Ezels die gras grazen

Politie waarschuwt: ‘Wordt geen geldezel of katvanger’

Laatst bijgewerkt: 8 oktober 2020
Leestijd: 4 minuten, 34 seconden

De politie waarschuwt burgers om hun bankrekeningnummer niet ter beschikking te stellen aan criminelen. Je bent strafbaar doordat je actief meehelpt aan het witwassen van geld. Je krijgt niet alleen een aantekening op je strafblad, je draait ook op voor de schade en wordt strafrechtelijk vervolgd. Laat jezelf dus niet verleden om als geldezel of katvanger aan de slag te gaan.

Dat schrijft de politie op haar website.

Week van de Veiligheid gaat van start

Afgelopen maandag ging de Week van de Veiligheid van start. Van 5 tot en met 11 oktober schenkt de politie Zeeland-West-Brabant extra aandacht aan digitale weerbaarheid en cybercrime door onder meer veiligheidstips te verstrekken via sociale media. Vanavond is er een digitaal vragenuurtje. Via deze livestream, die om 19:00 begint, kun je vragen stellen over onderwerpen als WhatsApp-fraude, phishing, ransomware en andere cyberdreigingen.

Wat is een geldezel of katvanger?

Eén van de onderwerpen waar de politie nu al je aandacht voor vraagt, is witwassen. Geld witwassen betekent dat criminelen manieren bedenken om de oorsprong van hun illegaal verkregen geld proberen te verdoezelen. Een manier om te verbergen dat ze hun geld met criminele activiteiten hebben verdiend, is door gebruik te maken van geldezels.

Wat is een geldezel? Dit zijn mensen die hun bankrekening aanbieden aan criminelen om geld naar over te sluizen. Op hun beurt maken zij het binnengekregen geld over naar de boeven, veelal door geld te pinnen bij een geldautomaat. Voor deze ‘dienst’ krijgen zij een percentage van de opbrengst. Het geld is nu witgewassen en kan zonder een zorg in de wereld uitgegeven worden. Een ander woord geldezel is ook wel katvanger.

Zo worden geldezels en katvangers geronseld

Hoe vinden criminelen geldezels en katvangers? Ze kunnen niet een advertentie online plaatsen dat zij geld willen witwassen en mensen zoeken die daarbij willen helpen. Of toch wel? De politie stelt dat boeven allerlei trucs gebruiken om mensen (vaak jongeren) om de tuin te leiden. Soms zijn ze zo brutaal dat ze een vacature op internet zetten. Daarin beloven ze dat je snel veel geld kunt verdienen: het kost je maar één of twee uurtjes per dag. Als je dit soort ‘vacatures’ tegenkomt moeten er direct alarmbellen afgaan.

Een andere bekende truc om mensen te ronselen, is door werving op het schoolplein. Jongeren worden aangesproken met de vraag of ze kunnen ‘helpen’ bij het pinnen. Naast het schoolplein gebruiken criminelen ook chatrooms, online games en WhatsApp om mensen te rekruteren. Iemand die je overlaadt met cadeaus om zo je vertrouwen te winnen, is eveneens verdacht. Dit doen ze omdat ‘vrienden’ wellicht makkelijker hun bankrekening, pinpas en pincode ter beschikking stellen. Volgens de politie kiezen criminelen hiervoor vaak mensen met een verstandelijke beperking of mensen met financiële problemen.

Via datingfraude worden slachtoffers ieder jaar voor enkele miljoenen euro’s opgelicht. Om dit geld in handen te krijgen, benaderen de daders vaak andere dates met de vraag of ze hun rekening tijdelijk mogen gebruiken. Tot slot is er nog een groep die gechanteerd wordt om hun bankrekening, pinpas en pincode ter beschikking te stellen.

Dit zijn de gevolgen voor geldezels

Het werven van geldezels en katvangers is een sluwe en gewiekste manier van criminelen om geld wit te wassen. Als zij het illegaal verkregen geld rechtstreeks zouden laten overmaken naar hun eigen rekening, dan maken ze het de politie wel erg gemakkelijk om de dader op te sporen. Een andere belangrijke reden om geldezels te gebruiken, is dat ze niet de aandacht van de politie willen trekken om zelf buiten schot blijven. Als je in de gevangenis zit kun je je geld immers niet uitgeven.

Het aanbieden van je bankrekening klinkt als een verleidelijke manier om zo snel en eenvoudig geld te verdienen. Wat de meeste geldezels en katvangers echter niet beseffen, is dat ze zich schuldig maken aan een ernstig vergrijp. Ze faciliteren witwaspraktijken en zijn daarmee medeplichtig aan het feit. De pakkans is bovendien hoog: de politie volgt nauwlettend het geldspoor en komt vanzelf bij de geldezels uit. Banken houden eveneens transacties in de gaten. Zodra ze iets verdachts zien, melden ze dit bij politie en justitie.

De gevolgen van je bankrekeningnummer ter beschikking stellen zijn vaak voor de geldezels. Ze worden strafrechtelijk vervolgd voor geld witwassen en aansprakelijk gesteld voor de financiële schade. Dat kost hen niet alleen een hoop geld, maar ze krijgen tevens een aantekening op hun strafblad. Het aanvragen van een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) voor een baan is dan ineens een stuk lastiger. Tot slot worden geldezels aangemeld in het incidentenwaarschuwingssysteem van financiële instellingen. In de volksmond komen ze dan op een zwarte lijst en is het zeer moeilijk om gebruik te maken van financiële diensten, zoals het aanvragen van een lening, afsluiten van een telefoonabonnement of openen van een nieuwe bankrekening.

Deze tips geeft de politie

Hoe voorkom je dat jij het slachtoffer wordt van een crimineel die zijn geld probeert wit te wassen? Geef om te beginnen nooit je bankpas en pincode aan een ander en stel je bankrekening ook niet ter beschikking als iemand daar om vraagt. Zie je een ‘vacature’ die te mooi klinkt om waar te zijn? Dan is dat vaak ook het geval.

Word je opgebeld door een ‘bankmedewerker’ die om je inloggegevens en pincode vraagt, geef deze dan niet door. Een bank benadert haar klanten nooit met deze vragen. Dat geldt ook als je een e-mail ontvangt met de vraag om deze gegevens door te geven. Deze methode wordt ook wel phishing genoemd.

Privacy en security redacteur
Techliefhebber pur sang: Anton is gek op alles wat met technologie en internet te maken heeft. Cybersecurity, privacy en internetcensuur hebben dan ook zijn volle aandacht. 

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen