Lokale politici Arnhem kritisch over inzet drones

Lokale politici Arnhem kritisch over inzet drones

Afgelopen weekend zette de politie van Arnhem drones in om de coronaregels te handhaven. Dit soort taferelen verwacht je misschien in landen als China, maar in ons kikkerlandje is de inzet van drones voor de uitoefening van politietaken nogal onorthodox en omstreden. Lokale politici hadden dan ook behoorlijk wat kritiek op deze aanpak.

In het weekend van 25 en 26 april was het lekker zonnig en warm in ons land. En probeer je dan maar eens aan de opgelegde coronamaatregelen van het kabinet te houden. Eén van de dingen die de overheid van ons vraagt in deze periode, is om zoveel mogelijk binnen te blijven en alleen naar buiten te gaan als het absoluut noodzakelijk is. Dan is het voor velen ontzettend moeilijk om hier gehoor aan te geven.

Dronetoezicht in Arnhem

In de afgelopen weken hielden verreweg de meeste burgers zich netjes aan de regels van het kabinet. Op sommige plaatsen moest de politie optreden omdat het daar in hun ogen onverantwoord druk was. In de meeste gevallen bleek waarschuwen voldoende, in enkele gevallen schreef de politie boetes van bijna 400 euro uit.

In Arnhem besloot burgemeester Ahmed Marcouch in te grijpen nadat inwoners herhaaldelijk klaagden dat mensen te dicht op elkaar stonden in de Arnhemse parken. De afgelopen week schreef de politie ruim 200 bekeuringen uit voor deze ongeoorloofde groepsvorming. Om niet onnodig veel boetes uit te schrijven besloot de burgemeester in samenspraak met de politie om drones in te zetten om toe te zien dat mensen zich netjes aan de regels houden.

Marcouch, die naast burgemeester ook voorzitter van de veiligheids- en gezondheidsregio Gelderland-Midden is, zei hierover het volgende:

“Ik begrijp dat mensen graag naar buiten willen, maar dat kan alleen als wij elkaar niet in gevaar brengen. De risico’s zijn nog steeds levensgroot, één zwaluw maakt nog geen zomer zo lang wij geen medicijn hebben, de tests, kapjes en contactonderzoeken schaars zijn en de zorgmedewerkers steeds vermoeider raken. Het lichtpuntje van voldoende bedden op de intensive care is geen reden om een nieuwe besmettingsgolf te riskeren. Dus hou de regels in acht of blijf thuis.”

De drones werden ingezet op drukke plaatsen zoals het Arnhemse Sonsbeekpark en Immerloopark. Volgens de burgemeester maakten de drones geen opnames als ze in de lucht waren: via een luidspreker riepen ze mensen op om minimaal anderhalve meter afstand te houden.

Kritiek

Hoewel het dronetoezicht vooraf duidelijk was aangekondigd, kreeg de politie de wind van voren. PvdA-fractievoorzitter Eric Greving vertelt tegenover Omroep Gelderland dat hij de inzet van drones ‘onacceptabel’ vindt. Alleen als dat gebeurt “in een korte tijd, in openbare gebieden waar de handhaving lastig is en de beelden niet worden opgeslagen” vindt Greving het geoorloofd om drones in zetten als “extra ogen”.

CDA-fractievoorzitter Klaartje van Dillen had liever gezien dat de burgemeester had ingezet op extra handhaving door de politie. “Dan is er meer ruimte voor overleg, toelichting en menselijke maat”, aldus de politica. Ze vindt de inzet van drones dan ook “een zeer vergaande maatregel”.

D66-raadslid Maarten Venhoek gaat het verst in zijn bewoordingen en noemt het dronetoezicht ‘ongewenst’ en een ‘bovenmatige ingreep’. “Het uitgangspunt in het gemeentelijk beleid is dat als het anders kan, we het anders doen. En dat is hier aan de orde. Je kunt prima aan twee kanten van Sonsbeek gaan staan, mensen informeren en in de gaten houden of het niet te druk wordt”, zo vertelt  Venhoek aan de Gelderlander.

Ook GroenLinks was kritisch over de inzet van drones. “Daar moet je heel voorzichtig mee zijn”, vindt fractievoorzitter Mark Coenders. “Alleen als er geen andere middelen meer zijn, kun je die inzetten.” Een gesprek met een handhaver werkt volgens hem bovendien veel beter “dan een drone die overvliegt”. ”Daarnaast is dat ook veel beter voor de privacy.” Privacy is voor Coenders zeer belangrijk. “Dat moeten we ook in tijden van crisis respecteren. En of dat met een drone kan, is voor ons onvoldoende duidelijk. Je gaat met een drone wel echt een grens over. Je filmt alles, ook mensen die dat niet weten of in de gaten hebben. Er wordt wel gezegd dat beelden niet worden opgeslagen, maar op wat voor manier wordt dat geregeld?”

Alleen de Arnhemse VVD-fractie heeft begrip voor de situatie. “Ik kan mij heel goed voorstellen dat drones heel behulpzaam zijn bij goede en effectieve handhaving. Beter parken openhouden met een drone in de lucht dan ze af te moeten sluiten”, zo zegt VVD-leider Leendert Combee.

‘Vliegende megafoon’

Marcouch reageert nonchalant op alle kritiek. “Het is gewoon een vliegende megafoon die zegt: houd afstand. We moeten het niet groter maken dan het is. We zitten in een crisis en het gaat om leven en dood. Dus laten we niet voortdurend dat soort discussies met elkaar voeren. Doe wat je moet doen en bedenk elke keer: wat kan ik bijdragen. In plaats van elke oproep vanuit de autoriteiten ter discussie te stellen, terwijl we weten dat dit de grootste crisis ooit is”, aldus de burgemeester en voorzitter van de veiligheidsregio Gelderland-Midden.

Niet alleen in Arnhem zette de politie afgelopen weekend drones in om de coronaregels van het kabinet te handhaven. Ook in onder andere Rotterdam, Hoek van Holland, Velp, Alkmaar en Apeldoorn vlogen drones over drukbezochte plekken.

Techredacteur
Techliefhebber pur sang: Anton is gek op alles wat met technologie en internet te maken heeft. Cybersecurity, privacy en internetcensuur hebben dan ook zijn volle aandacht. Meer over Anton.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen