Nederlanders zijn graag anoniem op het internet

Smartphone met NordVPN in appstore

Ongeveer 96% van de Nederlandse bevolking is regelmatig op internet te vinden. Dat blijkt uit cijfers van Datareportal. Dit betekent echter niet dat we gelukkig zijn met de dagelijkse digitale praktijk, maakt onderzoek van NordVPN duidelijk.

Een derde van de Nederlanders zou zichzelf graag van het internet ‘verwijderen’ als die mogelijkheid bestond. 56% zegt namelijk geen reden te zien om hun naam op het internet te hebben staan. Daarnaast voelt 39% zich gebruikt door bedrijven die persoonlijke gegevens in hun voordeel gebruiken – bijvoorbeeld voor marketing. Nog eens 27% van de ondervraagden geeft aan het internet niet te vertrouwen, terwijl 21% stelt dat het internet veel van hun tijd kost.

Gênante momenten

NordVPN vroeg in het onderzoek onder 1.000 Nederlanders ook welke persoonlijke informatie niet op het web zou moeten staan. Vier op de tien deelnemers geeft aan dat zij hun persoonlijke financiële informatie het liefst van het internet verwijderen. Overige informatie die Nederlanders graag van het internet zien verdwijnen bestaat uit ongunstige foto’s en video’s (31%), gênante momenten (28%), oude dating- en/of sociale mediaprofielen (27%) en informatie over het arbeidsverleden (11%).

Betalen voor anonimiteit

NordVPN geeft zelf in een reactie op de resultaten aan dat het lastig zal zijn al deze persoonlijke informatie weg te vegen van het web. Zeker met terugwerkende kracht, hoe aantrekkelijk dat voor sommigen ook klinkt.

Uit het onderzoek blijkt daarnaast dat bijna de helft van de deelnemers zou willen betalen om anoniem te internetten. 28% van de Nederlanders zou daarvoor tot €100 betalen. 12% zou er tussen de €101 en €500 voor over hebben. En voor 5% is het tussen de €501 en €1.000 waard.

Angst voor hackers

76% van de Nederlanders die NordVPN ondervroeg is vooral bang dat een hacker (of kwaadwillende derde partij) toegang krijgt tot hun financiële gegevens, terwijl 59% aangeeft dat het lekken van medische informatie een nachtmerrie is. 47% wil dat sms’jes en e-mails geen eigen leven gaan leiden en 41% houdt graag het seksleven geheim.

Veiligheid in eigen hand

Informatie verwijderen van het web is een uitdaging, voorkomen dat bepaalde informatie op internet belandt hebben gebruikers deels zelf in de hand. Het gebruik van geavanceerde wachtwoorden, vertrouwde cyberbeveiligingstools – zoals een VPN, antivirus en een wachtwoordmanager – en het kweken van algemeen bewustzijn helpt om waardevolle informatie online te beschermen.

ICT-journalist
Mels was ooit een whizzkid, zoals dat toen heette en werkte zelfs enige tijd als programmeur. Inmiddels is Mels al 22 jaar ICT-journalist met een speciale interesse in security.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen