Facebook, Twitter en WhatsApp geblokkeerd aan de Syrische grens in Turkije

Erdogan

Turkije is woensdag begonnen met aanvallen op de Koerdische milities in Noordoost-Syrië. Nu blijkt dat in Turkije langs de grens van Syrië meerder social media zijn geblokkeerd. Onder andere in de steden Hatay, Gaziantep en Sanliurfa zijn de apps en websites van Facebook, Twitter, en WhatsApp niet bereikbaar.

Turkse aanval op Syrië

Turkije heeft het in Syrië gemunt op de Koerdische milities die in die regio geholpen hebben met het bestrijden van IS. Turkije ziet deze milities als terroristische organisaties. Om deze reden willen ze de Koerden uit het gebied verdrijven. De blokkades zijn hoogstwaarschijnlijk opgezet om te zorgen dat informatie over de Turkse operatie niet wordt gedeeld met de rest van de wereld. Hoewel het een raadsel blijft of dit ook de echte reden is.

Omzeilen met een VPN

Ondanks dat de social media geblokkeerd worden door de Turkse internetprovider TTNet vinden burgers toch manieren om deze blokkade te omzeilen. Andere mobiele providers lijken nog wel toegang te bieden tot de apps en websites. Ook met een VPN kan de blokkade worden omzeild. Door met een VPN-server buiten het getroffen gebied te verbinden kunnen burgers als nog gebruik maken van social media. Een VPN zorgt ervoor dat je je IP-adres aan kunt passen door met een andere servers te verbinden. Websites bepalen je locatie door naar je IP-adres te kijken en kunnen zo dus om de tuin geleid worden.

Censuur in Turkije

Dit is zeker niet de eerste keer dat social media websites worden geblokkeerd in Turkije. Zo werden Facebook, Twitter, YouTube, Vimeo, en Instagram in augustus 2016 nog tijdelijk in het hele land geblokkeerd. Tevens werd er in 2016 een wet aangenomen waardoor het internetverkeer tijdelijk helemaal stil kan worden gelegd. In situaties van oorlog of nationale veiligheid kan burgers de toegang tot het internet worden ontzegd. Uit de huidige blokkade is op te maken dat ze erg gericht te werk kunnen gaan. De technologie die gebruikt wordt kan heel gericht in één regio de social media platformen stilleggen.

Aanhoudingen na uitingen op social media

Inmiddels zijn er sinds het begin van de aanvallen ook al 121 mensen gearresteerd voor uitingen op social media. Volgens de overheid zou het hierbij gaan om mensen die zogenaamd terroristische propaganda verspreidden. In Turkije worden social media al langere tijd goed in de gaten gehouden. Eerder dit jaar waarschuwde de Nederlandse overheid haar burgers nog over social media gebruik in Turkije. De vrijheid van meningsuiting op social media wordt in Turkije steeds verder ingedamd. Zaken als beledigingen aan het adres van Erdogan kunnen bijvoorbeeld al vervolgd worden.

Tech-journaliste
Tove is reeds sinds 2017 als cybersecurity-redacteur betrokken bij VPNgids. Sinds 2019 is zij tevens coördinator voor het cybersecurity-nieuws dat op de website verschijnt.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen