Johnson: ‘Huawei definitief niet in Brits 5G-netwerk’

Johnson: ‘Huawei definitief niet in Brits 5G-netwerk’

Laatst bijgewerkt: 17 juli 2020
Leestijd: 4 minuten, 4 seconden

Het hoge woord is eruit. Het Verenigd Koninkrijk betrekt Huawei niet bij de aanleg van een landelijk dekkend 5G-netwerk. De Britse premier Boris Johnson maakte gisteren bekend dat alle 5G-netwerkapparatuur van het Chinese techbedrijf plaats moet maken. Nokia heeft al toegezegd dat ze de Britten op korte termijn kan helpen en de plaats van Huawei kan innemen.

Dat schrijven diverse nationale en internationale media, waaronder persbureau Reuters en de NOS.

Spionage

In januari besloot de Britse regering om Huawei te betrekken bij de aanleg van 5G in het Verenigd Koninkrijk. Belangrijkste reden om voor Huawei te kiezen, was dat de 5G-technologie van het Chinese bedrijf als de beste ter wereld wordt beschouwd. En aangezien de Britten voorop willen lopen in de 5G-race, gingen ze in zee met Huawei.

Premier Johnson kreeg behoorlijk wat kritiek op zijn besluit, met name van president Trump. In februari zou de Amerikaanse president Johnson hebben gebeld en hem hebben uitgekafferd om geen zaken te doen met Huawei. Trump beschuldigt Huawei al langer van spionage en doet er alles aan om andere overheden te overtuigen het bedrijf links te laten liggen.

Het gerucht ging al even de ronde dat het Verenigd Koninkrijk af wilde van de netwerkapparatuur van Huawei bij de aanleg van het 5G-netwerk. Het bedrijf zou nauwe banden hebben met de Chinese regering en het leger en zich schuldig maken aan spionage. Daarmee komt de nationale veiligheid en de privacy van Britse burgers en bedrijven in het geding. Dat risico moet je niet willen lopen, zo was de gedachte.

Veilig netwerk

Dinsdag bevestigde Boris Johnson dat Huawei niet langer wordt betrokken bij de aanleg van een 5G-netwerk in het Verenigd Koninkrijk. Minister Oliver Dowden van Digitale Zaken, Cultuur, Media en Sport lichtte dinsdag het besluit van de premier toe in het Lagerhuis. “De regering is het eens met het Nationaal Cyber Security Centre. Om ons netwerk zo veilig mogelijk te houden, moeten telecombedrijven stoppen met het gebruiken van Huawei-apparatuur tijdens de bouw van het nieuwe 5G-netwerk”, aldus de minister.

Een woordvoerder van Huawei reageert teleurgesteld op het besluit van de Britse regering. Hij noemt de beslissing “slecht nieuws voor iedereen in het Verenigd Koninkrijk met een mobiele telefoon”. “Helaas is onze toekomst in het Verenigd Koninkrijk gepolitiseerd. Dit gaat over Amerikaans handelsbeleid en niet over veiligheid”, aldus de woordvoerder.

Nokia

Het besluit om Huawei te weren uit het 5G-netwerk, betekent dat de aanleg zeker twee tot drie jaar vertraging oploopt. De kosten om het Chinese technologiebedrijf uit te faseren uit het Britse 5G-netwerk, worden geschat op twee miljard pond.

Wie de opdracht van de Britse regering krijgt om 5G-apparatuur te leveren, laat Johnson in het midden. Nokia heeft zijn diensten al aangeboden. De Finnen zeggen “snel en op grote schaal” het Britse 5G-netwerk te kunnen aanleggen. “We hebben de capaciteit en expertise om de apparatuur van Huawei in het Verenigd Koninkrijk te vervangen. We staan klaar om de Britten te helpen, met minimale impact voor de mensen die de netwerken van onze klanten gebruiken”, aldus Cormac Whelan, de CEO van Nokia in het Verenigd Koninkrijk en Ierland.

Veiligheidswet

Het Verenigd Koninkrijk en China liggen al een tijdje met elkaar in de clinch. De kwestie met Huawei is daar slechts onderdeel van. De verhoudingen tussen beide landen verslechterde toen Johnson afgelopen maand toezegde dat inwoners uit Hongkong die vóór 1997 zijn geboren, een Brits paspoort kunnen aanvragen. Met dit document zijn Hongkongers officieel Brits staatsburger en kunnen ze zonder problemen naar het Verenigd Koninkrijk emigreren, mochten ze dat willen.

Aanleiding voor de toezegging van Johnson is de nieuwe veiligheidswet die daar onlangs is aangenomen. Volgens de regering van Hongkong is deze geïntroduceerd om verdachten van terrorisme, dissidenten en tegenstanders van China op te pakken. Mensenrechtenactivisten vrezen dat de wet gebruikt wordt om demonstranten het zwijgen op te leggen en de grip van China in de regio te versterken. In niet mis te verstane woorden zei premier Johnson dat de veiligheidswet “de vrijheden en autonomie van Hongkong” aantast.

Brexit

Dat schoot China in het verkeerde keelgat. De Chinese ambassadeur in het Verenigd Koninkrijk zei afgelopen week dat “als je van China een vijand maakt, dan wordt China een vijand”. “We willen jullie vriend zijn, jullie partner. Maar als je van China een vijandig land maakt, dan moet je wel de gevolgen dragen”, aldus de ambassadeur.

Het Verenigd Koninkrijk is momenteel druk aan het onderhandelen met Europa om de EU te verlaten. Ook na deze Brexit wil het land een goede handelsrelatie met China houden. Of dat er na deze draai en de uitspraken over Hongkong er nog in zit, is maar de vraag. De kans dat de spanningen met China verder oplopen, is hierdoor nog groter. Een handelsdeal met de Chinezen zit er dan waarschijnlijk voorlopig niet in.

Volgens anonieme bronnen houdt de Britse regering er serieus rekening mee dat ze komende tijd cyberaanvallen vanuit China kunnen verwachten.

Privacy en security redacteur
Techliefhebber pur sang: Anton is gek op alles wat met technologie en internet te maken heeft. Cybersecurity, privacy en internetcensuur hebben dan ook zijn volle aandacht. 

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen