Chinees bedrijf volgt miljoenen prominenten wereldwijd

Netwerkschakelaar en UTP ethernetkabels

Van bekende zakenlui tot politici, van de dochter van een vastgoedmagnaat tot popzangeressen. Het Chinese bedrijf Zhenhua Data heeft een databank dat bestaat uit persoonlijke en privacygevoelige gegevens van 2,4 miljoen prominente personen. Saillant detail: het bedrijf in kwestie heeft nauwe banden met de Chinese overheid.

Dat schrijven diverse media, waaronder het Australische ABC News.

Van woonadres tot relatiestatus: de Chinese overheid weet alles

China wordt al geruime tijd beschuldigd dat ze stiekem informatie verzamelt van Westerlingen. Voor president Trump is dat aanleiding om TikTok mogelijk te verbieden in de VS, tenzij het in handen komt van een Amerikaans bedrijf. Het sociale medium vergaart volgens de president privacyygevoelige informatie van Amerikaanse burgers en deelt deze naar verluidt met de Chinese Communistische Partij en het leger. Om dezelfde reden mag het Amerikaanse bedrijfsleven momenteel geen zaken doen met Huawei en tientallen gelieerde partijen en dochterondernemingen.

Vandaag zien we bewijs dat China daadwerkelijk vooraanstaande mensen volgt. Daarvoor gebruikt ze het Chinese Zhenhua Data als stroman. Het bedrijf onderhoudt een enorme databank die de persoonsgegevens van minimaal 2,4 miljoen prominente personen bevat. Dan kun je denken aan hoog aangeschreven mensen uit het bedrijfsleven, politici, journalisten, hooggeplaatste militairen, diplomaten, accountants, advocaten en popsterren. Onder meer de Australische premier Scott Morrison en zangeres Natalie Imbruglia staan in de database vermeld.

Ook hun kinderen worden nauwlettend in de gaten gehouden. “Als je een 14-jarige dochter bent van een politicus, dan weten we dat de Chinese geheime dienst haar sociale media in de gaten houdt en alle stukjes informatie verzamelt die in de toekomst mogelijk interessant kunnen zijn”, zo vertelt Clive Hamilton, de Amerikaanse hoogleraar die de databank in handen kreeg via een anonieme bron. Hij deelde deze op zijn beurt met internationale media.

Database bevat een schat aan informatie

De zogeheten Overseas Key Individuals Database is gevuld met uiterst gevoelige en soms moeilijk verkrijgbare informatie. Naast personalia gaat het om onder meer geboortedata, woonadressen, curriculum vitae, bankrekeningnummers, berichten van sociale media (Facebook, Twitter, LinkedIn, Instagram, TikTok), foto’s, relatiestatussen en zelfs complete psychologische profielen.

Hoe Zhenhua Data precies aan al deze gegevens komt, is onduidelijk. Een deel van deze informatie is openbaar. Volgens kenners is de kans groot dat een aanzienlijk deel van de data afkomstig is van het dark web. Volgens professor Hamilton heeft het Chinese bedrijf zeker twintig punten wereldwijd waar het al deze informatie opslaat.

Ongeveer tien procent van de database is geanalyseerd door Amerikaanse experts. Zij ontdekten 52.000 profielen van Amerikaanse burgers, 35.000 profielen van Australiërs, 10.000 Indiërs, 9.700 Britten en 5.000 Canadezen. Of er ook Nederlanders in de database genoemd worden, is onbekend, maar ligt wel voor de hand.

Iedereen krijgt een rapportcijfer

De database bevat zoals je ziet de meest intieme gegevens van miljoenen personen. Voor hackers, cybercriminelen en statelijke actoren is het een schat aan informatie. Iedereen die in de database genoemd wordt, is bovendien gerangschikt. Ieder krijgt een cijfer dat tussen de één en tien ligt. Hoe hoger het cijfer, des te meer invloed deze persoon heeft. Beveiligingsexperts omschrijven de database als “Cambridge Analytica on steroids”. Dat is een verwijzing naar het bedrijf dat de Facebookgegevens van miljoenen gebruikers verzamelde vlak voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016.

Zhengua Data groot voorstander van psychologische oorlogsvoering

Zhenhua Data is een bedrijf dat werd opgericht in 2018 en gevestigd is in de Chinese provincie Shenzen, een regio die bekend is om de vele techbedrijven die daar zitten. Toen het bedrijf benaderd werd door journalisten met kritische vragen, haalde ze direct haar website uit de lucht. Ze weigert te reageren op de aantijgingen in de media. De Chinese Communistische Partij en het leger zijn de belangrijkste klanten van Zhenhua Data.

De oprichter van het bedrijf was een groot voorstander van psychologische oorlogsvoering. Door bijvoorbeeld nepnieuws te verspreiden via sociale media, kunnen samenlevingen vrij eenvoudig ontregeld worden. Of zijn de publieke opinie en uitkomst van verkiezingen te manipuleren. Psychologische oorlogsvoering is niet alleen zeer effectief, maar ook aanzienlijk goedkoper dan traditionele oorlogsvoering.

Privacy en security redacteur
Techliefhebber pur sang: Anton is gek op alles wat met technologie en internet te maken heeft. Cybersecurity, privacy en internetcensuur hebben dan ook zijn volle aandacht. Meer over Anton.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen