Politie gebruikt ondanks risico’s Chinese drones

Twee drones die vliegen in de lucht

De Nederlandse politie heeft dit jaar al meer dan duizend keer drones ingezet bij werkzaamheden. Deze zijn afkomstig van de Chinese fabrikant Da Jiang Innovations (DJI). Het feit dat de drones afkomstig zijn uit China en dat mogelijke veiligheids- en privacyrisico’s met zich meebrengt, was voor het ministerie van Defensie reden om ze aan de grond te zetten. De politie zegt zich bewust te zijn van deze risico’s en maatregelen te hebben getroffen voor extra dataveiligheid. Ze kan echter niet uitsluiten dat data op Chinese servers belandt.

Dat schrijven Trouw en het platform voor onderzoeksjournalistiek Investico.

Inzet drones niet zonder risico’s

Drones en veiligheidsrisico’s lijken hand in hand te gaan. Sinds de introductie van de eerste drones wordt er hevig gediscussieerd over veiligheid en privacy. Standaard zijn ze uitgerust met camera’s, maar in theorie kunnen er ook andere sensoren op drones geïnstalleerd worden. Dat is niet geheel zonder risico.

“De steeds betere kwaliteit van opnames maakt het mogelijk om anderen vanaf grotere afstanden te bespioneren, zelfs door fysieke barrières als muren heen”, zo schreven onderzoekers van de Tilburg University afgelopen jaar in het rapport ‘Spioneren met hobbydrones en andere technologieën door burgers’. In Arnhem waren lokale politici niet te spreken toen burgemeester Ahmed Marcouch opdracht gaf om drones te gebruiken om te kijken of de coronamaatregelen werden nageleefd door burgers. Het kabinet werkt dan ook hard aan een privacyhandleiding voor drones.

Ook in het buitenland wordt er volop gediscussieerd over de inzet van drones. In Frankrijk concludeerde de nationale privacytoezichthouder CNIL dat het ministerie van Binnenlandse Zaken de privacywetgeving overtreedt door drones in te zetten om te controleren of burgers zich houden aan de quarantainemaatregelen. Het Franse bedrijf Synacktiv ontdekte dat de app van DJI grote hoeveelheden informatie verzamelde en doorstuurde naar Chinese servers. En in de laatste dagen van zijn presidentschap gaf Donald Trump de opdracht om een onderzoek in te stellen naar de veiligheidsrisico’s van Chinese drones, en plaatste hij DJI op een zwarte lijst.

Politie treft maatregelen om risico’s te verkleinen

De Nederlandse politie zette dit jaar tot nu toe meer dan duizend keer een drone in, bijvoorbeeld tijdens demonstraties en bij opsporingswerkzaamheden. Een woordvoerder vertelt tegenover Trouw dat agenten zich wel degelijk bewust zijn van de veiligheids- en privacyrisico’s van drones. Om deze risico’s te minimaliseren, heeft de politie maatregelen getroffen. Om te beginnen wordt de overheidseditie van de dronesoftware van DJI niet gebruikt door de politie. Verder zegt de woordvoerder dat de ruim honderd drones die ze bezit niet worden ingezet bij ‘afgeschermde operaties’.

Ondanks deze maatregelen zegt de politie dat ze niet kan uitsluiten dat “hun data op Chinese servers belandt”. Als deze informatie eenmaal op een Chinese server terecht komt, is de politie haar grip kwijt op deze data. Voor het ministerie van Defensie was dat de reden om niet de drones van de Chinese fabrikant DJI te gebruiken. “De data zijn vaak niet afgeschermd en staan meestal op servers in China. De eigenaren kunnen worden verplicht om data te leveren aan de Chinese overheid”, zo concludeerde het departement.

Patrick Bolder doet voor The Hague Centre for Strategic Studies onderzoek naar de militaire toepassingen van drones. Hij denkt niet dat de Chinese overheid geïnteresseerd is in de informatie die drones verzamelen bij bijvoorbeeld coronaprotesten in Nederland. Tegelijkertijd waarschuwt hij dat we niet naïef moeten zijn. Als voorbeeld noemt hij de inspecties van Rijkswaterstaat. “Nederland is afhankelijk van de waterwegen. Je wilt niet dat een potentiële tegenstander als China precies weet welke sluis of brug ze via een cyberaanval moeten uitschakelen om de scheepvaart te blokkeren”, aldus Bolder.

DJI verwerpt alle kritiek

DJI laat in een schriftelijke reactie tegenover Trouw weten dat al haar producten veilig zijn. Het bedrijf verplicht burgers en ondernemers immers niet om hun data te delen, ook niet met DJI. De dronefabrikant zegt bekend te zijn met de zorgen die onderzoekers en critici uiten over dataveiligheid en privacy. Deze conclusies zijn volgens de fabrikant ‘simpelweg onwaar’. Tot slot verwijst het bedrijf naar de speciale overheidseditie van de dronesoftware, die ontworpen is voor extra dataveiligheid.

Techredacteur
Techliefhebber pur sang: Anton is gek op alles wat met technologie en internet te maken heeft. Cybersecurity, privacy en internetcensuur hebben dan ook zijn volle aandacht. Meer over Anton.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen