Trump wil onderzoek naar veiligheidsrisico’s Chinese drones

Drone vliegt door de lucht met flatgebouwen op de achtergrond

De Amerikaanse president Donald Trump heeft maandag een decreet ondertekend. Daarin geeft hij aan overheidsinstanties de opdracht om te onderzoeken welke veiligheidsrisico’s er kleven aan drones van Chinese makelij. Hij wil weten hoeveel drones het leger in bezit heeft en wil dat deze worden verwijderd.

Dat schrijft persbureau Reuters.

Trump wil veiligheidsrisico’s van drones beperken

Donald Trump is bijna president af. Woensdagmiddag Nederlandse tijd draagt hij het stokje over aan Joe Biden, die vorig jaar november werd verkozen tot de 46e president van de Verenigde Staten. Trump heeft aangegeven dat hij niet bij de inauguratie van zijn opvolger aanwezig zal zijn. Volgens velen betekent dit dat hij nog altijd zijn verlies niet geaccepteerd heeft. In de afgelopen maanden heeft hij tientallen rechtszaken aangespannen om de verkiezingsuitslag aan te vechten, maar telkens ving hij bot.

Als een van zijn laatste daden als president geeft Trump zijn regering de opdracht om een onderzoek in te stellen naar de veiligheidsrisico’s van Chinese drones. Niet alleen drones uit China vormen volgens de president mogelijk een gevaar: dat geldt ook voor drones van landen als Rusland, Iran en Noord-Korea, landen waar de VS een slechte relatie heeft. In het decreet staat volgens persbureau Reuters dat overheidsinstanties moeten nadenken over “mogelijke stappen die kunnen worden genomen om deze risico’s te beperken, waaronder het stopzetten van het gebruik en het versneld verwijderen van deze drones door federale diensten”.

Gespannen verhoudingen tussen VS en China

De politieke en economische verhoudingen tussen VS en China zijn al geruime tijd gespannen. Sinds 2019 roept president Trump dat Chinese bedrijven als Huawei een gevaar vormen voor de nationale veiligheid van alle Amerikanen. Hij claimt dat ze in opdracht van de Chinese Communistische Partij spioneren bij Westerse bedrijven en gevoelige informatie over nieuwe technologieën doorspelen aan de regering.

Trump besloot daarom om Huawei en zeventig andere Chinese bedrijven op de zogeheten Entity List te zetten: een zwarte lijst van Chinese multinationals waar het Amerikaanse bedrijfsleven geen handel mee mocht drijven,  uitzonderingen daargelaten. Zo mocht Huawei bijvoorbeeld beveiligingsupdates uitbrengen voor Android, verkocht Intel processoren aan de PC- en datacenters van Huawei en mag Microsoft softwarelicenties leveren aan het bedrijf.

Door het handelsverbod mocht Huawei niet Android-smartphones in de VS verkopen, maar dat was niet het enige gevolg. Ook 5G-apparatuur van het Chinese technologiebedrijf en ZTE was uit den boze. De Federal Communications Commission (FCC), de Amerikaanse telecommunicatiewaakhond, bestempelde beide bedrijven als “risico voor de nationale veiligheid voor het Amerikaanse communicatienetwerk en de toekomst van 5G”.

Trump zet DJI Technology op zwarte lijst

Om nog meer olie op het vuur te gooien, legde president Trump bij een groot aantal Chinese producten importtarieven op. Het ging om een heffing van 10 procent, op export uit China die op jaarbasis ongeveer 300 miljard dollar groot is. En het ziet er niet naar uit dat er op korte termijn een einde komt aan de handelsoorlog tussen beide mogendheden.

Afgelopen maand voegde Trump DJI Technology toe aan de Entity List, samen met nog tientallen andere Chinese bedrijven. DJI is de grootste en bekendste dronefabrikanten ter wereld, met een geschat aandeel van 70 procent op de markt voor drones. Ter vergelijking: het marktaandeel van andere dronemakers komt niet boven de 5 procent uit. DJI genereert jaarlijks een slordige drie miljard dollar aan omzet en brengt bij meer dan 14.000 medewerkers brood op de plank.

DJI Technology zegt dat het teleurgesteld is in het besluit van president Trump om het bedrijf op de zwarte lijst te zetten. Een woordvoerder benadrukt dat Amerikaanse klanten producten van het bedrijf met een gerust hart kunnen blijven kopen en gebruiken.

Ministerie houdt Chinese drones aan de grond

Het is niet voor het eerst dat er binnen de kringen van de Amerikaanse regering over veiligheidsrisico’s van Chinese drones wordt gesproken. Volgens persbureau Reuters waarschuwde het ministerie van Binnenlandse Veiligheid in mei 2019 al voor dit gevaar. Hooggeplaatste medewerkers waarschuwden via een memo dat ze “ernstige zorgen” hadden over “technologische producten die data van Amerikaanse burgers in de handen van een autoritaire staat leggen, en haar inlichtingendiensten onbelemmerde toegang geeft om deze informatie te misbruiken”.

In januari 2020 besloot het ministerie van Binnenlandse Zaken om 800 Chinese drones aan de grond te houden. Alleen in noodgevallen mochten deze ingezet worden. Minister David Bernhardt gaf in oktober vorig jaar de opdracht om niet langer Chinese drones te kopen voor overheidsinstanties. Het decreet van president Trump komt dus niet als een grote verrassing.

Techredacteur
Techliefhebber pur sang: Anton is gek op alles wat met technologie en internet te maken heeft. Cybersecurity, privacy en internetcensuur hebben dan ook zijn volle aandacht. Meer over Anton.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen