VPN op mobiel

i2Coalition lanceert een verbond van VPN’s voor meer online veiligheid

Laatst bijgewerkt: 16 juni 2020
Leestijd: 2 minuten, 28 seconden

Een aantal grote VPN-providers zullen samen het VPN Trust Initiative (VTI) gaan vormen. Dat kondigden de Internet Infrastructure Coalition (i2Coalition) woensdag aan. De bedrijven in het verbond gaan samenwerken om Best Practices in de branche te promoten. Op deze manier willen ze het online landschap veiliger maken voor de consument.

Grote namen in het verbond

De oprichters van het VTI zijn de volgende vijf bedrijven: ExpressVPN, NordVPN, VyprVPN, Surfshark, en NetProtect. Onder NetProtect vallen de merken encrypt.me, WLVPN, SugarSync, IPVanish, StrongVPN, Overplay, en SaferVPN. Het idee achter de samenwerking is dat zij op deze manier de branche kunnen verbeteren en consumenten beter kunnen informeren. Doordat enkele van de grootste VPN-providers van het moment meedoen, is de samenwerking veelbelovend.

I2Coalition

De i2Coalition is een samenwerking van een waslijst aan tech-gerelateerde bedrijven die zich samen hardmaken voor een vrije maar veilige internetomgeving. Hierbij zijn onder andere bedrijven aangesloten die zich bezighouden met webhosting, data centrales, domein registratie, en cloudopslag. Met deze nieuwe aftakking willen ze de VPN branche een duidelijke stem geven om veilig internetten te promoten.

Naar schatting maakte 30 procent van de mensen op internet gebruik van een VPN of proxyserver. De i2Coalition hoopt dit aandeel te kunnen vergroten. De hoop is dat ze door nauwe samenwerking met techbedrijven en VPN-aanbieders het vertrouwen van de consument kunnen versterken en meer kennis over VPN’s kunnen verspreiden.

VPN’s voor internetveiligheid

Virtuele Privénetwerken of VPN’s bieden een handige oplossing voor veel moderne internetproblemen. Een VPN maakt jouw internetervaring veiliger, anoniemer, en vrijer. Veiliger omdat een VPN al je internetverkeer versleutelt, anoniemer omdat het je IP-adres verbergt, en vrijer omdat het je helpt om online restricties te omzeilen.

Christian Dawson, een van de initiatiefnemers van de i2Coalition, is glashelder over de samenwerking: die is hard nodig. Het verspreiden van kennis over het gebruik van een VPN is essentieel. “Verbinding maken met een VPN zorgt ervoor dat jouw online activiteiten niet onderschept worden, zeker wanneer je gebruikmaakt van een gedeelde verbinding. VPN’s zijn een fundamenteel onderdeel van een veiliger internet. Het is dus belangrijk dat VPN-providers zich aan de best practices houden. Tegelijkertijd is het belangrijk dat nieuwe wetgeving de effectiviteit van VPN’s niet aantast.”

Volgens Dawson is het belangrijk om bewustzijn en kennis te verspreiden door middel van educatie. “Zo positioneren we niet alleen onze leden als toezichthouders van het internet. Op deze manier brengen we ook een transformatie teweeg in een wereld waar zorgen over digitale veiligheid en de technologische wereld groeien.”

Er zijn nog altijd grote verschillen aan te wijzen tussen de verschillende VPN-aanbieder. Dit maakt het soms lastig voor de consument om de juiste VPN-provider te kiezen. Gelukkig zijn er veel reviews te vinden van verschillende VPN-providers en kun je ook zoeken op de beste VPN-providers per functie. Misschien zorgt het nieuwe verbond ervoor dat alle VPN-providers zich aan dezelfde standaarden gaan houden. Tot die tijd houden wij de ontwikkelingen bij de verschillende providers goed in de gaten.

Tech-journaliste
Tove is reeds sinds 2017 als cybersecurity-redacteur betrokken bij VPNgids. Sinds 2019 is zij tevens coördinator voor het cybersecurity-nieuws dat op de website verschijnt.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen