Twee keer zoveel meldingen van sextortion door coronacrisis

Tiener kijkt geschrokken naar zijn smartphone

Tijdens de eerste lockdown vorig jaar maart waren er ruim twee keer zoveel jongeren die het slachtoffer worden van sextortion. En dat is waarschijnlijk nog maar het topje van de ijsberg. “Pas als het water ze aan de lippen staat, zoeken jongeren hulp.”

Dat zegt Arda Gerkens, directeur van het Expertisecentrum Online Kindermisbruik, tegen het televisieprogramma Pointer.

Meer sexting door coronacrisis

Door de coronacrisis en door de overheid opgelegde lockdowns en sociale isolatie, zitten we het grootste gedeelte van onze dagen thuis. We zien en spreken minder mensen. Even gezellig bijkletsen op het terras is er niet bij.

Uit onderzoek van VPNGids.nl is gebleken dat mensen deze omstandigheden aangrijpen om te experimenteren met sexting: het versturen van seksueel getinte boodschappen, plaatjes en video’s. Iets minder dan de helft van de ondervraagde vrouwen (44 procent) zegt meer erotische foto’s van zichzelf te hebben verstuurd door de coronacrisis. Driekwart van de vrouwen zegt de afgelopen periode meer seksuele filmpjes van zichzelf te hebben verstuurd.

Uit ons onderzoek bleek dat mannen ook actief meedoen aan sexting. Eén op de vijf mannen zegt wel eens een ‘dickpic’ te hebben verstuurd. Bij mannen in de leeftijd van 16 tot 29 jaar is dat dat drie op de tien (29 procent). Mannen die tussen de 30 en 49 jaar oud zijn, is dat gemiddeld 13 procent.

Van kwaad tot erger: sextortion

Sexting kan leuk en opwindend zijn, maar brengt ook privacyrisico’s met zich mee. Wat als de ontvanger de intieme foto’s en video’s op internet zet? Of erger: wat als de ontvanger je afperst? In het laatste geval spreken we van sextortion: afpersing met naaktbeelden en -video’s.

Erotische beelden kunnen flinke problemen opleveren voor de slachtoffers. Denk aan cyberpesten, stalking, afpersing, reputatieschade, gevoel van schaamte en depressieve of zelfs suïcidale gevoelens. Gedupeerden worden soms jarenlang achtervolgd door deze naaktbeelden. Reacties uit de directe omgeving helpen niet daarbij. Alle kopieën van internet laten verwijderen is onbegonnen werk.

‘Afgeperst om seks te hebben’

Vanwege de verstrekkende gevolgen is het belangrijk om aandacht te besteden aan sextortion. Meldpunt Helpwanted.nl, onderdeel van het Expertisecentrum Online Kindermisbruik, zegt tegenover het televisieprogramma Pointer dat voornamelijk jongeren tot 26 jaar het slachtoffer zijn van sextortion.

Het meldpunt ziet een duidelijk verschil tussen mannen en vrouwen. “Jongens worden vaker afgeperst voor geld, meisjes worden vaker afgeperst om seks te hebben met de dreiger, of om meer naaktbeelden te blijven sturen”, vertelt Arda Gerkens, directeur van het Expertisecentrum Online Kindermisbruik. Volgens haar gaat het soms zelfs zo ver dat jongeren gedwongen worden om hun bankrekening ter beschikking te stellen voor ‘criminele transacties’. Daarmee worden ze in feite een geldezel of katvanger.

‘Pas als het water ze aan de lippen staat, zoeken jongeren hulp’

Tijdens de eerste lockdown (van maart tot mei 2020) kreeg Helpwanted.nl ruim twee keer zoveel meldingen binnen van sextortion. Volgens Gerkens komt dat door een gebrek aan afleiding. Ze vermoedt dat jongeren meer tijd hebben om na te denken, omdat ze niet naar school gingen en minder vrienden zagen. Door het gebrek aan sociale contacten (en wellicht seksuele omgang met leeftijdgenoten) zijn ze gaan experimenteren met sexting. Dat heeft wellicht geleid tot de explosieve toename van sextortion.

Gerkens denkt dat het werkelijke aantal slachtoffers vele malen hoger ligt. Veel slachtoffers durven uit angst of schaamte geen aangifte te doen of melding te maken. “Pas als het water ze aan de lippen staat, zoeken jongeren hulp.”

Criminelen verdienen ‘serieus geld’ met sextortion

Dat was het geval in de Leidse sextortion-zaak ‘Padhuis’. Een crimineel wist honderden minderjarige jongens te overtuigen om naaktfoto’s van zichzelf te versturen via sociale media als Snapchat en Instagram. Daarna gebruikte de dader de beelden om zijn slachtoffers financieel af te persen. “Er waren wel honderden slachtoffers, maar slechts een fractie deed aangifte”, zo vertelt officier van justitie Robert Tuinenburg tegen Pointer.

Volgens Gerkens zijn slachtoffers zo bang dat naaktfoto’s en -video’s uitlekken, dat ze gehoor geven aan de eisen van de afpersers. Jongens betalen losgeld en meisjes overwegen om seks te hebben met de dreiger. “Dan hopen ze er vanaf te zijn, maar vaak wordt er dan juist nóg meer geld van ze gevraagd”, aldus Gerkens. Sextortion is volgens haar meer dan ‘een pesterijtje’. “Er wordt serieus geld mee verdiend door criminele bendes.”

Wil je meer weten over sexting? Of wat je kunt doen om geen slachtoffer te worden van sextortion? Lees dan ons achtergrondartikel ‘Sexting en naaktfoto’s bij jongeren: hoe ga je ermee om?’. In ons artikel ‘Wraakporno: wat is het en hoe voorkom je het?’ vind je nog meer tips en achtergronden over het fenomeen.

Privacy en security redacteur
Techliefhebber pur sang: Anton is gek op alles wat met technologie en internet te maken heeft. Cybersecurity, privacy en internetcensuur hebben dan ook zijn volle aandacht. 
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen