Politie arresteert Groninger in grootste ‘smishing’ zaak ooit

Politie arresteert Groninger in grootste ‘smishing’ zaak ooit

De politie heeft een 21-jarige Groninger aangehouden op verdenking van diverse cybercrimemisdrijven. Hij wordt ervan verdacht 1,1 miljoen euro te hebben gestolen via ‘smishing’  en over tientallen geldezels te hebben verdeeld. De recherche sluit niet uit dat er meerdere aanhoudingen zullen volgen. De verdachte zit momenteel in voorlopige bewaring.

Dat lezen we op de website van de politie.

Coronacrisis

Cybercrime vindt meer en meer plaats. “Daar waar in algemene zin de offline criminaliteit daalt, neemt de online criminaliteit toe”, zoals Ferd Grapperhaus, minister van Justitie en Veiligheid, eerder deze week nog zei in zijn Kamerbrief over de aanpak van internetcriminaliteit. De dames en heren van de politie hebben er helaas vrijwel dagelijks mee te maken. Deze week eiste het Openbaar Ministerie 4 jaar tegen een verdachte van e-mailfraude. En de politie hield twee tieners aan voor betaalverzoekfraude via Marktplaats.

Volgens Floor Jansen van het Team High Tech Crime van de Nationale Politie wordt dit deels veroorzaakt door de coronacrisis. Door de pandemie zitten veel jongeren thuis en vervelen zich. Ze slaan aan het experimenten op internet en verkennen de grenzen van wat wel en niet toelaatbaar is. Daarbij beseffen ze volgens haar niet dat ze “een muisklik verwijderd zijn van een strafbaar feit”. En dat is een zorgelijke ontwikkeling. “Een toename van DDoS-aanvallen betekent meer schade. En als hier jongeren achter zitten, betekent het ook dat steeds meer jongeren een strafblad krijgen. En straks moeite hebben met vinden van een baan. Terwijl het potentieel IT-talent is, dat je juist wilt behouden voor onze samenleving”, aldus Jansen.

Geldezels

Een 21-jarige Groninger besloot zijn digitale vaardigheden te gebruiken om zijn medemens op te lichten. Via Marktplaats benaderde hij zijn slachtoffers. Hij vroeg hen of ze een bedrag van 1 eurocent wilde overmaken naar zijn rekening. Wat de nietsvermoedende slachtoffers niet wisten is dat hij een malafide betaallink stuurde. Deze leidde hen naar een pagina waar de dader de volledige controle over had. Hierdoor wist de man uit Groningen de betaalgegevens van een groot aantal slachtoffers te bemachtigen.

Niet alleen stal de verdachte de persoonsgegevens van zijn slachtoffer. Om zelf buiten beeld te blijven, ronselde hij zogeheten ‘geldezels’. Dat zijn mensen die hun bankrekening ter beschikking stellen voor een klein deel van de opbrengst van de oplichtingspraktijken. De dader blijft uit het vizier van de politie, maar de geldezels zitten met de gebakken peren. Zij maken zich immers schuldig aan fraude en krijgen een strafblad, met alle gevolgen van dien.

‘Smishing’

In één geval maakte de 21-jarige Groninger het wel heel bont. Hij verstuurde een ondernemer uit Noord-Nederland een betaalverzoek via sms. Deze bevatte een betaallink die de ondernemer naar een door de hacker nagemaakte bankomgeving leidde. Nadat de dader de betaalgegevens van zijn slachtoffer had verzameld, boekte hij in één nacht een bedrag van 1,1 miljoen over naar 140 geldezels, verspreid over het land.

De politie zegt dat het “qua financiële schade de grootste zaak ooit” is via ‘smishing’. Smishing is een samenstelling van de woorden ‘sms’ en ‘phising’. Ook kwam het niet eerder voor dat een dader zoveel geldezels tegelijk inzette om een bedrag buit te maken. In die zin is dit een bijzondere zaak.

Heterdaad

“De verdachte was extreem behendig met het volle arsenaal aan digitale oplichtingsmethoden, van betaallink-fraude tot en met het versturen van nep aanmaningen via een zogeheten sms-bom”, zo schrijft de politie. Een sms-bom verstuurt een bericht met betaalverzoek gelijktijdig aan honderden ontvangers. De Groninger werd op heterdaad betrapt door de politie. Op het moment dat agenten zijn huis binnenstormden, draaide er op zijn laptop een dashboard met allerlei digitale oplichtingsmethodes. Ook was er op dat moment een site in de lucht waar hij mensen oplichtte. Deze is direct door de politie offline gehaald, waardoor meer slachtoffers zijn voorkomen.

De oplichtingspraktijken van de man waren zeer lucratief. De politie en het Openbaar Ministerie legden beslag op vele dure en luxe goederen. In het nieuwsbericht heeft de politie het onder andere over drie paar schoenen “die elk voor bijna duizend euro” over de toonbank gaan en een jas “met een winkelwaarde van 1.050 euro”. Zijn computerapparatuur en smartphones werden eveneens in beslag genomen.

Lopend onderzoek

De politie en het Openbaar Ministerie zeggen de zaak hoog op te nemen, waarschijnlijk vanwege het enorme geldbedrag dat was buitgemaakt en de omvang en complexiteit van de zaak. Het onderzoek is op dit moment nog in volle gang. De politie sluit niet uit dat er nog meerdere arrestaties zullen volgen. De verdachte is ingesloten en werd afgelopen maandag voorgeleid aan de rechtercommissaris. Deze heeft bevolen om de man in bewaring te houden voor 14 dagen.

Privacy en security redacteur
Techliefhebber pur sang: Anton is gek op alles wat met technologie en internet te maken heeft. Cybersecurity, privacy en internetcensuur hebben dan ook zijn volle aandacht. 
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen