Grote VPN-diensten sluiten servers in India

Vrouw houdt tablet vast met VPN

Update 13 juni: Private Internet Access (PIA) stopt ook met het aanbieden van zijn service vanuit India. Na Surfshark en ExpressVPN sluit ook PIA zijn fysieke servers. Door deze te vervangen door virtuele Indiase servers, kunnen ook gebruikers van PIA een Indiaas IP-adres blijven gebruiken.

Virtual Private Network (VPN)-diensten Surfshark en ExpressVPN sluiten hun VPN-servers in India. Dit doen zij na invoering van een nieuwe wet die stelt dat VPN-diensten gebruikersdata moeten opslaan.

De nieuwe wet gaat 27 juni in. Eind april werd al bekend gemaakt dat de wet eraan kwam. VPN-providers kregen toen twee maanden de tijd om aan de nieuwe eisen te voldoen. Deze week heeft ExpressVPN dus aangegeven dit niet te doen en te stoppen met zijn servers in India. Surfshark volgde enkele dagen later dit voorbeeld.

Eisen Indiase wet

De wet vereist van alle online serviceproviders dat ze logs bijhouden van hun ICT-systemen. Deze logs moeten ze 180 dagen bewaren binnen India. Ook moeten ze overhandigd worden als het Indiase Computer Emergency Response Team (CERT-In) hierom vraagt. Het CERT-In is onderdeel van het ministerie voor Electronics en Informatietechnologie en heeft als doel cybercrime steviger aan te pakken.

De eisen voor VPS-providers, datacentra, cloudservices en VPN-providers gaan nog verder. Deze services moeten de volgende gegevens vijf jaar of langer bewaren na het beëindigen van een abonnement:

  • De echte, gevalideerde naam van de gebruiker.
  • Tijd dat het abonnement liep, inclusief datum van start en beëindiging.
  • Het oorspronkelijke IP-adres van de gebruiker.
  • Het e-mailadres, IP-adres en time stamp ten tijde van het aanmelden.
  • De reden voor het gebruik van de dienst.
  • Een gevalideerd adres en telefoonnummer van de gebruiker.
  • Als het account wordt doorgegeven, moet bekend zijn wie het allemaal gebruikt.

Ook deze gegevens moeten worden overgeleverd aan de Indiase autoriteiten in het geval van een cyberincident, zoals phishing of datalekken, of wanneer de autoriteiten hierom vragen.

Indiaas IP-adres nog wel verkrijgbaar

Dat de VPN-servers in India sluiten, wil niet zeggen dat je geen Indiaas IP-adres meer kunt krijgen bij ExpressVPN en Surfshark. Beide providers maken tevens gebruik van zogenaamde virtuele servers, waardoor dit nog steeds mogelijk blijft.

ExpressVPN geeft je de optie om te verbinden met India via Singapore en via het Verenigd Koninkrijk. De fysieke VPN-server staat hierbij in respectievelijk Singapore of het VK, maar je krijgt alsnog een Indiaas IP. Ook Surfshark maakt gebruik van fysieke servers in Singapore en Londen om een Indiaas IP-adres te leveren.

Techredacteur
Tamara is al jaren bezig met taal en communicatie. De steeds vernieuwde kennis over tech en cybersecurity weet ze zo goed over te brengen op het grote publiek. Tamara is geïnteresseerd in kwesties rondom (overheids)censuur en de balans tussen privacy en vrijheid online.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen