Donald Trump aan Tafel

Trump tekent wetsvoorstel: 1 miljard dollar voor vervanging Huawei en ZTE Apparatuur

Laatst bijgewerkt: 13 augustus 2020
Leestijd: 2 minuten, 19 seconden

President Donald Trump heeft een wetsvoorstel ondertekend waarin één miljard dollar wordt vrijgemaakt om kleine telecombedrijven te helpen bij het vervangen van apparatuur die is gemaakt door de Chinese bedrijven Huawei en ZTE. De Amerikaanse overheid beschouwt de Chinese bedrijven als een veiligheidsrisico en heeft haar bondgenoten aangeraden om Huawei-materiaal in 5G-netwerken niet te gebruiken. Beide bedrijven ontkennen dat China hun producten gebruikt voor spionage.

Dit blijkt uit een persbericht vanuit Washington, gepubliceerd op 12 maart 2020, zo schrijft onder meer The Wall Street Journal. In de verklaring liet het Witte Huis weten dat “de regering zal niet riskeren dat de kritieke telecommunicatie-infrastructuur van Amerika wordt onderworpen aan bedrijven die worden beheerd door autoritaire regeringen of buitenlandse tegenstanders”.

Wet is gericht op kleine, landelijke telecomaanbieders

Het wetsvoorstel heeft vooral gevolgen voor kleine, landelijke bedrijven, omdat de grote Amerikaanse netwerkproviders geen gebruikmaken van de Chinese apparatuur. De wet beoogt dat kleine telecomaanbieders geld terug kunnen krijgen wanneer ze apparatuur verwijderen en vervangen die is gemaakt door organisaties waarvan verwacht wordt dat ze nationale veiligheidsrisico’s vormen. Volgens The Wall Street Journal krijgen dankzij deze wet veertig providers toegang tot de pot van één miljard dollar.

Senator Roger Wicker van Mississippi laat weten dat telecommunicatie-apparatuur van sommige, buitenlandse partijen “een bedreiging” vormt voor de nationale veiligheid en de toekomst van “het Amerikaanse leiderschap”. “Door het neerzetten van dit programma, waarmee apparatuur vervangen kan worden, biedt de wetgeving bescherming voor onze communicatienetwerken. Ook vewezenlijken we hiermee beveiligde netwerken voor alle Amerikanen.”

Huawei reageert: “Wet is poging om te repareren wat niet gebroken is”

Donald Morrissey, een woordvoerder van Huawei, zei dat de wet een “onrealistische poging was om te repareren wat niet gebroken” is en nadelig kan zijn voor consumenten. Huawei lijkt hiermee op te doelen dat er geen bewijs lijkt te zijn voor de spionage, dus dat vervanging niet nodig is. “Deze wetgeving blijft aanzienlijk ondergefinancierd, zal langer duren dan voorzien om te vervullen en zal sommige klanten van Huawei in gevaar brengen” laat Morrissey weten.

Update (augustus 2020): na lang overleg is de Federal Communications Commission (FCC) tot de conclusie gekomen dat Huawei en ZTE een gevaar vormen voor de nationale veiligheid van de VS. Om die reden mogen Amerikaanse bedrijven niet langer producten van deze bedrijven en gerelateerde dochterondernemingen kopen. “Met het bevel, dat gebaseerd is op overweldigend bewijs, heeft de FCC Huawei en ZTE aangewezen als risico voor onze nationale veiligheid voor het Amerikaanse communicatienetwerk, en de toekomst van 5G”, zo zegt bestuursvoorzitter van de FCC Ajit Pai. “Beide bedrijven hebben nauwe banden met de Chinese Communistische Partij en het Chinese leger. Bovendien zijn beide bedrijven volgens de Chinese wet verplicht om met de daar gevestigde veiligheidsdiensten mee te werken (…) We staan niet toe dat de Chinese Communistische Partij zwakheden in ons netwerk uitbuiten en onze vitale communicatienetwerk blootstellen.”

Techredacteur
Quinten is inmiddels al enkele jaren als cybersecurity- en VPN-expert betrokken bij VPNgids. Daarnaast is hij verantwoordelijk voor het opzetten van speciale onderzoeken over cybersecurity en online privacy voor VPNgids.nl.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen