De gevolgen van Brexit voor jouw online (streaming) abonnementen

Brexit

De gevolgen van de Brexit, ofwel ‘British Exit’, voor de economie en de stabiliteit van de EU zijn inmiddels breed uitgemeten in de media. Maar ook op andere vlakken is er veel veranderd. Hoe zit het bijvoorbeeld met de digitale afscheiding van het Verenigd Koninkrijk van de rest van de Europese Unie. Ook onze online wereld is namelijk onderhevig aan regelgeving uit Europa. Zo heeft de Brexit zelfs gevolgen voor het kijken van films en series op bepaalde streamingdiensten. Dit geldt bijvoorbeeld wanneer je op vakantie gaat naar het VK maar ook wanneer je in Nederland wilt genieten van Britse streams, of je nu een spannende voetbalwedstrijd of bloedstollende krimi wilt kijken. Hieronder lees je meer over de veranderingen en beperkingen op het gebied van online streaming die de Brexit met zich mee heeft gebracht.

Wees niet getreurd, we zullen ook ingaan op mogelijke oplossingen voor deze digitale blokkades. Je kunt namelijk met een VPN toch toegang krijgen tot streams die door de Brexit geblokkeerd zijn in Europa.

Streaming in de EU voor de Brexit

Vanaf de eerste helft van 2018 is de ‘Digital Single Market’ regeling van kracht voor alle EU-lidstaten. Deze regeling moest ervoor zorgen dat het voor alle Europeanen eenvoudig werd om te genieten van digitale goederen in de hele EU. Deze regeling zorgt er onder andere voor dat EU-burgers binnen de EU altijd toegang moeten krijgen tot de streamingdiensten waar ze voor betalen. Concreet betekent dit bijvoorbeeld dat je ook op vakantie in Spanje gebruik moet kunnen maken van je abonnement op Videoland. Er zijn verschillende type online diensten die onder deze EU-regeling vallen:

 • Video-on-demand platformen als Netflix en AmazonPrime
 • Online tv-diensten zoals ViaPlay en Now TV
 • Muziek streamingdiensten zoals Spotify en Deezer
 • Online game-marktplaatsen zoals Steam en Origin

Dankzij deze regeling kun je bij verblijf in een ander EU-land dus gewoon gebruik maken van al je abonnementen. Dit gold dus ook voor het Verenigd Koninkrijk, maar sinds de Brexit is er het een en ander veranderd.

Streaming in de EU na de Brexit

Sinds 1 januari 2021 ondervinden ook de gebruikers van online content de gevolgen van Brexit. Zo is ook te lezen op de website van de Britse overheid dat zowel Britten die een Europese website bezoeken als Europeanen die een Britse website bezoeken blokkades tegen kunnen komen.

Tijdens de onderhandelingen in 2018, verklaarde de Britse overheid dat meer dan 1500 kanalen in het VK zich ook richten op Europese landen. 500 on-demand services zouden om strategische redenen moeten verhuizen naar de EU om toegankelijk te blijven voor Europese burgers. Verschillende Britse omroepen hebben al voor Brexit hun licenties verhuisd. Verwacht wordt dat ongeveer 750 kanalen restricties zullen ondervinden door Brexit. Grote zenders als Turner Broadcasting, Discovery, Disney en Modern Time Group zullen door de regelingen ook bepaalde licenties moeten verhuizen om op dezelfde manier als voor de Brexit beschikbaar te zijn voor Europese burgers.

Streams met “Brexit-beperkingen”

Op dit moment ondervinden de onderstaande content streaming services al gevolgen voor Britse abonnees die zich in de EU bevinden.

 • Netflix
 • Sky TV services
 • Apple Music
 • Spotify
 • Premier League football
 • Amazon Prime
 • BT Sport

Heel praktisch gezien betekent dit voor Britse klanten van streaming services dat ze bijvoorbeeld geen toegang kunnen krijgen tot een stream wanneer ze zich in de EU bevinden. Andersom werkt het hetzelfde en zullen EU-burgers geen toegang kunnen krijgen tot EU-streams wanneer ze zich in het Verenigd Koninkrijk bevinden. Het wordt dus veel minder eenvoudig om in de EU te genieten van je favoriete Britse show. Ook voor sportfans zal het niet meer mogelijk zijn om via een Britse streaming service te genieten van een mooi potje voetbal, rugby of cricket. Apps en web-players van sommige kanalen zijn door de nieuwe regels ook niet meer in zowel het VK als de EU beschikbaar. Zo verklaarde de Britse zender Sky recent als volgt:

“From 1 January 2021, you won’t be entitled to stream Sky outside the UK using your Sky Go, Sky Sports, Sky Sports Mobile TV, and Sky Sports Box Office apps. Some Sky apps will allow you to download your favorite shows and movies over WiFi before you leave home to watch offline while you’re abroad.”

Het zal voor Britse Sky abonnees dus lastig worden om in de EU gebruik te maken van de Sky-apps. Maar ook mensen in de EU die van deze services gebruik maakten zullen sinds januari tegen restricties aanlopen. Sky is slechts een voorbeeld van wat de Brexit kan betekenen voor onze stream-ervaringen.

Hoe kan een VPN een oplossing bieden?

Gelukkig hoeft dit alles niet te betekenen dat we niet meer kunnen genieten van Engelse sport, films en series. Met een VPN (Virtual Private Network) kun je namelijk al deze blokkades omzeilen. Een VPN is een soort beveiligingssoftware die jouw internetverbinding via een andere server, in een land naar keuze, laat lopen. Zo kun je er met een VPN voor kiezen om het internet op te gaan via een server in Engeland. Naast alle beveiligingsvoordelen die deze methode je biedt, kun je dus ook genieten van meer stream-mogelijkheden. Een VPN geeft je de mogelijkheid om het aanbod van streamingdiensten als Netflix volledig te benutten. Hieronder leggen we uit hoe je met een VPN toch Britse content te zien krijgt.

Hoe maak ik verbinding met een VPN?

Door dit stappenplan te volgen kun je toch bij de Britse content komen waar je zo naar verlangt. We hebben in dit voorbeeld gekozen voor een betrouwbare VPN-provider met een zeer schappelijke prijs, namelijk Surfshark. Er bestaan ook gratis VPN’s. Echter, deze zijn zelden net zo betrouwbaar en hebben vaak snelheids- en datalimieten, waardoor streamen niet soepel verloopt.

  1. Kies een betrouwbare VPN-provider zoals Surfshark en sluit een abonnement af (Maak eventueel gebruik van een gratis proefperiode om de service uit te proberen).
   Surfshark
   Actie:
   Veilig en anoniem online voor maar €2,12 per maand
   Vanaf
   €2.12
   9.0
   • Zeer gebruiksvriendelijk met Netflix en torrents werkend
   • 30 dagen geld-terug-garantie. No questions asked!
   • Goedkoop en veel extra opties
   Bezoek Surfshark
  2. Installeer de VPN op je apparaat en open de software.
  3. Selecteer een server in het Verenigd Koninkrijk en verbind.
  4. Open een Britse stream en geniet van de extra content.

Hoewel de Brexit het dus lastiger maakt om Britse content te bekijken in de rest van Europa, zijn er manieren om deze blokkades te omzeilen. Met een VPN kun je dus doen alsof je streamingservices bezoekt vanuit het Verenigd Koninkrijk. Op dezelfde manier is het mogelijk om Europese services te bezoeken wanneer je in het VK op vakantie bent.

Voor oplossingen voor de economische en politieke gevolgen van Brexit moet je ergens anders zijn, maar voor het omzeilen van online blokkades kun je altijd bij een goede VPN terecht.

Tech-journaliste
Tove is reeds sinds 2017 als cybersecurity-redacteur betrokken bij VPNgids. Sinds 2019 is zij tevens coördinator voor het cybersecurity-nieuws dat op de website verschijnt.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen