Politie houdt twee tieners aan voor betaalverzoekfraude

Politie houdt twee tieners aan voor betaalverzoekfraude

Laatst bijgewerkt: 20 mei 2020
Leestijd: 3 minuten, 19 seconden

De politie heeft twee tieners uit Zwolle aangehouden op verdenking van betaalverzoekfraude op Marktplaats. De zaak kwam aan het rollen toen een slachtoffer merkte dat er tweemaal een bedrag van zijn rekening was geschreven, zonder zijn toestemming. Daarop deed hij aangifte, waarop de politie op onderzoek uitging. Al snel kwam ze uit bij de twee ‘nepkopers’.

Dat schrijft de politie op haar website.

Betaalverzoekfraude

Internetoplichting is niet iets om licht over te denken. Zeker niet als cybercriminelen met jouw identiteit aan de haal gaan en je met grote financiële ellende opzadelen. Gelukkig is de narigheid niet altijd zo groot. Maar zoals opsporings- en veiligheidsinstanties wel eens zeggen: kleine criminaliteit leidt tot grote criminaliteit. Het is daarom goed om misdrijven bij tieners in de kiem te smoren. Niet voor niets adviseert de politie om altijd aangifte te doen van internetoplichting en fraude, hoe klein het vergrijp ook is.

Volgens de politie hebben een 16- en 17-jarige jongen uit Zwolle zich schuldig gemaakt aan betaalverzoekfraude. Daarbij vraagt de dader aan een slachtoffer of hij een bedrag van enkele centen wil overmaken naar zijn rekening. Op deze manier wil de dader zogenaamd de identiteit van de koper controleren. Om het bedrag over te maken verstuurt de dader het nietsvermoedende slachtoffer een betaallink.

Wat de prooi niet weet is dat deze link niet naar de website van een bank leidt. In werkelijkheid wordt hij doorgestuurd naar een nepsite. Deze site is zo goed en professioneel nagemaakt dat het slachtoffer niet beseft dat hij in de val wordt gelokt. Zonder erbij na te denken vult hij zijn gegevens in, denkende dat hij een paar cent overmaakt naar de bankrekening van de daders. In werkelijkheid harken de cybercriminelen de persoonsgegevens van het slachtoffer binnen. Vervolgens schrijven de daders diverse malen een bedrag af van de rekening van het slachtoffer. Deze vorm van criminaliteit wordt ook wel betaalverzoekfraude of phishing genoemd.

Identiteitsfraude

Volgens het persbericht van de politie bood een slachtoffer half januari een product aan via Marktplaats. De verdachten deden zich voor potentiële verkoper en zeiden interesse te hebben in het product dat de verkoper aanbood. Ze vertelden dat ze nare ervaringen hadden op Marktplaats, omdat dat ze in het verleden al eens waren opgelicht. Om vast te stellen dat de verkoper te vertrouwen was, vroegen de jongens of hij 3 eurocent wilde overmaken naar hun rekening. Ze stuurden een betaalverzoek naar de verkoper, die het bedrag via deze link naar hen overmaakte.

Toen de man zag dat er twee keer een bedrag van zijn rekening was geschreven zonder dat hij daarvoor toestemming had gegeven, had hij in de gaten dat er iets niet in de haak was. Hij stapte naar de politie in IJsselland om aangifte te doen. De politie in dit district ging ermee aan de slag en kwam half mei, na uitgebreid onderzoek, bij een 16- en 17-jarige verdachten uit Zwolle uit. De twee zijn op 19 mei aangehouden en worden verdacht van identiteitsfraude en oplichting. Het onderzoek loopt nog.

Sociale media

Betaalverzoekfraude vindt niet alleen plaats via Marktplaats. Onlangs arresteerden het cyberteam Oost-Nederland en het Flexteam van IJsselland 24 man die verdacht worden van WhatsApp-fraude. Via zogeheten vriend-in-noodberichten benaderden ze willekeurige mensen en deden ze alsof ze vrienden of kennissen van ze waren die net een nieuw telefoonnummer hadden gekregen. Vervolgens zeiden ze dat ze in financiële nood verkeerden en dat ze direct geld nodig hadden. Op deze manier maakten de daders naar schatting 75.000 euro buit. Volgens cijfers van de Fraudehelpdesk kwamen er afgelopen jaar 2.663 meldingen van WhatsApp-fraude binnen, waarbij cybercriminelen ruim 1 miljoen euro buitmaakten. In 2018 waren dat nog slechts 655 meldingen.

Naast WhatsApp worden ook platformen als Instagram, Telegram en andere sociale media gebruikt om slachtoffers te maken. Ook Business Email Compromise (BEC) is een veelgebruikte methode om slachtoffers te maken. Het is dan ook altijd oppassen geblazen. “Laat u goed informeren over de vormen van betaalverzoekfraude, zodat u op tijd aan de bel kunt trekken en deze vormen van fraude herkent”, zo waarschuwt de politie.

Privacy en security redacteur
Techliefhebber pur sang: Anton is gek op alles wat met technologie en internet te maken heeft. Cybersecurity, privacy en internetcensuur hebben dan ook zijn volle aandacht. 

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen