FCC: ‘Huawei en ZTE vormen gevaar voor nationale veiligheid VS’

FCC: ‘Huawei en ZTE vormen gevaar voor nationale veiligheid VS’

De Federal Communications Commission (FCC) laat er geen misverstand over bestaan. De Amerikaanse telecomwaakhond zegt dat Huawei en ZTE een gevaar vormen voor de nationale veiligheid van de VS. Amerikaanse bedrijven mogen niet langer producten van deze bedrijven en diens dochterondernemingen kopen, afnemen, aanpassen of verhandelen.

Dat schrijft de FCC in een persverklaring.

Handelsverbod

De VS en Chinese bedrijven als Huawei en ZTE hebben al geruime tijd ruzie. Afgelopen jaar riep President Trump dat Huawei in opdracht van de Chinese overheid Westerse bedrijven bespioneert en informatie doorgeeft. Hij legde een handelsverbod op voor het Amerikaanse bedrijfsleven: een jaar lang mochten zij geen zaken doen met Huawei en ruim zeventig andere Chinese bedrijven die op de zogeheten Entity List of zwarte lijst staan. Voor Huawei betekende dit bijvoorbeeld dat ze niet langer diensten van Google op haar smartphones mag installeren. Zonder Google Play Store en apps als Maps en YouTbe zijn mobiele telefoons van de Chinese techgigant niet aantrekkelijk.

Niet alleen de smartphone-afdeling van Huawei wordt door het handelsverbod getroffen. Overheden en telecomproviders maken zich op om een landelijk dekkend 5G-netwerk op te zetten. Daarvoor kloppen zij aan bij Huawei, omdat het bedrijf jaren vooroploopt op deze technologie. Partijen als Nokia en Ericsson kunnen daar niet aan tippen. Door het handelsverbod van de Amerikaanse president kan Huawei niet langer haar 5G-apparatuur in de VS verkopen.

‘Nationale veiligheid in het geding’

De FCC maakt het handelsverbod definitief. In haar persbericht schrijft de telecomwaakhond dat het Amerikaanse bedrijfsleven geen zaken mogen doen met “bedrijven die een bedreiging vormen voor de nationale veiligheid”. Onder dat verbod vallen bedrijven als Huawei, ZTE en moeder- en dochterbedrijven zoals Honor.

“Met het bevel, dat gebaseerd is op overweldigend bewijs, heeft de FCC Huawei en ZTE aangewezen als risico voor onze nationale veiligheid voor het Amerikaanse communicatienetwerk, en de toekomst van 5G”, zo zegt bestuursvoorzitter van de FCC Ajit Pai. “Beide bedrijven hebben nauwe banden met de Chinese Communistische Partij en het Chinese leger. Bovendien zijn beide bedrijven volgens de Chinese wet verplicht om met de daar gevestigde veiligheidsdiensten mee te werken (…) We staan niet toe dat de Chinese Communistische Partij zwakheden in ons netwerk uitbuiten en onze vitale communicatienetwerk blootstellen.”

Vorig jaar november oordeelde de FCC al dat Huawei en ZTE een gevaar vormen voor de nationale veiligheid. Nu is dat officieel vastgelegd door het Public Safety and Homeland Security Bureau van de FCC. Naast een handelsverbod mogen Amerikaanse bedrijven door de verklaring van de FCC niet langer een beroep doen op een ondersteuningsfonds om apparatuur of diensten van deze bedrijven te kopen. Dit potje is goed voor 8,3 miljard dollar.

De uitspraak van de FCC staat lijnrecht tegenover de belofte van de Amerikaanse regering dat bedrijven met Huawei mogen blijven samenwerken aan 5G-technologie. Daar wordt nu definitief een streep doorgezet. Het handelsverbod treedt per direct in werking.

Eric Schmidt

Eric Schmidt, een voormalig topman bij Google en diens moederbedrijf Alphabet Inc., stelde afgelopen week in een interview met de BBC dat Huawei een gevaar vormt voor de nationale veiligheid. Volgens Schmidt bestaat er “geen twijfel dat gegevens van routers van Huawei uiteindelijk in handen van de [Chinese] staat zijn geëindigd”.

“In mijn beleving zijn de Chinezen goed in dingen kopiëren. Ze doen niets nieuws. Ze zijn erg goed in dingen stelen, onze dingen. We moeten af van deze vooroordelen. De Chinezen zijn minstens net zo goed, misschien zelfs beter, in bepaalde kernzaken in onderzoek en innovatie in het Westen. Ze steken er aanzienlijk meer geld in. Het is gedirigeerd door de staat op een manier die wezenlijk anders is dan hier in het Westen. We moeten ons herpakken en met ze concurreren.”

Huawei heeft de beschuldigingen altijd weersproken. Volgens de techgigant is er een enkel bewijs dat Huawei zich schuldig maakt aan spionage. Naar eigen zeggen is het een bedrijf dat onafhankelijk werkt van de Chinese regering. Het enige dat Huawei wil is haar producten en diensten aanbieden aan het buitenland zodat zij een snel en betrouwbaar 5G-netwerk kunnen aanleggen. “ Door onze standaarden globaal toe te passen, zijn onze klanten verzekerd van innovatie, dat concurrentie wordt bevorderd en dat iedereen er van profiteert”, zo vertelde Victor Zhang, hoofd van Huawei UK, in een reactie op de beschuldiging van Schmidt.

Zowel Huawei als ZTE heeft nog niet gereageerd op het oordeel van de FCC.

Wetsvoorstel

De Republikeinen in de VS werken momenteel aan een wetsvoorstel. De strekking daarvan is dat landen die gebruikmaken van apparatuur van Huawei, niet langer informatie krijgen van inlichtingendiensten. Volgens Pete Hoekstra, de Amerikaanse ambassadeur in Nederland, betekent dit niet per definitie dat Amerikaanse inlichtingen- en veiligheidsdiensten de deur achter zich dichttrekken voor ons land. Wel moeten er volgens de ambassadeur alternatieven worden bedacht om gegevens uit te wisselen als Nederland voor Huawei kiest.

“We hebben een intensieve informatie-uitwisseling met Nederland, voor opsporing, inlichtingendiensten, de bestrijding van cybercrime, het dark web, noem maar op. Als Nederland besluit 5G-netwerken met Huawei te gebruiken, dan zullen we moeten bedenken hoe we dat soort informatie alsnog zullen delen. Maar ik verwacht niet dat we zeggen: we gaan niet met jullie delen. Dan moeten we andere manieren zoeken, andere mechanismen. Daar komen we wel uit.”

Techredacteur
Techliefhebber pur sang: Anton is gek op alles wat met technologie en internet te maken heeft. Cybersecurity, privacy en internetcensuur hebben dan ook zijn volle aandacht. Meer over Anton.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen