Viaplay: nieuwe streamingdienst voor de sportliefhebber

Persoon zit op een stoel en scrollt door een streamingdienst die lijkt op Viaplay heen

Viaplay, je kunt er in Nederland eigenlijk niet omheen. Als je door de stad loopt zie je overal posters van de nieuwe streamingdienst. Verstappen lacht als een boer met kiespijn, want ook hij moet voor zijn woning in Nederland waarschijnlijk een extra pakket aanschaffen bovenop zijn tv-abonnement.

Maar wat heeft Viaplay nou eigenlijk te bieden? Is het de meerprijs wel waard als je geen sport kijkt? VPNGids heeft het voor je uitgezocht!

Wat is Viaplay?

Viaplay LogoViaplay is een van origine Scandinavische streamingdienst die sinds maart 2022 in Nederland beschikbaar is. De dienst heeft vooral de aandacht omdat het in Nederland de uitzendrechten heeft verkregen voor Formule 1 en een aantal andere sporten.

De dienst legt dan ook veel nadruk op het uitzenden van sportwedstrijden, waarvan ze in thuisland Zweden een aardig repertoire hebben opgebouwd. Maar is de dienst in Nederland jouw zuurverdiende centen waard, en ga je bijvoorbeeld je Netflix-abonnement de deur wijzen nu Viaplay beschikbaar is in Nederland? Laten we kijken wat er daadwerkelijk te zien is.

Wat is er te zien op Viaplay?

Viaplay is in essentie ‘gewoon’ een streamingdienst, net als Netflix, HBO Max en Prime Video. Wat Viaplay anders maakt dan de rest van de streamingdiensten is de focus op sportuitzendingen. Viaplay heeft dan ook de rechten gekocht om live Formule 1, PDC Darts en de Bundesliga uit te mogen zenden in Nederland.

Viaplay top-menu met daarin "Series", "Films", "Sport" en "Kinderen"

Daarnaast heeft de streamingdienst een gevarieerd aanbod aan films, series en kinderprogramma’s. Ook hebben ze hun eigen producties, de zogeheten Viaplay Exclusives. Het aanbod in Nederland is nog niet zo uitgebreid als het aanbod dat je bijvoorbeeld gewend bent van Netflix of HBO Max. Dit komt niet doordat Viaplay niets te bieden heeft, maar door het feit dat niet alle uitzendrechten tegelijkertijd te koop zijn. Voor veel series liggen de uitzendrechten momenteel nog bij andere streamingdiensten. We verwachten dan ook dat Viaplay haar aanbod in de loop van het jaar flink gaat uitbreiden.

In principe krijg je dus meer voor je geld dan alleen een paar sportwedstrijden. Toch fijn als je eventueel de abonnementskosten kunt delen met iemand die geen sportfanaat is!


F1

Viaplay Formule 1-Pagina

Viaplay heeft de uitzendrechten voor Formule 1 in Nederland tot 2024 in handen. Dit betekent dat alleen Viaplay de trainingen, kwalificaties en wedstrijden live en volledige mag uitzenden. Ook biedt Viaplay Nederlands commentaar, verzorgd door Nelson Valkenburg en Melroy Heemskerk. De F1-sectie van Viaplay heeft ook een overzichtelijke racekalender en een toegankelijk score-overzicht.

Viaplay Formule 1 Racekalender

Toch zien we in discussies over Viaplay dat voor veel mensen F1 niet hetzelfde is zonder het commentaar van Olav Mol. Men was nog niet te spreken over het enthousiasme van de commentatoren en de kwaliteit van de interviews. Tijdens de GP van Bahrein waren er ook wat technische problemen, waardoor de livestream af en toe uitviel in de app van Viaplay. Ook ging soms de kwaliteit wat omlaag, waardoor het voor ons leek alsof het ontzettend druk was bij Viaplay.

Kortom, Viaplay heeft in Nederland nog de nodige opstartproblemen als het gaat om het uitzenden van een van de populairste sportevenementen van Nederland. Toch verwachten we dat de commentatoren binnenkort hun draai wel vinden en dat de technische problemen na een paar GP’s verleden tijd zullen zijn.


Bundesliga

Bundesliga LogoOok de uitzendrechten voor de altijd populaire Bundesliga liggen nu bij Viaplay. Het Duitse voetbal doet het in Nederland altijd goed en heeft een belangrijke rol gespeeld bij de promotie van Viaplay in Nederland. Ze hebben namelijk een tijd lang alle Bundesliga-wedstrijden gratis uitgezonden via YouTube.

Nu de streamingdienst actief is zou dit de dienst voor veel voetbalfans aantrekkelijk moeten maken. Viaplay heeft de rechten van de Bundesliga tot 2029 in handen.


Darts

Professional Darts Corporation LogoOok voor je favoriete ‘one-hundred-and-eighty’-momenten kun je tegenwoordig terecht bij Viaplay. Alle wedstrijden van de PDC (Professional Darts Corporation) zijn bij Viaplay te zien, waaronder de World Darts Championships en de World Series of Darts.


Series

Viaplay series overzichtspagina

Qua series vind je in bijna elke categorie zo’n tien á vijftien series om te kijken. Sommige series zijn bekende grote namen, zoals Community en Black Sails, naast kleinere series die je misschien nog niet gezien hebt.

Waar Viaplay in uitblinkt is het genre dat ze zelf Nordic Noir noemen. Grimmige Scandinavische drama’s en detectiveseries als The Killing en Bron. De dienst heeft in deze categorie een aardig aantal spannende exclusives die zeker de moeite waard zijn, zoals de hersenspinsels van Partisan en de bloedstollende politieserie Huss.

Ben je in de mood voor iets luchtigers? Dan is er altijd nog Keeping Up with the Kardashians.


Films

Viaplay films overzichtspagina

Het aanbod van films op Viaplay is niet zozeer slecht, maar bestaat vooral uit oudere films die je misschien al gezien hebt. Denk hierbij aan Men in Black 3Platoon en The Princess Bride. Ook hebben ze een aantal filmreeksen in het aanbod, zoals alle Twilight-films, de Halloween Collection voor de horrorliefhebbers en de Step Up-collectie voor de dansfanaten. Materiaal voor een aantal nostalgische filmavondjes, maar zeker niet het nieuwste van het nieuwste.


Kinderen

Voor de kleintjes is er ook genoeg te zien. Zo zijn er een flink aantal films voor kinderen, zoals Lego en De Smurfen. Daarnaast zijn er populaire series als Cocomelon en Peppa Pig beschikbaar om de kinderen even af te leiden.


Wat kost ViaPlay?

Viaplay is los verkrijgbaar, maar voor Ziggo– en KPN-abonnees is het ook mogelijk – en in sommige gevallen goedkoper – om Viaplay via hun provider af te sluiten. In Nederland heeft Viaplay slechts een abonnementsvorm, deze kost 13,99 euro per maand. Voor klanten van Ziggo en KPN zijn de prijzen iets anders, zoals te zien in ons volledige prijsoverzicht.

Prijsoverzicht Viaplay

Hier zie je het gehele prijsoverzicht van Viaplay:

AanbiederMaart-juniJuliAug-nov1 jaar9 maanden (F1 seizoen)
Viaplay via Ziggo€5€9,99€13,99€85,95€127,92
Viaplay via KPN nieuwe klant€0€0€0€0€41,97
Viaplay via KPN bestaande klant€9,99€9,99€13,99€105,91€147,88
Viaplay via KPN bestaande klant ( 5,- entertainmentkorting)€4,99€4,99€8,99€60,91€87,88
Viaplay via T-Mobile€0€9,99€13,99€65,95€107,92
Viaplay via Delta / Caiway€8,99€8,99€12,99€96,91€135,88
Viaplay NL (maandelijks)€13,99€13,99€13,99€125,91€167,88
Viaplay (maandelijks, aanbieding tot 1-7-2022)€9,99€9,99€13,99€105,91€147,88

In Zweden heeft Viaplay meerdere abonnementsvormen, gericht op streamingkwaliteit en variatie binnen het aanbod, dus het zou kunnen dat er in de toekomst ook nog meer abonnementsvormen verschijnen. In vergelijking met Zweden is het Nederlandse abonnement, waar het uitgebreide sportaanbod standaard inbegrepen zit, aanzienlijk goedkoper dan in Zweden.

Bezoek Viaplay

Twee schermen

Bij je Viaplay-abonnement heb je de mogelijkheid om met twee schermen tegelijk te kijken. Zo kijk je bijvoorbeeld live een Grand Prix-wedstrijd, terwijl je de kleine op de tablet bezighoudt met een kindershow. Bij ons lukte het wel om op meerdere apparaten tegelijk ingelogd te zijn, maar er kunnen maar twee streams tegelijkertijd actief zijn. Heb je een abonnement via je telecomprovider, dan gelden er mogelijk andere limieten.

Content downloaden

Laptop met download icoonNaast het draaien van twee streams tegelijkertijd is het ook mogelijk om series en films op je apparaat te downloaden. Dat is handig als je van tevoren weet dat je een tijdje zonder internet zit, maar ook als je weet dat er meer dan twee mensen willen gaan kijken. Zet alvast wat series op je laptop, telefoon of tablet en zo kijken er toch drie of meer mensen tegelijk naar Viaplay-content.

Hoe kijk ik ViaPlay?

Viaplay is te bekijken:

 • In je browser via de website van Viaplay.
 • Via de Viaplay-app voor je mobiele apparaten (Android en iPhone).
 • Op je tv via je telecomprovider. Ziggo zendt bijvoorbeeld op kanaal 200 de F1-wedstrijden uit voor klanten met een geldig abonnement. Alle andere content kijk je wel via de app van Viaplay.

Viaplay kijken op je smart-tv

Viaplay kijken op je smart-tv kan op drie verschillenden manieren:

 • Download de Viaplay-app uit de appbibliotheek van je smart-tv. Bij modellen van voor 2016 is dit niet altijd meer mogelijk.
 • Gebruik een geschikt media-apparaat van je provider, zoals de Mediabox Next van Ziggo.
 • Gebruik een mediaspeler die van je domme tv een slimme tv maakt, zoals een Google Chromecast, Apple TV of Nvidia Shield. Dit is een betaalbare oplossing als je geen smart-tv hebt of als deze de app van Ziggo niet uit zichzelf ondersteunt.
 • Er waren toch maar drie manieren? Ja, maar soms kun je echt niet anders dan een laptop via HDMI met je tv verbinden en zo toch Viaplay kijken op je tv. Niet de meest elegante oplossing, maar in geval van ‘nood’ werkt het wel.

Viaplay kijken in het buitenland

Met een Viaplay-abonnement heb je in heel Europa toegang tot de Nederlandse bibliotheek van Viaplay. Zo kijk je vanaf het Spaanse strand gewoon op je handdoek naar een F1-evenement. Toevallig hebben we precies dit kunnen uitproberen en het werkte vlekkeloos om gewoon vanuit Spanje Viaplay te kijken met wifi en mobiel internet. Buiten Europa wordt het lastiger, want dan wordt de toegang tot je Viaplay-account wel geblokkeerd.

Viaplay kijken met een VPN

Bij de meeste streamingdiensten gebruik je een VPN als redmiddel als je te maken hebt met een geoblokkade van de content waar jij wel gewoon voor betaalt. Helaas heeft Viaplay een bijzonder strenge VPN-blokkade ingesteld, waarbij de dienst simpelweg niet werkt als je een VPN-verbinding gebruikt. Momenteel is het nog niet mogelijk om deze blokkade te omzeilen.

Viaplay VPN Error

Ook de buitenlandse bibliotheken van Viaplay zijn hierdoor niet toegankelijk. De klantenservice van Surfshark wist ons te vertellen dat de accounts van Viaplay waarschijnlijk een regioslot hebben, maar het is ons met wat sleutelen wel gelukt om in ieder geval het Zweedse aanbod van de dienst te bekijken. Helaas lukte het niet om daadwerkelijk iets te kijken. Onthoud wel, de dienst is nog nieuw en stijgt in populariteit, dus het is als je het ons vraagt een kwestie van tijd tot de VPN-aanbieders een oplossing weten te vinden.

Is ViaPlay het geld waard?

Viaplay is een uitstekende deal voor de sportliefhebber! Als je verschillende sporten volgt en deze graag live kijkt, dan heeft Viaplay heel wat te bieden. Als het je meer om de series en films gaat, laat het aanbod nog wat te wensen over. Veel categorieën hebben slechts een handje vol titels, waarvan je sommige waarschijnlijk al hebt gezien. Wel blinkt Viaplay uit in het produceren van unieke content, waarbij je vooral als liefhebber van Nordic Noir flink wat op je watchlist kunt bijschrijven.

Ook moeten we niet vergeten dat de dienst pas net actief is in Nederland en dat er na verloop van tijd waarschijnlijk meer series en films bij gaan komen. Het is waarschijnlijk dat Viaplay haar aanbod van sportuitzendingen nog verder uitbreidt. Kortom, met de korting vanuit je provider is het zeker het proberen waard, maar op zichzelf is Viaplay wat ons betreft nog een beetje te duur voor wat het biedt.

Wil je een abonnement afsluiten op de streamingdienst? Klik dan op de onderstaande button.

Bezoek Viaplay
Veelgestelde vragen over Viaplay

Heb je nog vragen over Viaplay? Raadpleeg dan onze FAQ of laat je vraag achter in de comments!

Een standaard Viaplay-abonnement kost €13,99 per maand. Soms kun je een betere prijs krijgen via je serviceprovider. Raadpleeg ons uitgebreide artikel over Viaplay voor de laatste aanbiedingen!

Viaplay heeft een divers aanbod, maar kort samengevat komt het neer op het volgende:

  • Sport: Formule 1, Bundesliga voetbal & Darts (PDC)
  • Films & series: een aardig aanbod aan populaire films en series, van klassiekers tot nieuwe releases.
  • Viaplay Exclusives: exclusieve films, series en documentaires die je alleen bij Viaplay kunt zien, zoals een documentaire over Max Verstappen.
  • Kindervermaak: ook voor de kleintjes zijn er films en series te zien.

In ons uitgebreide artikel over Viaplay lees je of Viaplay jouw abonnementsgeld waard is!

Met je Viaplay-account kunnen twee streams tegelijk actief zijn. Dit betekent dat er twee mensen tegelijk iets anders (of allebei F1) kunnen kijken. In ons artikel lees je nog een slimme truc om ook met meer mensen te kijken!

Viaplay is op verschillende manieren te kijken:

 • Via de website van Viaplay zelf.
 • Via deelnemende telecomproviders zoals Ziggo of KPN.

In ons artikel vind je een handig overzicht van alle prijzen en aanbiedingen voor Viaplay.

Techredacteur
Bas heeft jarenlange ervaring in de techsector als redacteur en reviewer. Hij schrijft graag uitgebreide reviews van beveiligingssoftware als VPN diensten, virusscanners en wachtwoordmanagers. Daarnaast blijft hij altijd op de hoogte van het laatste nieuws op het gebied van cybercrime, crypto en unblocking. Meer over Bas.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen