kasjmiri vroiuw met telefoon

Internetblokkade in Kasjmir volgens rechter illegaal

Laatst bijgewerkt: 13 januari 2020
Leestijd: 1 minuut, 50 seconden

Het Indiase hooggerechtshof heeft geoordeeld dat de internetblokkade in de regio Kasjmir illegaal is. De rechter was duidelijk en noemde de blokkade een geval van machtsmisbruik. Volgens de rechter is vrijheid van internet een mensenrecht en is het in strijd met de Indiase Telecomwet om dit een burger te ontzeggen.

Kasjmir conflict regio

Het laatste jaar is het conflict tussen India en Pakistan in de Kasjmir regio weer flink opgelopen. Kasjmir heeft, anders dan de rest van India, een overwegend islamitische bevolking. De gemoederen liepen er hoog op toen India de autonome status van de deelstaat in augustus ophief. Sindsdien zijn er veel protesten in de regio. India sloot als reactie de regio af van het internet. Op deze manier hoopte zij de protesten te bedaren. India was 2019 het land met de meeste internetbeperkingen omdat de regering regelmatig delen van het land van het internet afsluit. De Indiase regering zet internetblokkades regelmatig in om opstanden te sussen.

Geen internet

De blokkade duurt nu al enkele maanden en heeft enorme gevolgen voor de bevolking. Als je nagaat hoeveel ons dagelijks functioneren tegenwoordig leunt op een internetverbinding dan kun je je voorstellen hoe enorm de gevolgen van een blokkade zijn. Zo is bijvoorbeeld pas bijna twee weken het internet in de ziekenhuizen in Kasjmir weer hersteld. Zelfs bellen was lange tijd onmogelijk. Pas in september werkten de vaste telefoonlijnen weer en mobiel bellen is nog steeds niet helemaal hersteld. Zo kan er met prepaid toestellen nog steeds niet gebeld worden.

Het is nog afwachten of de uitspraken van de rechter ook zullen betekenen dat de Indiase autoriteiten de blokkade zullen opheffen.

WhatsApp accounts opgeheven

In december kwam naar buiten dat WhatsApp veel accounts in de regio had stopgezet omdat deze meer dan 120 dagen niet gebruikt waren. Het bedrijf heeft deze regel om de veiligheid en het dataverbruik in de hand te kunnen houden. Wanneer de gebruikers weer internettoegang krijgen kunnen ze hun WhatsApp wel gewoon heractiveren, alleen zullen ze weer toegevoegd moeten worden aan groepsgesprekken. Wanneer je account stop wordt gezet wordt je namelijk automatisch uit alle groepen gegooid. Hoewel dit niet het einde van de wereld is geeft het wel aan hoe lang de blokkade nu al voortduurt.

Tech-journaliste
Tove is reeds sinds 2017 als cybersecurity-redacteur betrokken bij VPNgids. Sinds 2019 is zij tevens coördinator voor het cybersecurity-nieuws dat op de website verschijnt.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen