Farwerck, CEO van KPN, tegenover de NOS.

Spanningen tussen Huawei en de VS

Het gebruik van 5G-netwerkapparatuur van Huawei staat in veel Europese landen en daarbuiten ter discussie. President Trump heeft zijn mening nooit onder stoelen of banken gestoken: volgens hem heeft Huawei nauwe banden met de Chinese overheid en leger. Ook meent hij dat het bedrijf op verzoek informatie verzamelt en doorspeelt aan de Chinese communistische partij. Voor deze beschuldiging heeft Trump nooit enig concreet bewijs aangeleverd.

De Federal Communications Commission (FCC) gaat nog een stap verder. De telecomwaakhond noemde Huawei, diens dochterondernemingen en tientallen andere Chinese technologiebedrijven een gevaar voor de nationale veiligheid van de VS en het Amerikaanse communicatienetwerk. De FCC zegt hiervoor ‘overweldigend bewijs’ te hebben. Amerikaanse bedrijven mogen daarom niet langer zaken doen met Huawei en Chinese partners. Afgelopen maand noemde oud-Google-topman Eric Schmidt Huawei al een gevaar voor de nationale veiligheid. Huawei ontkent de beschuldigingen in alle toonaarden en stelt dat ze de speelbal is van geopolitieke spanningen.

Ook elders lopen de spanningen op

Ook in andere delen van de wereld zetten regeringsleiders vraagtekens bij de samenwerking met Huawei om een 5G-netwerk te verwezenlijken. Eerder deze maand kondigde de Britse premier Boris Johnson aan dat Huawei definitief geweerd wordt uit het Britse netwerk. Volgens minister van Digitale Zaken, Cultuur en Media Oliver Dowden is het essentieel om het Britse 5G-netwerk “zo veilig mogelijk” te houden. Telecombedrijven mogen daarom geen netwerkapparatuur van Huawei afnemen.

Ook in Frankrijk gaan stemmen op om Huawei te weren uit het 5G-netwerk. Het gerucht gaat dat telecombedrijven vanaf 2028 geen Huawei-apparatuur meer mogen gebruiken voor het 5G-netwerk. Het Franse cybersecurityagentschap Anssi, dat verantwoordelijk is voor de uitgifte van licenties voor het gebruik van 5G-apparatuur, verstrekt voor Huawei naar verluidt licenties tot maximaal vijf jaar. Bovendien zou deze licentie niet meer verlengd kunnen worden als hij eenmaal is afgelopen. Bedrijven die een aanvraag doen voor netwerkapparaten van Ericsson of Nokia, zouden licenties van 8 jaar krijgen, met eventuele verlenging.

In ons land speelt de discussie eveneens of we al dan niet op de apparatuur van Huawei moeten vertrouwen bij de aanleg van het 5G-netwerk. Het kabinet hanteert momenteel het standpunt dat de apparatuur van de Chinese fabrikant niet in ‘kritieke delen’ van het netwerk niet is toegestaan. Wat er precies onder ‘kritieke delen’ wordt verstaan, is staatsgeheim. Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat Mona Keijzer zei afgelopen week dat verder onderzoek nodig is om de plannen voor het Nederlandse 5G-netwerk in detail uit te werken.

KPN kijkt goed naar de laatste ontwikkelingen in omringende landen

KPN-topman Joost Farwerck verwacht niet dat de overheid een totaalverbod gaat opleggen voor netwerkapparatuur van Huawei. “Huawei hebben we in een aantal kritische systemen zitten. Wij zijn heel nauw in overleg met de overheid over dit onderwerp”, aldus de algemeen-directeur.

Farwerck benadrukt dat Huawei niet de enige leverancier is van 5G-apparatuur. De CEO zegt dat meerdere fabrikanten meebouwen aan het netwerk van KPN. Tot slot zegt de topman dat hij goed kijkt naar de ontwikkelingen in de omringende landen. “We kijken ook naar wat er recent in Engeland is gebeurd. We kijken naar wat er in Frankrijk en Duitsland gebeurt. En alles wat daar is aangekondigd, ook aangescherpt beleid, past in wat wij doen”, aldus Farwerck.

Vandaag is de dag dat KPN en T-Mobile hun Nederlandse 5G-netwerk activeren. Afgezien van het feit dat je smartphone 5G ready moet zijn, is de dekking nog niet landelijk. Zo biedt KPN momenteel alleen in delen van de Randstad en Eindhoven 5G aan. Ook kunnen de providers niet de beloofde topsnelheid van 5G op dit moment bieden. Dat komt omdat het Agentschap Telecom momenteel alleen licenties heeft verstrekt voor de 700 MHz frequenties. De echte snelheidswinst zit hem in de 3,5 GHz band. Deze wordt op het moment echter gebruikt door diverse lokale gebruikers, satellietgrondstations en het ministerie van Defensie voor telecommunicatiesatellieten. Naar verwachting wordt deze band eind 2021 of begin 2022 geveild.

Dwingt de VS ons om afstand te nemen van Huawei?

President Trump laat geen kans onbenut om te zeggen hoe onbetrouwbaar Huawei is. Het schijnt dat hij meerdere regeringsleiders heeft aangesproken om Huawei buiten de deur te houden bij de aanleg van hun 5G-netwerk. Zijn partij werkt aan een wetsvoorstel die daar voor moet zorgen. De strekking daarvan is dat landen die gebruikmaken van apparatuur van Huawei, niet langer informatie krijgen van inlichtingendiensten.

Volgens Pete Hoekstra, de Amerikaanse ambassadeur in Nederland, betekent dit niet per definitie dat Amerikaanse inlichtingen- en veiligheidsdiensten de deur achter zich dichttrekken voor ons land. Wel moeten er volgens de ambassadeur alternatieven worden bedacht om gegevens uit te wisselen als Nederland voor Huawei kiest.

“We hebben een intensieve informatie-uitwisseling met Nederland, voor opsporing, inlichtingendiensten, de bestrijding van cybercrime, het dark web, noem maar op. Als Nederland besluit 5G-netwerken met Huawei te gebruiken, dan zullen we moeten bedenken hoe we dat soort informatie alsnog zullen delen. Maar ik verwacht niet dat we zeggen: we gaan niet met jullie delen. Dan moeten we andere manieren zoeken, andere mechanismen. Daar komen we wel uit.”

Privacy en security redacteur
Techliefhebber pur sang: Anton is gek op alles wat met technologie en internet te maken heeft. Cybersecurity, privacy en internetcensuur hebben dan ook zijn volle aandacht. 
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen