Indiase zakenman kijkt op zijn smartphone

India herstelt 4G-netwerk in delen van Kasjmir

Laatst bijgewerkt: 17 augustus 2020
Leestijd: 3 minuten, 50 seconden

Afgelopen zondag heeft de Indiase regering het 4G-netwerk hersteld in twee districten van de regio Kasjmir. Dit nadat het Indiase hooggerechtshof afgelopen maand oordeelde dat het voor onbepaalde tijd afsluiten van internet illegaal was. Een woordvoerder van de overheid zegt dat het herstel op proefbasis gebeurt.

Dat schrijft persbureau Reuters.

Indiase regering gebruikt internetblokkade als wapen

Online zijn is de normaalste zaak van de wereld voor ons. In sommige delen van de wereld is dat een luxe in plaats van een basisvoorziening. Een goed voorbeeld daarvan is India. In augustus 2019 hief de Hindoe-nationalistische regering van premier Narenda Modi de autonome status van de regio’s Jammu en Kasjmir op. Daarop werd al het telefoon- en internetverkeer in deze delen van het land geblokkeerd.

Kasjmir is een regio waar overwegend veel islamieten wonen. Volgens tegenstanders was het opheffen van de autonomie van de districten een poging van de regering om van Kasjmir een hindoestaat te maken. De premier heeft dat altijd ontkend: volgens hem wilde hij op deze manier de regio welvarender maken.

Het besluit van de regering om de autonomie van Kasjmir te ontnemen, zorgde dat mensen de straat opgingen om te protesteren. Om verdere onrust te voorkomen legde de overheid een internetblokkade op. Dat gebeurt regelmatig in India: het is een wapen van de overheid om opstanden te sussen. De effectiviteit ervan valt te betwisten: de meesten gebruiken een virtual private network of VPN om dergelijke blokkades te omzeilen.

Rechter oordeelt dat internetblokkade illegaal is

Meestal duurt een internetblokkade enkele maanden. In het geval van Kasjmir duurt de blokkade al een hele poos. Zo lang zelfs dat de hoogste rechterlijke instantie van het land eraan te pas moest komen. In januari oordeelde het Indiase Hooggerechtshof dat de internetblokkade in Kasjmir illegaal is. Volgens de rechter was de blokkade een vorm van machtsmisbruik en in strijd met de Indiase telecomwet. Hij gaf de regering om de internetblokkade op te heffen.

Begin maart zette de regering de eerste stappen om de blokkade in Kasjmir op te heffen. Sociale media zijn sindsdien weer toegankelijk voor de miljoenen inwoners van de regio. Mobiel internet werkt sindsdien op halve kracht.

4G-netwerk volledig hersteld in delen van Kasjmir

De Indiase regering heeft het 4G-netwerk in twee districten in Kasjmir nu volledig hersteld: Ganderbal en Udhampur. Via een persbericht laat de overheid er geen misverstand over bestaan. “Het herstel van de mobiele datadiensten in de districten gebeurt op proefbasis.” Hoelang deze ‘proefbasis’ duurt laat de regering in het midden. En uit deze bewoordingen proeven we dat premier Modi een stok achter de hand houdt om de districten weer van het 4G-netwerk af te sluiten.

In het persbericht staat ook duidelijk dat het gebruik van internet en de internetsnelheden in andere districten beperkt blijven. Wanneer het mobiele netwerk weer operationeel is in deze regio’s, is onbekend.

Ook Turkije legt regelmatig blokkades op

Niet alleen India gebruikt internetblokkades als wapen tegen haar bevolking. Ook in Turkije worden regelmatig online diensten platgelegd.  In augustus 2016 blokkeerde de Turkse regering Facebook, Twitter, YouTube en Vimeo, omdat de platforms kritische geluiden over premier Erdoğan toelieten. In oktober 2019 deed de premier hetzelfde langs de Syrische grens met Facebook, Twitter en WhatsApp. Dit was tijdens een militaire operatie om de Koerden uit de grensstreek te verdrijven. Op deze manier probeerde hij waarschijnlijk om informatieverspreiding tegen te gaan.

Begin dit jaar kwam er na bijna duizend dagen eindelijk een einde aan de blokkade van Wikipedia. De online encyclopedie werd geblokkeerd nadat enkele pagina’s suggereerden dat hoge Turkse regeringsambtenaren nauwe banden hadden met Islamitische Staat (IS) en oliedeals met hen sloten. Ook zou Turkije volgens deze pagina’s terroristische organisaties steunen. Turkije probeerde via de rechter af te dwingen dat de inhoud van deze pagina’s gewijzigd moest worden. Toen dit niet lukte besloot de Turkse overheid dat de website volledig geblokkeerd moest worden, omdat het naar eigen zeggen een bedreiging voor het land vormde.

Eind juli nam premier Erdoğan een nieuwe wet aan die het voor de Turkse regering mogelijk maakt om sociale media te blokkeren. Er staat onder meer in dat deze platformen binnen 48 uur ‘illegale content’ van hun site moeten verwijderen als zij daarover een melding. Als ze dat niet doen, dan wordt de snelheid van de site belemmerd. Ook moeten sociale media met meer dan één miljoen bezoekers tenminste één vertegenwoordiger in Turkije hebben. Tot slot kan de overheid boetes opleggen die kunnen oplopen tot 1,2 miljoen euro.

Belangenorganisaties als Amnesty International en Human Rights Watch noemden de wet een “brute aanval op de vrijheid van meningsuiting” en “een duister tijdperk voor online censuur”.

Privacy en security redacteur
Techliefhebber pur sang: Anton is gek op alles wat met technologie en internet te maken heeft. Cybersecurity, privacy en internetcensuur hebben dan ook zijn volle aandacht. 

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen