Openbaar Ministerie eist 48 maanden voor e-mailfraude

Openbaar Ministerie eist 48 maanden voor e-mailfraude

Laatst bijgewerkt: 19 mei 2020
Leestijd: 2 minuten, 37 seconden

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft hoge gevangenisstraffen geëist in een zaak die ze omschrijft als ‘ingenieuze fraude’. Maandag moesten 5 verdachten zich melden bij de rechtbank in Amsterdam wegens oplichting van 10 Franse bedrijven. Tegen de 52-jarige hoofdverdachte eist het OM een gevangenisstraf van 48 maanden, oftewel 4 jaar.

Dat schrijft het Openbaar Ministerie in een persbericht.

E-mailfraude

Wat is het geval? De Franse bedrijven ontvingen van de verdachten e-mails waarin hen gevraagd werd om betalingen over te maken naar een ander rekeningnummer. Zonder enige argwaan deden zij dit, niet wetende dat het geld op de bankrekening van de criminelen terecht zou komen. Zodra het geld was overgemaakt, sluisden de verdachten dit door naar bankrekeningen van bedrijven in het Verre Oosten (landen als China, Japan, Korea en Indonesië). In totaal werd er naar schatting een bedrag van 4,5 miljoen euro op deze manier doorgesluisd.

Het OM is er niet in geslaagd om al het geld en de geldstromen te achterhalen. Wel slaagde ze erin om een bedrag van 2,5 miljoen euro tijdig te traceren. Dat geld is inmiddels teruggestort op de rekening van de rechtmatige eigenaren. In het requisitoir van het OM zei de officier dat “bekend is dat geld sneller de wereld kan worden rondgepompt dan juridisch kan worden getraceerd en veiliggesteld”.

‘De schade is enorm’

De verdachten, vijf mannen uit Dordrecht, Zuidwolde, Amsterdam, Bussum en Holten, maakten zich schuldig aan deze vorm van e-mailfraude, omdat ze geen baan of andere inkomsten hadden. Het OM verwijt hen “schijnconstructies en barrières” te hebben opgezet voor financieel gewin. “De modus operandi is ingenieus en kinderlijk eenvoudig tegelijk. De schade is enorm. Het totale bedrag waarvoor de bedrijven zijn opgelicht overstijgt de 4,5 miljoen euro. Ik houd de verdachten die vandaag terecht staan hiervoor strafrechtelijk verantwoordelijk. Ze hebben meegewerkt aan een fraude van enorme omvang en impact”, aldus de officier van justitie.

De 52-jarige man uit Dordrecht wordt door het OM gezien als de hoofdverdachte. Tegen hem eist de officier een gevangenisstraf van 48 maanden. De overige verdachten kregen gevangenisstraffen te horen variërend van 4 maanden oplopend tot 24 maanden.

BEC

Deze vorm van e-mailfraude wordt ook wel Business E-Mail Compromise (BEC) genoemd. Daarbij doen cybercriminelen zich voor als bijvoorbeeld de directeur of andere hooggeplaatste medewerker van een bedrijf. In deze functie versturen zij e-mails naar bedrijven met het verzoek om een betaling te verrichten. Omdat de bewoordingen in de e-mail authentiek overkomen, twijfelen de ontvangers niet aan de intentie van de afzender. Zonder iets in de gaten te hebben maken de ontvangers dus geld over naar de criminelen.

BEC lijkt op phishing. Grote verschil is dat cybercriminelen bij BEC niet proberen om inlog- en andere persoonsgebonden gegevens te achterhalen. Bij de eerste vorm van e-mailfraude proberen de oplichters ontvangers aan te sporen om direct zelf geld over te maken. Bij de andere variant proberen de criminelen zoveel mogelijk persoonsgegevens buit te maken en maken ze hun eigen handen vuil om geld te verdienen.

Wil je weten hoe je jezelf tegen BEC en phishing kunt beschermen? Voor beide vormen van e-mailfraude hebben we een handleiding geschreven. Tips tegen BEC-fraude vind je hier. Tips om jezelf tegen phishing te beschermen vind je op deze pagina.

Privacy en security redacteur
Techliefhebber pur sang: Anton is gek op alles wat met technologie en internet te maken heeft. Cybersecurity, privacy en internetcensuur hebben dan ook zijn volle aandacht. 

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen