Live de London Marathon 2022 kijken in Nederland en buitenland

Renners op Tower Bridge
Lees hier de korte samenvatting
Zo kijk je de 42e editie van de Londense Marathon

De 42e editie van de Marathon van Londen start op zondag 2 oktober om 9:30 uur. De hele marathon wordt uitgezonden door de BBC. Vanuit Nederland krijg je echter geen toegang tot de online streamingdienst BBC iPlayer. Hier mag je alleen met een Brits IP gebruik van maken. Gelukkig krijg je met een VPN al snel en gemakkelijk een Brits IP-adres te pakken. Dit is het enige dat je hoeft te doen:

 1. Abonneer je op Surfshark of een andere goede VPN-provider.
 2. Download en installeer de software op het apparaat waarmee je wilt kijken.
 3. Log in en maak verbinding met een server in het Verenigd Koninkrijk.
 4. Ga naar BBC iPlayer en maak zo nodig een account aan.
 5. Geniet van de marathon-uitzending.

Wil je meer weten over de Londense Marathon van 2022 en hoe je deze kijkt? Lees dan snel verder!

Zondag 2 oktober gaat de 42e editie van de Marathon van Londen van start. Al om 9:30 uur klinkt het startschot, waarbij de elite rolstoelracers als eerste van start gaan. Daarna rennen de elite vrouwen en daaropvolgend de elite mannen. Als laatste mogen de charity renners van start gaan. Deze lopen de marathon niet per se om te winnen, maar om geld op te halen voor een goed doel.

Eigenlijk zou de London Marathon 2022 plaatsvinden in april dit jaar. Wegens de coronapandemie is dit uitgesteld tot 2 oktober. Dit betekent niet dat er dit jaar geen animo meer voor is. Er nemen in totaal zo’n 50.000 mensen deel aan de marathon. Hieronder bevinden zich  de winnaars van vorig jaar (Joyciline Jepkosgei en Sisay Lemma). Winnaar van viervoudig Olympisch goud Mo Farah zou eigenlijk ook deelnemen. Hij liep deze week echter een heupblessure op, waardoor Farah de Londense Marathon toch moet overslaan.

Er lopen zelfs bekende Britten mee die in het dagelijks leven geen topsporter zijn (geweest). Zij doen dit voor het goede doel. Het gaat om deze celebs:

 • Cynthia Erivo (acteur en zanger)
 • Chris Evans (radio dj en tv-presentator)
 • Harry Judd (muzikant)
 • Helen Thorn (comédienne)
 • Reece Parkinson (radio dj en tv-presentator)
 • Sophie Raworth (presentatrice)
 • Stephen Mangan (acteur)
 • Tyler West (radio dj)

Of je nu benieuwd bent naar de race, celebraties wilt spotten of naar de toeristische highlights van Londen wilt kijken, de Londense Marathon wil je niet missen. Lees in dit artikel hoe je ook in Nederland de hele hardloopwedstrijd kunt streamen.

Waar kan ik de Marathon van Londen 2022 live kijken?

Al sinds 1981 wordt de London Marathon uitgezonden door de BBC. Ook dit jaar zal dit het geval zijn. Op televisie begint de uitzending om 9:30 uur op BBC Two. Om 10:25 zul je echter even moeten zappen naar BBC One om verder te kijken. De hele marathon wordt van commentaar voorzien door Gabby Logan die ook de Europese Kampioenschappen vrouwenvoetbal becommentarieerde.

Als je geen toegang hebt tot de BBC via je tv-abonnement, kun je de marathon online kijken via BBC iPlayer. Vanuit Nederland krijg je echter niet zomaar toegang tot deze Britse streamingdienst. Dat komt doordat de BBC alleen binnen het Verenigd Koninkrijk zijn shows mag uitzenden. Als de website aan de hand van je IP-adres ziet dat je niet in het VK bent, dan krijg je dus geen toegang.

BBC kijken vanuit Nederland

Gelukkig is er een manier om je IP-adres te veranderen. Hiervoor heb je een Virtual Private Network (VPN) nodig. Een VPN versleutelt al je gegevens, waardoor niemand meer ziet wat je online doet. Ook leidt het je internetverkeer om via een externe server waarvan jij het IP-adres toegewezen krijgt. Als de VPN-server in Engeland staat, krijg je dus een Engels IP-adres en kun je gewoon naar de Marathon van Londen 2022 kijken via BBC iPlayer vanuit Nederland.

Om programma’s te kijken op BBC iPlayer heb je wel een account op de streamingdienst nodig. Dit is volledig gratis. Wel vraagt de site je om een Britse postcode. Je kunt hiervoor een willekeurige postcode invullen, bijvoorbeeld E1 6AN (Londen). Het is wel nodig om eerst een Brits IP te bemachtigen via de VPN, voordat je een account aanmaakt.

Stappenplan: zo kijk je de Marathon van Londen 2022 overal vandaan

Een VPN gebruiken om de London Marathon 2022 te kijken op BBC iPlayer is heel gemakkelijk. Dit doe je zo:

 1. Neem een abonnement op een goede VPN-aanbieder. Wij raden Surfshark aan, omdat dit een van de snelste VPN’s is op dit moment. Zo kijk je zonder haperingen naar de uitzending van de Londense marathon. Surfshark is bovendien een goede VPN om gratis Formule 1 races mee te kijken, dus ook na de marathon is het nog een handige dienst om te gebruiken. Je test Surfshark zelfs helemaal gratis uit, als je gebruikmaakt van de geld-terug-garantie van 30 dagen.
 2. Surfshark
  Actie:
  Veilig en anoniem online voor maar €2.05 per maand
  Vanaf
  €2.05
  9.0
  • Zeer gebruiksvriendelijk met Netflix en torrents werkend
  • 30 dagen geld-terug-garantie. No questions asked!
  • Goedkoop en veel extra opties
  Bezoek Surfshark
 3. Download en installeer de VPN-app op het apparaat waarop je de hardloopwedstrijd wilt volgen. Heb je meer hulp nodig bij het instellen van de app op jouw specifieke apparaat? Neem dan een kijkje bij onze VPN-instelhandleidingen.
 4. Log in en maak verbinding met een server in het Verenigd Koninkrijk.
 5. Maak een account aan bij BBC iPlayer (als je dit nog niet gedaan hebt).
 6. Geniet van de marathon!

Route van de marathon

De marathon gaat van start in Greenwich en eindigt als vanouds bij Buckingham Palace. Dit zijn niet de enige Londense trekpleisters waar de renners langskomen. Zo is al na 6 mijl (ongeveer 9,7 kilometer) de bekende klipper (schip) Cutty Sark te zien.

Na 12 mijl (ongeveer 19,3 kilometer) loopt de stoet over de Tower Bridge om daarna de route naar het financiële centrum van Londen, Canary Wharf, voort te zetten. Na 22 mijl (ongeveer 35,4 kilometer) is dan de Tower of Londen in zicht, waarna we al snel de Londen Eye te zien krijgen. Nog net voor Buckingham Palace kunnen we natuurlijk ook nog een blik werpen op de Big Ben in Westminister Palace.

Techredacteur
Tamara is al jaren bezig met taal en communicatie. De steeds vernieuwde kennis over tech en cybersecurity weet ze zo goed over te brengen op het grote publiek. Tamara is geïnteresseerd in kwesties rondom (overheids)censuur en de balans tussen privacy en vrijheid online.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen