kasjmiri vroiuw met telefoon

Internetblokkade in Kasjmir volgens rechter illegaal

Laatst bijgewerkt: 24 juni 2020
Leestijd: 2 minuten, 40 seconden

Het Indiase hooggerechtshof heeft geoordeeld dat de internetblokkade in de regio Kasjmir illegaal is. De rechter was duidelijk en noemde de blokkade een geval van machtsmisbruik. Volgens de rechter is vrijheid van internet een mensenrecht en is het in strijd met de Indiase Telecomwet om dit een burger te ontzeggen.

Kasjmir conflict regio

Kasjmir is een regio waar drie landen vechten om het bezit ervan: India, Pakistan en (in mindere mate) China. Het laatste jaar is het conflict tussen India en Pakistan in de regio weer flink aangewakkerd. Kasjmir heeft, in tegenstelling tot de rest van India, een overwegend islamitische bevolking. De gemoederen liepen er hoog op toen India de autonome status van de deelstaat in augustus ophief. Sindsdien zijn er veel protesten in de regio. Als reactie sloot India de regio af van het internet. Op deze manier hoopte zij de protesten te bedaren. India was 2019 het land met de meeste internetbeperkingen, omdat de regering regelmatig delen van het land van het internet ontkoppelt. De Indiase regering zet internetblokkades regelmatig in als wapen om opstanden te sussen.

Geen internet

De blokkade duurt nu al enkele maanden en heeft enorme gevolgen voor de bevolking. Als je nagaat hoeveel ons dagelijkse leven tegenwoordig leunt op een internetverbinding, dan kun je je voorstellen wat de impact van een blokkade is. Zo is bijvoorbeeld pas na bijna twee weken het internet in de ziekenhuizen in Kasjmir weer hersteld. Zelfs bellen was lange tijd onmogelijk. Pas in september werkten de vaste telefoonlijnen weer en mobiel bellen is nog steeds niet helemaal hersteld. Zo kan er met prepaid toestellen nog steeds niet gebeld worden. Ook mochten inwoners van de regio niet meer de straat op om te protesteren en stuurde de Hindoe-nationalistische regering van premier Narendra Modi tienduizenden troepen naar de regio.

Modi houdt vol dat de maatregelen noodzakelijk zijn om de orde en vrede in Kasjmir te handhaven. Tegenstanders en critici beweren dat de premier van Kasjmir een hindoestaat wil maken. Onder de bevolking is het een populaire en gewilde regio om te wonen: de Kasjmir-vallei en het Himalaya-gebergte liggen er, twee uitzonderlijke mooie stukjes natuur.

Het is nog afwachten of de uitspraken van de rechter ook zullen betekenen dat de Indiase autoriteiten de blokkade zullen opheffen.

UPDATE: begin maart heeft de Indiase overheid de internetblokkade in Kasjmir gedeeltelijk opgeheven. Sociale media zijn voor miljoenen inwoners weer toegankelijk, maar de snelheidsbeperking op mobiel internet is nog wel altijd van kracht. Volgens persbureau Reuters duurt deze maatregel nog zeker tot half maart.

WhatsApp accounts opgeheven

In december kwam naar buiten dat WhatsApp veel accounts in de regio had stopgezet, omdat deze meer dan 120 dagen niet gebruikt waren. Dit valt namelijk onder het ‘inactiviteitsbeleid’ van Facebook. Het bedrijf heeft deze regel om de veiligheid en het dataverbruik in de hand te kunnen houden. Wanneer de gebruikers weer internettoegang krijgen kunnen ze hun WhatsApp wel gewoon heractiveren, alleen zullen ze weer toegevoegd moeten worden aan groepsgesprekken. Wanneer je account wordt stopgezet, word je namelijk automatisch uit alle groepen gegooid. Gebruikers die geen back-up hebben gemaakt van hun berichten en foto’s, kunnen deze kwijtraken. Hoewel dit niet het einde van de wereld is, geeft het wel aan hoe lang de blokkade nu al voortduurt.

Tech-journaliste
Tove is reeds sinds 2017 als cybersecurity-redacteur betrokken bij VPNgids. Sinds 2019 is zij tevens coördinator voor het cybersecurity-nieuws dat op de website verschijnt.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen