Cybersecuritymarkt 430 miljard dollar waard in 2027

Cybersecuritymarkt 430 miljard dollar waard in 2027

De wereldwijde markt voor cybersecurity groeit de komende jaren als kool. Volgens analisten was de cybersecuritymarkt in 2018 een bedrag van 152,71 miljard dollar waard. Ze schatten dat in 2027 er 430,33 miljard dollar in cybersecurity omgaat. Dat is een gemiddelde groei van 12,2 procent per jaar.

Dat blijkt uit onderzoek van Stratistics MRC.

Cybercrime in Nederland

Cybercriminaliteit is een grensoverschrijdend, mondiaal probleem. De coronacrisis is voor veel cybercriminelen aanleiding om er een tandje bij te doen. Wil van Gemert, plaatsvervangend directeur bij Interpol, vertelde onlangs dat cybercrime momenteel in de lift zit. Criminelen maken nepwebsites waar ze mensen geld afhandig maken door producten te verkopen en deze nooit te leveren.

Ook maken ze slachtoffers via Whatsapp, Instagram, sms en e-mail door phishing, spoofing en identiteitsfraude. Soms doen ze zich voor als vrienden of kennissen van mensen die ze via deze platforms benaderen. Ze zeggen dan dat ze een nieuwe telefoonnummer hebben en dat ze acute geldproblemen hebben. Of je direct even enkele honderden euro’s wil overmaken. Bij de Fraudehelpdesk kwamen er afgelopen jaar 2.663 van dit soort meldingen binnen.

Volgens Floor Jansen van het Team High Tech Crime van de Nationale Politie zijn het met name jongeren die zich schuldig maken een cybercrime. “Jongeren zitten massaal thuis, zijn daar veel online en vervelen zich. Dat zijn veel factoren waardoor het plegen van deze delicten [DDoS-aanvallen, red.] toe kan nemen. Jongeren zijn veel aan het experimenteren. Net als in de offline-wereld verkennen ze hun grenzen. Ze dagen zichzelf en elkaar ook uit om daar steeds verder in te gaan”, aldus Jansen. Volgens haar zijn deze jongeren “een muisklik verwijderd van een strafbaar feit”.

Cybercrime over de grens

Ook over de grens is cybercriminaliteit een groot probleem. In mei vertelde de FBI dat ze in de afgelopen twintig jaar maar liefst vijf miljoen aangiftes had ontvangen van mensen die het slachtoffer waren van cybercriminelen. De opsporing- en veiligheidsdienst kreeg in de begindagen naar verhouding weinig aangiftes, waarschijnlijk omdat cybercriminelen hun methodes moesten verfijnen. Nu ontvangt de FBI jaarlijks tussen de 300.000 en 500.000 meldingen van cybercrime, alleen in de VS.

Ook hier in Europa maken criminelen zich op grote schaal schuldig aan cybercriminaliteit. Onlangs arresteerde de Oekraïense geheime dienst SBU een man die ervan verdacht wordt 773 miljoen e-mailadressen en 21 miljoen unieke wachtwoorden gestolen te hebben. Daarnaast bezat hij tientallen terabytes aan persoonsgegevens, waaronder pincodes van bankpassen, wachtwoorden voor PayPal accounts en toegangscodes voor e-wallets van cryptomunten. EasyJet was onlangs het doelwit van een cyberaanval. Hackers slaagden erin om gegevens van 9 miljoen klanten te stelen. Tevens werden de creditcardgegevens van 2.208 klanten buitgemaakt bij de aanval.

Organisaties als de WHO, het Rode Kruis en Amnesty International hebben geconstateerd dat door de coronacrisis het aantal cyberaanvallen tegen ziekenhuizen en andere zorg- en onderzoeksinstellingen fors is toegenomen. Ze roepen overheden en particulieren op om nauwer samen te werken om zo cybercriminelen een halt toe te roepen. Ook Britse, Amerikaanse en Nederlandse veiligheidsdiensten zien deze trends.

Groei

Het ziet er niet naar uit dat cybercriminelen gas terugnemen. Althans, niet als we de onderzoekers van Stratistics MRC mogen geloven. In hun meest recente rapport over de wereldwijde cybersecuritymarkt, schrijven ze dat er in 2018 een bedrag van 152,51 miljard dollar in omging.

Dat zijn aanzienlijke bedragen voor de bestrijding van cybercrime. De komende jaren stijgt het budget voor cybersecurity naar verwachting met een factor drie. Onderzoekers van Stratistics MRC schatten dat er in 2027 wereldwijd 430,33 miljard dollar wordt uitgegeven aan de bestrijding van cybercrime. Dat houdt in dat er jaarlijks gemiddeld 12,2 procent meer hieraan wordt uitgegeven.

Deze stijging van het budget is volgens de onderzoekers te verklaren aan de hand van drie factoren. Allereerst gaan we met z’n allen het Internet of Things (IoT) accepteren en implementeren, waarbij beveiliging een grote rol gaat spelen. Nieuwe technologische ontwikkelingen kosten eveneens geld. Tot slot zullen meer bedrijven en particulieren een beroep doen op de cloud. Door het tekort aan gekwalificeerde arbeidskrachten in deze sector, worden de prijzen (en dus de budgetten) verder opgedreven.

De grootste groei komt voor rekening van de VS. Dat is ook niet zo vreemd aangezien daar de meeste key market players zitten die zich met cybersecurity bezighouden. Dan kun je denken aan partijen als Google, Intel, Microsoft, Cisco, McAfee en Symantec.

Privacy en security redacteur
Techliefhebber pur sang: Anton is gek op alles wat met technologie en internet te maken heeft. Cybersecurity, privacy en internetcensuur hebben dan ook zijn volle aandacht. Meer over Anton.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen