Clouse-up van netwerkapparatuur

FCC houdt vol: ‘ZTE vormt een gevaar voor de nationale veiligheid’

Laatst bijgewerkt: 25 november 2020
Leestijd: 3 minuten, 45 seconden

De Federal Communications Commission (FCC) houdt voet bij stuk: ZTE vormt een gevaar voor de nationale veiligheid van de Verenigde Staten. Het Chinese technologiebedrijf had een verzoek gericht aan de toezichthouder om nog eens na te denken over dit standpunt. Maar de FCC is niet te vermurwen. Sterker nog, de FCC vraagt de overheid om haast te maken met het plan om middelen vrij te maken zodat Amerikaanse bedrijven alle netwerkapparatuur van ZTE kunnen vervangen.

Dat schrijft de FCC in een nieuw rapport, zo meldt persbureau Bloomberg.

VS en Huawei steggelen al lange tijd over handelsverbod

De Amerikaanse overheid en Chinese techbedrijven liggen al meer dan een jaar met elkaar in de clinch. President Trump beschuldigt Huawei ervan Westerse bedrijven te bespioneren en deze informatie aan de Chinese regering en het leger door te spelen. Huawei heeft de aantijgingen altijd ontkend en houdt vol zich netjes aan alle geldende regels te houden.

Maar het mocht niet baten: president Trump plaatste Huawei en zeventig andere Chinese techbedrijven in de zomer van 2019 op een zwarte lijst, ook wel de Entity List genoemd. Amerikaanse bedrijven mogen geen zaken doen met de partijen die daar op staan, enkele uitzonderingen daargelaten. Zo mag Huawei bijvoorbeeld beveiligingsupdates uitrollen voor Googles besturingssysteem Android, verkocht Intel processoren aan de PC- en datacenterbedrijven van Huawei en mag Microsoft softwarelicenties leveren aan het bedrijf.

Het handelsverbod heeft een grote impact op de smartphoneverkoop van Huawei. Ook de verkoop van 5G-netwerkapparatuur heeft een flinke neerwaartse duik gemaakt. De VS, het Verenigd Koninkrijk en India besloten dit jaar om Huawei niet te betrekken bij de aanleg van hun 5G-netwerk. In ons land mag Huawei geen 5G-netwerken aanleggen bij bedrijven die opereren in vitale sectoren of kritieke infrastructuur. De kans dat de regering een totaalverbod oplegt is volgens KPN-topman Joost Farwerck klein.

FCC is niet van gedachte veranderd

Afgelopen zomer bepaalde de FCC dat Huawei en ZTE een gevaar vormen voor de nationale veiligheid van de VS. Volgens de toezichthouder is er “overweldigend bewijs” dat beide bedrijven zich schuldig maken aan spionage. Bestuursvoorzitter Ajit Pai stelde dat beide bedrijven nauwe banden hebben met de Chinese Communistische Partij en het leger en dat ze wettelijk verplicht zijn om mee te werken aan dataverzoeken van de regering. “We staan niet toe dat de Chinese Communistische Partij zwakheden in ons netwerk uitbuiten en onze vitale communicatienetwerk blootstellen”, aldus Pai.

ZTE liet het daarbij niet zitten. Ze vroeg aan de FCC om haar standpunt dat Huawei en ZTE een bedreiging vormen voor de VS te heroverwegen. In een persverklaring schreef het Chinese techbedrijf dat ze veilige en beveiligde apparatuur levert en dat ze “volledig toegewijd is om alle regels en wetten die in de VS gelden na te leven”.

Tegenover persbureau Bloomberg schrijft Pai dat het verzoek van ZTE aantoont hoe belangrijk het is om het Amerikaanse communicatienetwerk tegen veiligheidsrisico’s te beschermen. Zowel ZTE als Huawei vormt een rechtstreeks gevaar voor de nationale veiligheid van de VS, zo staat er in het rapport van de FCC. Volgens de bestuursvoorzitter ontkent ZTE niet dat ze gehoor moet geven aan inlichtingenverzoeken van de Chinese overheid, zo zegt hij op Twitter.

Amerikaanse bedrijfsleven wordt gecompenseerd om netwerkapparatuur te vervangen

Omdat de toezichthouder ZTE aanmerkt als staatsgevaarlijk, kunnen bedrijven niet bij de FCC aankloppen om de telecomapparatuur van het bedrijf te onderhouden. President Trump heeft een bedrag van één miljard dollar gereserveerd om de netwerkapparatuur van ZTE en Huawei te vervangen. Dat plan is goedgekeurd door het United States Congress (Huis van Afgevaardigden en de Senaat tezamen), maar er is nog altijd geen budget beschikbaar gesteld.

“Het is van vitaal belang dat het Congress deze middelen beschikbaar stelt zodat onze communicatienetwerken beschermd worden tegen leveranciers die onze nationale veiligheid bedreigen”, aldus Pai tegenover Bloomberg. Naar schatting kost het tussen de 40 en 45 miljoen dollar voor een bedrijf om alle netwerkapparatuur van ZTE en Huawei te vervangen. Voor heel de VS praten we over een bedrag van 1,8 miljard dollar.

De uitspraken van de FCC hebben technisch gezien alleen betrekking op ZTE. Huawei heeft eveneens aan de toezichthouder gevraagd om haar standpunt te heroverwegen. Naar verwachting krijgen we daar op vrijdag 11 december meer over te horen, als de volgende vergadering van de FCC plaatsvindt.

Privacy en security redacteur
Techliefhebber pur sang: Anton is gek op alles wat met technologie en internet te maken heeft. Cybersecurity, privacy en internetcensuur hebben dan ook zijn volle aandacht. 

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen